‘No pasarán’ tegen racisme en dus ook tegen racisme bij De Lijn!

vrijdag 12 juli 2019 14:52
Spread the love

Het is eenvoudig: je wacht aan de kant van de straat of de weg. Je bent 16 jaar, of misschien17. Overal horen we: “ Het gebruik van het openbaar vervoer moet worden bevorderd”, het is beter voor het milieu, respectvol, bijna ethisch … De MIVB, De Lijn en de TEC maken deel uit van dit openbaar vervoer, en worden elke dag door jongeren en natuurlijk ook door volwassenen gebruikt. Leerlingen van het basisonderwijs en het secundair onderwijs, studenten van het hoger onderwijs, werknemers, werklozen, kortom iedereen. Vaak gaat alles goed. Men groet elkaar, men valideert, soms glimlacht de chauffeur zelfs of wacht met vertrekken totdat de reizigers neerzitten. Het is een goede verstandhouding, de dag begint goed.

Alles gaat goed tot op die dag …

Tot op die onvoorspelbare dag. Sommige mensen hebben ons hierover al verteld, maar wedachten: “Ach, het is een banaal incidentje, de chauffeur kan het gewoon niet aan, hij is vast uit zijn humeur” of “Hé, dat lijkt op racisme, maar zoiets hebben wij nooit meegemaakt.”Onze zoon/dochter belt en zegt: “Mama/Pa, de chauffeur heeft mijn elektronisch ticket niet aanvaard” of: “Vandaag is de chauffeur niet gestopt.”

De ouders zeggen dan: “Laten we een klacht indienen”, “We gaan vragen of er namens de directie van De Lijn maatregelen worden genomen zodat dit niet meer gebeurt”. Maar de directie blijft stil, we krijgen geen antwoord, ondanks onze moeite om de brief in hetNederlands te schrijven. Of we krijgen een klassiek antwoord met een vaag smoesje: “Wij zullen de zaak onderzoeken.”

Het is toch wel gek: onze dochter draagt een hoofddoek of heeft krullen, haar huid is getint.En onze zoon? Misschien dat door de lenteregen en te weinig zonnestralen zijn huidskleur een beetje te bruin is, zijn haar te donker.

De ervaring van die dag herhaalt zich op andere dagen. Plotseling wordt besloten erover te praten. Er zijn veel gelijkaardige verhalen, maar één is al te veel. “Mij dochter is huilend thuisgekomen nadat de chauffeur haar niet in de bus heeft laten stappen.”

“Het gebeurt vaak dat de bussen niet voor school X stoppen waar veel kinderen van Marokkaanse en Turkse afkomst zijn, er zijn brieven gestuurd maar er verandert niets.”

“Ik neem elke dag de bus van De Lijn et het is me al vaker overkomen dat de chauffeur niet stopte bij de halte terwijl ik daar alleen stond, met een hoofddoek, en ik een teken had gegeven aan de chauffeur.”

“Vier maanden geleden stopte een bus ‘buiten dienst’ op 1 meter afstand van de bushalte. Wij stonden daar met twee personen te wachten. Ik loop naar de deur om te vragen of hij gaat starten en we kunnen instappen, aangezien er ‘buiten dienst’ op staat en er op dat tijdstip een bus zou moeten komen. Hij sluit de deuren zodra hij me ziet. Ik klop en de chauffeur van De Lijn, 50-55 jaar, steekt een middelvinger op, en rijdt weg.”

“Dit komt zeer, zeer vaak voor op de lijnen 230 231 232 240 241 242 243 … Alle schoollijnen … Jongeren krijgen met veel onrechtvaardigheid te maken van de kant van de chauffeurs. Ik ben er zelf slachtoffer van geworden in het middelbaar wanneer ik de bus nam”

“Je moet de lijnen 270 en 271 toevoegen, degenen die naar … (naam van de school) gaan. We hebben veel problemen. Ikzelf, leraar, heb veel klachten gestuurd. Ik kreeg bijna altijd een antwoord met excuses, hoewel ik beken dat het waarschijnlijk alleen voor de vorm was.”

“Het spijt me voor wat er met je zoon is gebeurd, want ik heb het ook meegemaakt. X was 15 jaar oud, vandaag is hij 17. Ik besloot hem naar zijn voetbalclub te rijden. Nooit meer De Lijn om hem tegen racisme te beschermen want hij kan niet tegen onrecht. Ik rijd hem met de auto om ontsporingen te voorkomen.”

“Mijn dochter – met hoofddoek – maakt dit elke dag mee op lijn 272 van De Lijn … Ze heeft daardoor een hekel gekregen aan al die wit/gele bussen.”

“Ik zat in de 2 de klas van het middelbaar. Ik had een examen om 8u en ik heb de bus van De Lijn genomen om naar school te gaan. Mijn abonnement was de dag ervoor verlopen , dus heb ik kleingeld meegenomen om een enkele rit te kunnen kopen. Met alle papieren in mijn tas ( en een gat) moest ik gaan zoeken naar het muntje van 5 cent dat ontbrak. Iedereen keek, ik schaamde mij. De chauffeur was al weggereden, dus hij vroeg mij bij de volgende halte uit te stappen. Ik had examen. Ik begon te huilen van schaamte en vanwege mijn examen. Ik heb mijn munt van 5 cent gevonden bij de 2 e halte en reed verder mee. Maar ik zal die dag nooit vergeten. Alle “volwassenen” bekeken mij alsof ik een buitenaards wezen was. Ik heb veel gehuild, de chauffeur keek boos naar mij, ik draag een hoofddoek.”

En zovele anderen.

De zaak Naithy

Laten we nooit het geval vergeten van de arme Naithy die in 2017 door een chauffeur van De Lijn met een mes werd gestoken. Waar wacht deze onderneming nog op om een intern project op te starten om een eind te maken aan het racisme in de bussen en bij de haltes van De Lijn?

Een structureel antwoord op het heersende racisme

Racisme is een realiteit in België: bij huisvesting, werk en opleiding, op alle gebieden, zijn Belgen niet allemaal gelijk. Het is dus structureel racisme. Wat De Lijn betreft, die hier dus niet aan ontkomt, zijn er talrijke klachten ingediend vanwege gedragingen van chauffeurs. Onderzoek instellen naar een chauffeur, deze “de les lezen” is niet voldoende. Het bedrijf zegt na ieder incident dat het een onderzoek instelt, maar er zijn nog altijd racistische chauffeurs. Op hun website lezen we: “De Lijn creëert een stimulerende en respectvolle werkomgeving zodat onze vriendelijke en competente medewerkers onze ambassadeurszijn.”

“Vriendelijk”. Waarom worden sommige personen/groepen dan slecht behandeld?Wij vragen De Lijn haar verantwoordelijkheid te nemen en structurele maatregelen te treffen om racisme uit te bannen. Wij verzoeken ieder slachtoffer en de volwassenen aangifte te doen bij de politie, een melding te doen bij UNIA en bij het Collectif contrel’islamophobie en Belgique. Wij nemen deze gelegenheid te baat om de verschillende politieke niveaus eraan te herinneren dat een interfederaal plan voor de bestrijding van racisme en discriminatie absoluut nodig is. Zodat er een einde komt aan de straffeloosheid.Voor onze toekomst en die van onze kinderen.

No pasarán.

 

Eerste ondertekenaars:

Seyma Gelen – Lerares, moeder, dekoloniale feministe, lid van Collectief Kahina;

Martine Demillequand – UCL, Collectif féministe Kahina;

Eva Maria Jimenez Lamas – Antiracistische feministe;

Léïla Duquaine – Burgeres en slameuse;

Mireille-Tsheusi Robert – Bamko-Cran asbl, MRAX;

Samira Assaidi – Moeder;

Meryem Dahchour – Moeder;

Zakia Zghiri – Moeder;

Fatima Mossaidi – Moeder;

Bouchra Ghailani – Moeder;

Mustapha Maach – Vader, tramchauffeur;

Kelly Bogaerts – Lerares;

Mahdiya El Ouiali – Activiste;

Safiye Dere – Lerares;

William Donni – Gemeenschap en politieke activist, lid van Mouvement Demain;

Marie Peltier – Geschiedkundige, lerares;

Altay Manço – Wetenschappelijk directeur van het IRFAM (Institut de Recherche, Formation et Action sur les Migrations);

Naima El Bakkali – Moeder;

Milady Renoir – Dichteres die strijdt met mensen zonder papieren;

SharonGeczynski – Woordvoerster, socio-anthropologist, lid van UPJB;

Aicha Bacha – Activiste;

Prof. Fabienne Brion – Faculteit Rechts en Criminologie van Université catholique de Louvain;

Hélène Marinis Passtoors;

Aliette Maisonneuve Griz – Schrijfster;

Nordine Saidi, dekoloniale activist, lid van Bruxelles Panthères;

Kamar Takkal – Burgeres en moeder van jongeren;

Elsa Poisot – Schrijfster; AWSA-Be asbl;

Mhamed Achargui – AECD – Association pour l’éducation, la culture et le dialogue;

Candice Vanhecke – Voorzitster van Be.One;

Yusuf Lopez Garcia – Leraar en schrijver;

Hanane Hamouchi – Burgeres tegen racisme en islamofobie, dekoloniale activiste, lid van het Collectief tegen islamofobie in België (CTIB);

Houria El Khattabi – Moeder;

Sarah Degée – Lerares;

Pauline Forges – Antikapitalistische feministe;

Amina Amadel – Antidiscriminatie activiste;

Gilles Maufroy – CIEP-MOC Bruxelles;

Ragheb Bassant – Moeder;

Elisa Tixhon – Tijdelijke Franstalige coördinatrice bij Sophia;

Caroline Verstraeten – Moeder;

Tamimount ESSAIDI – Directrice van een brusselse vereniging MQSA ASBL, antropoloog;

Ozden Guclu – Lerares;

Asma Minhal – Notarisklerk;

Dilek Kalender – Moeder;

Faouzia Ennafia – Lerares, moeder van jonge meisjes;

Soumieh Jammal – Moeder;

Denis Toisoul – Gespecialiseerd opvoeder;

Vanessa Ordonez-Magro – Psychologisch assistente;

Hanane Yousfi – Burgeres tegen racisme;

Ilham Manssour – Moeder;

Omar Bouazza – Vader;

Farida Benaissa – Moeder;

Houda Grida – Moeder;

Hasna Berroho – Moeder;

Carlota Gonzalez – Lerares;

Nuh Hafizoglu – Vader;

Youbi Bouhari Maré – PhD student, Université Libre de Bruxelles;

Mona Rian – Moeder ; Kinzola Masa – Openbaar ambtenaar / Liberation mind-ed activist;

Farida Bouchlaghem – Moeder;

Eric de Walque – Gepensioneerde burger;

Valérie Berman – Diversity Manager, Brusselse regionale overheidsdienst;

Meriem El Aamri – Moeder;

Najat Bakkali – Secretaresse in een school;

Karima Mebrouk – Gepensioneerde (onderwijs);

Rosanna Graceffa – Trainer;

Yosra Aharoud – Moeder;

Malika Hamidi – Doctor in de sociologie;

Echrafe Ben Chaïb – Lerares en moeder;

Saïda El Khonnsi – Maatschappelijk werkster;

Jean-Baptiste Dayez – Sociaal psycholoog;

Salim Haouach – Artistiek directeur van de gezelschap Ras El Hanout;

Amel Boukhatem – Dekoloniale feministe;

Hanae Mechbal – Moeder;

Saïd Ftouh El Habib – Antiracistische activist;

De leden van « Poisson sans bicyclette » – Feministische koffiehuis;

Geoffrey Roucourt –LGBTQI+ en antidiscriminatie activist;

Redouan Sbaï;

Leslie Lukamba – Ambtenares;

Jasmina Tobbeche – Antiracistische en dekoloniale feministe;

Khadija Aziz – Activiste bij Le Space;

Mohamed El Hendouz- Mensenrechtenactivist;

Loubna Sahnoun – Moeder;

Souad Bakkali – BePax;

Nina Henkens – Stafmedewerker Uit De Marge vzw;

Rachida Aziz – Schrijfster, Le Space artistiek en cultureel huis.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!