Herdenking Hiroshima-Nagasaki in Gent. Bron: Vrede vzw

Hiroshima-Nagasaki herdenken terwijl VS en Rusland INF-verdrag opblazen

De VS en Rusland hebben het INF-verdrag opgeblazen, terwijl begin augustus de hele wereld de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki herdenkt. Il faut le faire.

vrijdag 2 augustus 2019 12:17
Spread the love

Zondag 4 augustus worden in Gent de atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki herdacht met een orgelconcert, speeches (o.a. waarnemend burgemeester Filip Watteeuw), lampionnen en klassieke muziek op de Korenlei bij valavond. Een sfeervol gebeuren en het volledige programma vindt u hier online.

In 2019 zal het exact 74 jaar geleden zijn dat de kernbommen gebruikt werden. Hopelijk wordt tegen 2020 het VN-kernwapenverbod van kracht. Onze Belgische regering weigerde tot nu toe dit belangrijke verdrag te ondertekenen. De tijd dringt nochtans, want het internationale kernwapenregime wordt aan een sneltreinvaart ontmanteld!

VS en Rusland blazen INF-verdrag op

Op 2 augustus schoten de VS en Rusland finaal het INF-verdrag af. Exact 6 maanden nadat president Trump het verdrag eenzijdig opschortte, daags nadien gevolgd door Rusland. Het Intermediate Nuclear Forces-verdrag verbiedt voor de VS en Rusland van de grond afgevuurde kernwapens met een bereik tussen de 500 en 5500 km. Dit is niet minder dan rampzalig!

Het verdrag van 1987 zorgde voor de eliminatie van 2700 van de meest destabiliserende kernwapens en bracht een einde aan de kernwapenwedloop tussen de VS en de toenmalige Sovjet-Unie. Miljoenen mensen in Europa protesteerden in de jaren 80 tegen de plaatsing van deze massavernietigingswapens in onze landen. Niets houdt de VS en Rusland vanaf morgen tegen om opnieuw dergelijke kernwapens te produceren en te plaatsen in Europa. Want waar anders? Op VS-grondgebied hebben deze wapens immers geen enkel nut.

Totaal geen afspraken meer over kernwapens? 

De VS stapten vorig jaar zonder enige aanleiding eenzijdig uit het nucleair akkoord met Iran, wat intussen tot grote militaire spanningen leidt in de regio, een onnodige en totaal gefabriceerde crisis. Het Non-Proliferatieverdrag, de laatste hoeksteen van het internationale kernwapenregime, staat onder immense druk. Voor het eerst in decennia doemt de beangstigende realiteit op van een wereld zonder enige vorm van kernwapenafspraken!

België draagt een grote verantwoordelijkheid

Ons land weigerde de voorbije jaren bij te dragen aan multilaterale onderhandelingen die moeten leiden tot een internationaal kernwapenverbod en weigert het nieuwe verdrag nu te ondertekenen. Ons land doet er intussen niets aan om te voorkomen dat er nieuwe B61-12 kernbommen in NAVO-verband naar ons land gebracht worden en investeert miljarden euro’s in de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen die de nieuwe kernbommen moeten kunnen vervoeren. Ons land legt al z’n eieren in het NAVO-mandje en levert nul komma nul significante multilaterale inspanningen met het oog op een kernwapenvrije wereld.

Wij kunnen ons niet veroorloven dat onze veiligheid in de handen ligt van enkele landen en hun politieke leiders die bereid zijn om de collectieve noden en het voortbestaan van de mensheid op te offeren voor hun politieke spelletjes. Dit is niet in het belang van ons land en de Belgische bevolking.

Onze eisen aan de volgende Belgische regering:

  • Respecteer de internationale afspraken en stockeer dus geen kernwapens op ons grondgebied, in lijn met onze afspraken bij het NPT
  • Pleit bij de VS en Rusland voor het behoud van het INF-verdrag en een grondige update ervan, in plaats van het verdrag van tafel te vegen
  • Verleen onverwijld steun aan het nieuwe VN-kernwapenverbod dat als enige verdrag ondubbelzinnig voor alle staten kernwapens verbiedt

Dat is wat we in Gent ook zullen eisen op 4 augustus om 21u. Want steden weten wat het concrete gebruik van kernwapens betekent. Daarom herdenken we ook elk jaar de honderdduizenden slachtoffers van Hiroshima en Nagasaki!

 

Ook in Mons, Brussel en Leuven worden de atoomaanvallen herdacht. Alle info op onze kalender.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!