7000 universiteiten en hogescholen roepen klimaatnoodtoestand uit

woensdag 10 juli 2019 14:57
Spread the love

Meer dan zevenduizend universiteiten en hogescholen overal ter wereld roepen de klimaatnoodtoestand uit. Ze nemen zich voor om klimaatneutraal te worden en de crisis samen met hun studenten aan te pakken.

De instellingen scharen zich achter een plan met drie concrete stappen. Ze beloven klimaatneutraal te zijn tegen 2030 of uiterlijk tegen 2050. Daarnaast beloven ze meer middelen vrij te maken voor klimaatonderzoek en capaciteitsopbouw tegen de klimaatverandering. En tot slot zetten ze in op beter onderwijs rond milieu en duurzaamheid via hun lessenpakketten en leerprogramma’s.

Het plan is ondertekend door 56 individuele instellingen en 25 koepels en netwerken, waaronder de Global Alliance en het Globally Responsible Leadership Initiative. Samen zijn de ondertekenaars goed voor meer dan zevenduizend instellingen verspreid over zes continenten. De initiatiefnemers verwachten dat dat cijfer dit jaar nog oploopt tot meer dan tienduizend instellingen.

“Wat we jongeren aanleren, geeft de toekomst vorm”, zegt Inger Andersen, directeur van het VN-milieuprogramma (UNEP). “We zijn blij met deze belofte van de universiteiten om klimaatneutraal te worden tegen 2030 en hun inspanningen op de campus te verhogen.”

Lessen

Vooral het feit dat de instellingen hun studenten meer willen betrekken bij de acties is van belang, zegt Andersen. “Jonge mensen nemen steeds meer het voortouw in de roep om meer actie tegen de klimaatverandering en andere milieu-uitdagingen”, zegt ze. “Initiatieven die de jeugd rechtstreeks betrekken bij dit cruciale werk zijn een waardevolle bijdrage in het streven naar duurzaamheid.”

Verschillende universiteiten geven al het goede voorbeeld. De Strathmore University in Kenia draait al op schone energie en heeft een eigen zonnepark van 600 kilowatt aangelegd, terwijl de Tongji-universiteit in China de lessenpakketten heeft aangepakt. De Universiteit van Californië in de VS wil al in 2025 klimaatneutraal zijn.

Charlotte Bonner van de ngo Students Organizing for Sustainability juicht het initiatief van de universiteiten toe. “Jonge mensen overal ter wereld vinden dat scholen, colleges en universiteiten te traag waren in hun reactie op de crisis die op ons af komt”, zegt ze in een reactie op het nieuws. “We zijn blij met het nieuws dat ze nu een klimaatnoodtoestand afkondigen, want er is geen tijd meer te verliezen. We zullen de instellingen die het initiatief nog niet steunen vragen om mee aan boord te komen. Natuurlijk is het wel de actie die volgt, die echt telt.”

Parijs

Deze week riep ook het stadsbestuur van Parijs de klimaatnoodtoestand uit na de aanhoudende hittegolf. De stad richt een werkgroep op dit bestaat uit klimatologen, stedenbouwkundigen en sociologen.

Parijs volgt daarmee het voorbeeld van honderden andere steden, waaronder Sydney, Londen en New York. Ook de nationale parlementen van Ierland en Groot-Brittannië hebben al een climate emergency uitgeroepen.

Volgens de website Climate Emergency Declaration hadden begin juli al 740 overheden in zestien landen de noodtoestand hebben uitgeroepen. Zij zijn samen goed voor zo’n 136 miljoen burgers. Ook nationale parlementen van Ierland, Groot-Brittannië, Portugal en Canada hebben dat al gedaan.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!