Bron: Wikimedia Commons

Jemen: Bijna 1.000 kinderen slachtoffer van conflict op 1 jaar tijd

Sinds een luchtaanval een bus raakte in Sa’ada op 9 augustus 2018, waarbij 41 schoolkinderen werden gedood en bijna 600 gewond raakten, zijn er nog meer dan 300 kinderen gedood in gevechten. Dat aantal komt overeen met 8 volle bussen. Ondertussen blijven internationale wapenverkopen het conflict verder voeden.

donderdag 8 augustus 2019 13:41
Spread the love

Sinds 9 augustus 2018 stierven 335 kinderen door gewelddadige aanvallen, waaronder luchtaanvallen, mijnen en bombardementen. Dat aantal komt overeen met nog eens acht getroffen bussen. Volgens de VN zijn nog veel meer mensen overleden aan honger en ziekte in de humanitaire crisis die het conflict veroorzaakt.

Oxfam dringt aan op een staakt-het-vuren

“De wereld was terecht geschokt door een aanval die het leven kostte aan zoveel jonge, onschuldige schoolkinderen. Toch is er sinds dat jaar bijna één kind per dag gedood en blijft geweld een dagelijkse bedreiging voor Jemenieten, naast de strijd tegen honger en ziekte”, zegt Muhsin Siddiquey, Country Director van Oxfam in Jemen.

“De Jemenieten hebben dringend behoefte aan een staakt-het-vuren voordat er meer levens verloren gaan door dit gruwelijke conflict en de humanitaire ramp die eruit voortvloeit. Alle partijen die bij het conflict betrokken zijn en degenen die hen beïnvloeden, moeten al het mogelijke doen om deze dodelijke oorlog nu te beëindigen.”

Sinds de publicatie van de laatste cijfers, zijn nog meer kinderen vermoord of gewond geraakt. Vorige week doodde een aanval op een markt in Sa’ada ten minste 10 burgers, waaronder kinderen, terwijl in Taizz vijf kinderen gewond raakten door bombardementen.

In mei doodden luchtaanvallen en bombardementen in Al Dale’e 10 kinderen. In maart werden vijf kinderen gedood in confrontaties in de stad Taizz, terwijl een aanval op het district Kushar van het gouvernement Hajjah 14 kinderen doodde. In de loop van het jaar waren er 30 incidenten waarin scholen betrokken waren en 18 met ziekenhuizen.

Honger bedreigt Jemen nog steeds

Het conflict, tussen de Houthi’s en de internationaal erkende regering, ondersteund door een internationale coalitie van onder andere de Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, duurt nu al meer dan 4 jaar. De Verenigde Naties schatten dat als de oorlog tot 2022 aanhoudt, meer dan een half miljoen mensen zullen worden gedood door gevechten, honger en ziekte.

De Houthi’s en de internationaal erkende regering van Jemen hebben in december een akkoord bereikt, waaronder een deal rond een staakt-het-vuren voor de belangrijkste haven Hodeida, maar de stappen om dit uit te voeren zijn lang uitgesteld.

De regering en de door Saoedi-Arabië geleide coalitie hebben de Houthi-strijdkrachten beschuldigd van meer dan 5.000 schendingen van het Verdrag van Stockholm, terwijl de Houthi’s op hun beurt de coalitie en de regeringstroepen de schuld hebben gegeven van meer dan 27.000 schendingen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!