Kenmerken van gemeenten waar het Vlaams Belang sterkst vooruit gaat.

Kenmerken van gemeenten waar het Vlaams Belang sterkst vooruit gaat.

dinsdag 6 augustus 2019 11:51
Spread the love

Socioloog Jan Hertogen heeft weer prachtig werk geleverd met zijn statistieken.

– Wonen mensen, die meer dan elders, gebruik maken van de Sociale Zekerheid, in regio’s waar het Vlaams Belang zich op 26/05/2019 heeft versterkt? Ja dus.
– Welke samenhang is er tussen de 672.196 RVA-uitkeringstrekkers in Vlaanderen die niet beschikbaar
zijn voor de arbeidsmarkt en de groei van het Vlaams Belang in Vlaamse regio’s, te onderscheiden dus van 233.172 UVW-Werklozen die wel beschikbaar zijn?
– Zijn het degenen die nu, ‘legitiem’, gebruik maken van de sociale zekerheid, die het hoofd op hol gebracht werden met fantasmen over massa-immigratie en verhalen over ‘rechten zonder werken’?
– Moet het (christelijke) middenveld dat de economische basis verschaft aan 60% van de Gezondheidszorg en het Onderwijs, 80% Gehandicaptenzorg en 1,7 mio ACV-leden telt niet dringend een adequate uitdrukking geven aan haar politiek belang en, bij gebrek aan alternatief, de CD&V veel uitdrukkelijker claimen en determineren?

Enkele vaststellingen uit zijn onderzoek.

Eerst de RVA-Uitkeringstrekkers, niet beschikbaar voor werk, bekijken. Het betreft een groep van 672.196 inwoners, of 16% van de Vlaamse bevolking op arbeidsleeftijd (15-64 jaar).Vooral in gemeenten en regio’s waar 1/5 van de Vlaamse bevolking op arbeidsleeftijd, betaald wordt door de sociale zekerheid om niet te werken en ook geheel of gedeeltelijk niet beschikbaar te zijn voor werk.
En het zijn dus niet de gemeenten met een hoger % inwoners met Migratieachtergrond, maar wel gemeenten in hoofdzaak bewoond door inwoners met ‘Belgische’ achtergrond, dat blijkt onder meer al uit het gemeentekaartje met % ‘Belgische’ achtergrond.Dat Vlaams Belang juist in deze gemeenten opnieuw of voor het eerst voet aan de grond kreeg mag beschouwd worden als een wake-up call.

De belangrijkste move van het Vlaams Belang is deze van de steden naar het platteland.
Het zijn de steden die hun impact op de kiesuitslag uitbreiden en Rechts-Extreem rechts haar slagkracht ontnemen, een evolutie die zich onontkoombaar ook in de landelijke gebieden en kleinere steden zal voortdoen.
In de grote steden zoals Antwerpen, Gent, Brugge, maar ook centrumsteden als Mechelen, Leuven, Hasselt, Genk… behoren bij de gemeenten waar het Vlaams Belang het laagste procent stemmen haalt.

Tot verrassing van velen is het platteland de (nieuwe) plaats geworden waar de arbeiders wonen en daardoor ook de betere sociaal gerechtigden en verzekerden. Het zijn daarbij ook de regio’s waar de ambtenaren zich gedurende decennia tot ‘dynastieën’ hebben uitgebouwd waar jobs familiaal en in de kennissenkring werden doorgegeven en waar nu de gepensioneerde ambtenaren met een goed pensioen, hun kinderen in de ambtenarij en erbuiten, blijkbaar wraak nemen op het diverse Brussel en de vader die hen gevoed heeft, door meer dan elders op het Vlaams Belang te stemmen. Is het een streek die nu pas volwassen wordt, een late pubertijd van degenen die te veel in de watten gelegd zijn, verwende kinderen die nu pas ontdekken dat de wereld veranderd is en dat ze niet alles naar hun hand kunnen zetten en zullen moeten samenleven en -werken, zich verbinden met anderen om de nieuwe uitdagingen van klimaat, milieu en werk met de wereld aan te kunnen gaan?

Nemen we even een gemeentekaartje opgemaakt voor de 1.044.306 RVA-Uitkeringstrekkenden in België, waarvan 672.296 in het Vlaams Gewest die een uitkering krijgen om geheel of gedeeltelijk niet te werken en dus niet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt.
Het lijkt erg op het kaartje met de gemeenten waar het Vlaams Belang het sterkst vooruitgegaan is en ook het sterkst geworden is. Als de Belgische politiek en het beleid zich op dit ‘frame’ baseert dan ziet het er echt niet goed uit. Brussel is de enclave die zich het verst houdt van deze aanwending van sociale zekerheid, ook of omdat 85% van haar inwoners een migratieachtergrond hebben. In haar zog Wallonië en de regio’s in het Vlaams gewest waar de migratie er in geslaagd is de steden voor ontvolking te behoeden en meer en meer gemeenten, ook de landelijke in haar dynamiek meetrekt zodat het welvaartspeil behouden wordt en een perspectief voor de toekomst verzekert.
West-Vlaanderen is niet alleen de kampioen in tewerkstelling, in bejaardenhomes en gehandicapteninstellingen, ze weten ook bijzonder goed legitiem gebruik te maken van alle statuten om vrijstelling van arbeid, op kosten van de sociale zekerheid te krijgen.

Kaart gemeenten met % stemmen in 2019 voor Vlaams Belang

Kaart gemeenten België met % RVA-Uitkeringen met niet-Beschikbaarheid arbeidsmarkt.

De volledige uitleg en alle kaarten vind je op de website:

http://www.npdata.be/BuG/429-RVA-Uitkeringen/

Met dank aan Jan Hertogen.

Pol Van Camp

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!