Protest tegen INEOS bij ploegentijdrit Tour de France

maandag 8 juli 2019 12:21
Spread the love

Banners en demonenmaskers kleurden zaterdag de teamtijdrit als protest tegen INEOS, het omstreden chemiebedrijf dat sinds kort teamsponsor is. De demonstranten, omringd door een massieve hoeveelheid politie, scandeerden leuzen als “No fracking for plastics, stop INEOS!”.

Volgens de demonstranten moet de Tour geen ruimte bieden voor ‘greenwashing’ van een bedrijf dat gekenmerkt wordt door schadelijke praktijken als schaliegas, plasticvervuiling, klimaatverandering en belastingontduiking. Afgelopen donderdag, bij de teampresentatie, werden al twee mensen gearresteerd omdat ze van plan waren flyers uit te delen met kritische teksten over INEOS.

Ook de burgergroep Antwerpen Schaliegasvrij nam deel, omdat INEOS juist in de Antwerpse haven een ‘schaliegasfabriek’ wil bouwen. Chris Jordaens: “Deze installatie zou vooral gebruikt worden voor het produceren van meer plastics, wat onnodig meer vervuiling geeft. Bovendien willen we helemaal geen import van schaliegas naar onze haven, omdat de winning hiervan zeer slecht is voor het klimaat en zorgt voor watervervuiling, luchtvervuiling en aardschokken.”

Meer info over Antwerpen Schaliegasvrij: http://www.schaliegasvrij.be

foto: ‘Antwerpen Schaliegasvrij’

‘Antwerpen Schaliegasvrij’

‘Antwerpen Schaliegasvrij’

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!