Foto: François Dvorak
Extinction Rebellion

Extinction Rebellion voert actie bij recordtemperatuur op Gentse Feesten

vrijdag 26 juli 2019 12:06
Spread the love

Meer dan veertig actievoerders van Extinction Rebellion palmden donderdag 25 juli, tijdens de Gentse Feesten, de rotonde van Sint Jacobs in. Een half uur lang blokkeerden ze de doorgang door dood op de grond te liggen. Omstaanders werden geïnformeerd en gingen het gesprek aan over de eisen van de beweging.

‘Overal in de wereld sneuvelen de hitterecords. Onze politiekers, die betaald worden om ons te beschermen, steken hun kop in het zand en laten het klimaat gewoon rotten. Al 40 jaar’, zegt David De Beukelaer. ‘De acties gaan door tot er actie wordt ondernomen.’

Vechten tegen fake nieuws

‘De noordpool staat in brand en voor de eerste keer geldt code rood voor hitte. De droogte is verwoestend. Ondertussen slagen (onze) politici er niet in om een regering te vormen. Thema’s waarvan de kiezer wakker ligt (migratie, klimaat, armoede, huisvesting en mobiliteit) zijn nochtans onlosmakelijk verbonden met elkaar.’

Foto: François Dvorak

Nog steeds echter nemen grote delen van de bevolking, onder leiding van haar eigen klimaatministers, de situatie niet ernstig. Fake nieuws, desinformatie, wishfull thinking en kortetermijndenken leiden tot een steeds smallere ‘window of opportunity’ om ingrijpende maatregelen te nemen (of nog maar de noodzaak ervan te erkennen). Tot die tijd blijft Extinction Rebellion actie voeren. In Gent. In België. En op de hele getroffen planeet.

Wij zijn bang. Nu de rest nog

De jongerenmarsen kregen aandacht, maar geen gehoor. Extinction Rebellion gaat een stap verder en verstoort bewust de orde. Op een geweldloze, maar disruptieve manier. ‘Met burgerlijke ongehoorzaamheid zetten we net zolang druk op het systeem tot het die druk niet meer aankan. Vreedzame escalatie is hierbij onvermijdelijk én noodzakelijk. Pas dan wordt wederom duidelijk dat de politie(k) actievoerders hardhandig arresteert en de echte criminelen onbestraft laat’, zegt Simon Lietar, een van de actievoerders vandaag.

Extinction Rebellion eist dat de overheden de klimaatnoodtoestand uitroepen en eindelijk structurele en sociale maatregelen tegen de klimaatcrisis neemt. ‘Mensen wereldwijd sterven letterlijk van de hitte, maar indirect door een levenswijze van het Westen. Het is letterlijk een zaak van leven of dood. Het is een echte strijd, die we kunnen winnen of verliezen. Maar na de overwinning is het gedaan met bedrijven als BP en Shell.’

Foto: François Dvorak

Foto: François Dvorak

Het zal sociaal zijn of het zal niet zijn

Misschien wel de grote uitdaging voor klimaatstakers is bouwen aan de democratische organisatie van de beweging. ‘We moeten zoveel mogelijk mensen betrekken bij de discussie over onze acties en eisen’, zegt actievoerder David De Beukelaer. ‘De bewuste politieke manoeuvres om de klimaatkwestie te individualiseren (‘jij kunt zelf ook al veel doen’) moeten zeer urgent worden omgebogen tot een sociaal draagvlak waarbij de culpabilisering van het eigen gedrag ondergeschikt wordt aan de misdaden van de grote vervuilers als de fossiele brandstof industrie, de luchtvaart, de auto industrie, de vleesindustrie en de industriële landbouw.

‘En ja, dat vraagt politieke moed’, klinkt het strijdvaardig. ‘Nét daarbij kan een Burgerforum helpen. Een burgerplatform geeft onze regio’s en gemeenschappen de middelen en de autoriteit om te zorgen voor een gecontroleerde overgang naar een rechtvaardige post-groei samenleving. Dit zal leiden tot een alomvattend, wettelijk bindend Nationaal Klimaatplan. Een klimaatplan dat de invoer en extractie van fossiele brandstoffen tegen 2025 afbouwt en prioriteit geeft aan het herstel van de biodiversiteit en het behoud van onze natuurlijke omgeving.’

Foto: François Dvorak

 

Meer info over de actie en Extinction Rebellion? Zie Facebook Extinction Rebellion Belgium en Facebook Extinction Rebellion Gent

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!