copyright © Victor Moriyama / Greenpeace
Greenpeace België

Greenpeace filmt branden in het Amazonewoud

Greenpeace Brazilië heeft nieuwe luchtbeelden gemaakt van de bosbranden in het Amazonewoud, in de staten Rondônia en Pará. Op dit moment vindt een protestactie plaats aan de Braziliaanse ambassade in Brussel.

maandag 26 augustus 2019 12:10
Spread the love

De branden zijn een ernstige bedreiging voor de biodiversiteit, de inheemse volkeren en het klimaat wereldwijd. Alleen al van januari tot augustus 2019 lag het aantal brandhaarden in de regio 145 procent hoger dan in dezelfde periode in 2018.

“We moeten deze vicieuze cirkel dringend doorbreken. Tijdens een fly-over afgelopen vrijdag konden we de verwoestende gevolgen zien van Bolsonaro’s anti-milieubeleid: uitgestrekte ontboste gebieden omgeven door rook, die de opmars van de industriële landbouw ten koste van het regenwoud goed laten zien”, verklaart Sebastien Snoeck, die de Amazonecampagne volgt bij Greenpeace België.

copyright © Victor Moriyama / Greenpeace

In het Amazonegebied gaan brand en ontbossing hand in hand. Dit jaar ligt driekwart van de brandhaarden in gebieden die in 2017 nog bos waren.[1] Bosvernietiging houdt rechtstreeks verband met de klimaatcrisis. Meer ontbossing en branden in het Amazonegebied betekenen meer uitstoot van broeikasgassen en meer opwarming van de aarde, waardoor extreme weersomstandigheden feller en gevaarlijker worden. Dit is een ernstige bedreiging voor het bos, de biodiversiteit, de toegang tot voedsel en de menselijke gezondheid.

“De branden die het Amazonegebied verwoesten, schaden ook internationaal het imago van Brazilië. Zelfs de landbouwsector geeft intussen toe dat het milieubeleid van de overheid het Zuid-Amerikaanse land economische schade kan toebrengen. Het is de plicht van de Braziliaanse leiders om maatregelen te nemen die niet alleen een eind maken aan de branden maar ook aan de ontbossing in het algemeen”, besluit Sebastien Snoeck.

Greenpeace België neemt op dit moment ook deel aan de manifestatie aan de Braziliaanse ambassade in Brussel om snel maatregelen te eisen om het Amazonewoud te beschermen.

 

Notes:

[1] Van de 23.006 hotspots die gedurende de eerste 20 dagen van de maand werden geteld in het Amazonegebied, bevinden 15.749 zich in het woud of in recent ontbost gebied.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!