Xi Jinping en Donald Trump. Bron: Wikimedia Commons
chinasquare.be /

Overeenkomst VS-China verder af dan ooit

Vorige donderdag kondigde de Amerikaanse president Trump een nieuwe invoerheffing van 10% aan op de nog voor 300 miljard $ ingevoerde Chinese goederen die nog geen heffing opgelegd kregen. Toen China maandag zijn munt de symbolische 7 yuan per dollar liet doorbreken, bestempelde de VS China officieel als een muntmanipulator. Uit onvrede met de heffingen gaf China zijn bedrijven voorts de opdracht om geen Amerikaanse landbouwproducten meer te kopen. Een overeenkomst tussen de twee groten lijkt verder af dan ooit.

dinsdag 6 augustus 2019 18:43
Spread the love

Vorige dinsdag en woensdag hebben de VS en Chinese onderhandelaars hun gesprekken hervat die ze in mei afbraken precies omdat president Trump nieuwe heffingen aankondigde. Enkel een ontmoeting tussen de presidenten Trump en Xi konden deze opnieuw vlot trekken. Tijdens die periode van onderbreking heeft de president van de VS echter niet bijgeleerd om meer diplomatisch te zijn want enkele minuten vooraleer de delegatie in hun hotel te Shanghai aankwamen, tweette hij nog ‘dat Chinese onderhandelaars altijd een overeenkomst veranderen in hun voordeel’.

Uiteraard draagt dergelijke stemmingmakerij niet bij tot de sereniteit van het debat. Na de gesprekken werd geen mededeling aan de pers verstrekt. In de Chinese pers stond dat de gesprekken constructief verliepen en dat de twee partijen elkaar opnieuw zouden ontmoeten in september. Dat was ook wat de onderhandelaars Mnuchin en Lighthizer donderdag Trump in het Witte Huis vertelden bij hun terugkeer. Trump die vond dat ze met lege handen terugkwamen, tweette nog voor ze het Witte Huis verlieten dat hij een bijkomende heffing van 10 procent oplegt op de voor 300 miljard Chinese goederen die nog niet door een invoerheffing zijn getroffen.

Hierop repliceerde minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi die een ASEAN-vergadering bijwoonde in Thailand dat het verder opleggen van heffingen niet de juiste methode is om de handelsgeschillen tussen de VS en China op te lossen. “Bijkomende heffingen is geen opbouwende manier op de economische en handelswrijvingen op te lossen, het is geen correcte manier”, aldus Wang Yi. De Amerikaanse zijde verwijt China weinig aanstalten te maken om Amerikaanse landbouwproducten te kopen.

Reacties VS

In de VS werden de nieuwe heffingen donderdag al veroordeeld door US Chamber of Commerce, National Retail Federation, Retail Industry Leaders Association en de the American Apparel and Footwear Association. Ondervoorzitter Myron Brilliant van de US Chamber of Commerce vindt dat de 10 procent bijkomende heffingen opnieuw enkel een grotere pijn zal betekenen voor de Amerikaanse zaken, boeren, werkers en verbruikers. Ook vreest voorzitter Allen van de US-China Business Council Chinese vergeldingsmaatregelen.

Voormalig Trump topadviseur Gary Cohn ze op de BBC dat de heffingen contraproductief uitvallen voor de VS.
Bij nader toezien zijn de getroffen producten door Trumps vierde golf van heffingen producten die gelden als kerstmisgiften: van de voor 300 miljard dollar goederen maken mobiele telefoons de hoofdmoot uit met voor 44 miljard dollar, daarna volgen laptops voor 38 miljard dollar, speelgoed 12 miljard dollar en video spelletjes voor 5,4 miljard, aldus nog cijfers van de US International Trade Commission. Vandaar dat producenten het hebben over Trumps oorlog aan kerstmis. De dreiging met de nieuwe importheffingen ook de beurzen wereldwijd sterk in het rood deden gaan.

Reacties China

Het Chinese ministerie van Handel legde vrijdag nog uit dat Chinese ondernemingen -zowel die van de staat als deze uit de privé- met Amerikaanse leveranciers van landbouwproducten wel onderhandelen over VS landbouwproducten waarbij sojabonen, katoen, varkensvlees en sorghum maar voor de koop wachten op de gunstige marktvoorwaarde. Vrijdag beloofde het ministerie van Handel nog tegenmaatregelen als reactie op Trumps geplande invoerheffingen. Het Chinees ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde van zijn kant dat het presidentieel voornemen de geplande onderhandelingen voor september op de helling zet.

Editorialist Hu Xijing bij het dagblad Global Times stelt dat de nieuwe heffingen precies het tegenovergestelde gevolg zullen bereiken dan bedoeld en dat een deal nog verder af zal blijken. Uit een opiniepeiling van de Financial Times blijkt dat 60 procent van de Chinese bevolking Amerikaanse producten willen boycotten terwijl dit vorig jaar maar 50 procent bedroeg. Toch is het niet waarschijnlijk dat de politieke leiders daar toe oproepen. Binnenkort komen ze bijeen op hun jaarlijkse informele bijeenkomst in de badplaats Beidaihe. Ongetwijfeld dat de relatie met de VS, de toestand van de economie en ook de kwesties Hongkong en Taiwan de agenda zullen domineren.

Maatregelen

De echte economische reactie van China is niet lang uitgebleven. China liet maandag voor het eerst sinds 11 jaar zijn munt zakken onder het symbolisch niveau van 7 renminbi voor 1 dollar. Elke werkdag bepaalt de Chinese Nationale Bank op basis van de markt de waarde van de munt. De markt deed deze waarde echter achteruit gaan precies door het onzeker klimaat van de handelsoorlog. Een zwakkere munt compenseert wel enigszins de prijs inclusief heffing van de Chinese producten in de VS. Deze maatregel schoot echter bij president Trump in het verkeerde keelgat en de Amerikaanse administratie bestempelde maandag China als een ‘muntmanipulator’ en wil zich wenden tot het IMF, aldus een mededeling van minister van Financiën Mnuchin.

Het Chinese ministerie van Handel liet van zijn kant weten dat het de Chinese ondernemingen gevraagd heeft geen Amerikaanse producten meer te kopen. Voorzitter Z. Duvall van het American Farm Bureau Federation noemde de aankondiging uit China “een klap voor duizenden boeren en boeren die al moeite hebben om rond te komen.” De afgelopen twee jaar heeft de regering Trump al eventjes 28 miljard $ uitgeven om de Amerikaanse boeren schadeloos te stellen omdat China hun producten niet meer wilde kopen als reactie tegen eerdere heffingen. Kortom China lijkt het VS-regime te treffen waar het pijn doet. Een oplossing voor de escalerende handelsoorlog lijkt verder af dan ooit.

Economie

Toen president Trump voor 250 miljard dollar heffingen op Chinese goederen legde, werd dit voorgesteld als een magisch middel om VS-bedrijven die in China vervaardigen terug naar de VS te brengen. Diegene die echter hun maakwerk uit China verhuizen, doen dit echter eerder naar lageloonlanden, maar niet naar de VS. Sinds Trump aan de macht kwam, zijn er 400.000 arbeidsplaatsen in het maakwerk bijgekomen maar dat is minder dan de 600.000 die het hadden kunnen zijn indien de groei in het maakwerk gelijke tred had gehouden met de rest van de economie. De nijverheid staat nog in voor 11 procent van het bnp en 8 procent van de werkgelegenheid.

Dit jaar is het maakwerk in de VS al twee kwartalen aan het verminderen: 1,9 procent in het eerste trimester en 2,2 procent in het tweede kwartaal. De sector wordt gedreven door de auto’s en auto-onderdelen waarvan voorspeld wordt dat die later dit jaar zullen verzwakken. Autoproducenten zoals Ford en Nissan houden rekening met een vermindering van het aantal banen en ook met geringere ontvangsten.

Dit wordt toegeschreven aan een zwakkere vraag naar auto’s in China. Tijdens het eerste semester daalde de (totale) Chinese uitvoer naar de VS namelijk met 8,1 procent terwijl dit het jaar voordien nog +13,5 procent bedroeg. Tezelfdertijd daalde de Chinese import in H1 met nog meer, namelijk met 30 procent. De maakwerk sector van de VS groeide in juli tenslotte met een PMI van 51,2. Het laagste cijfer sinds drie jaar. De diensten haalden 52,2 als PMI zodat de gecombineerde PMI aan 51,6 zit. Toch niet zo schitterend als Trump laat uitschijnen en waarschijnlijk is dat de heffingen plus de Huawei boycot pas voortaan zullen voelbaar worden.

Voor het derde kwartaal verwacht Qualcomm door de Huawei boycot een achteruitgang van zijn omzet met 12 tot 16 procent. Voor het gehele jaar zouden er tussen 31 procent en 40 procent minder chips worden verstuurd. Heffingen en handelsonzekerheden scheppen angst in de keten van leveranciers’, aldus Intel CEO Bob Swan. Niet te verwonderen dus dat afgelopen week 7 bedrijven bij Trump gingen pleiten voor een uitzondering op de niet levering aan Huawei: het waren de CEOs van Qualcomm, Google, Intel, Broadcom, Micron, Western Digital en Cisco.

 

Dit artikel is origineel verschenen op chinasquare.be.

Bronnen:

FT, SCMP, Global Times, Tijd, Nikkeinews

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!