Bron: Facebook Schaliegasvrij Antwerpen
Schaliegasvrij Antwerpen

Flyeractie tegen INEOS bij Tour de France in Brussel bruut tegengehouden door politie

zaterdag 6 juli 2019 01:09
Spread the love

Bij de teampresentatie van de Tour de France, afgelopen donderdag, zijn 2 mensen door de politie 4 uur lang vastgehouden omdat ze van plan waren om flyers uit te delen met kritische teksten over INEOS. De nieuwe controversiële sponsor van het vroegere SKY-team was reeds de oorzaak van grootschalige protesten bij de Tour de Yorkshire.
Demonstrant Andy Gheorghiu van Food & Water Europe: “Ook nu bij de Tour-start in Brussel protesteren we tegen de sponsoring door INEOS, met groeperingen die strijden tegen schaliegas, plasticvervuiling, klimaatverandering en belastingontduiking. Ik had niet verwacht dat een stad die zoveel ruimte geeft aan deze sponsor elk kritisch geluid de kop in zou drukken.”

De demonstranten laten zich niet intimideren en zetten hun actie voort op zondag, tijdens de ploegentijdrit. De burgemeester van Brussel heeft inmiddels toegezegd dat het voorziene protest, met banners en demonenmaskers, onverhinderd mag plaatsvinden. De demonstranten verzamelen om 11:30 bij Mundo B (Edinburgstraat 26, 1050 Brussel) voor de laatste voorbereidingen en trekken vervolgens naar de Wetstraat voor hun protest. Meer informatie is te vinden op het Facebook-event.

Ook Antwerpen Schaliegasvrij zal deelnemen, omdat INEOS juist in de Antwerpse haven een ‘schaliegasfabriek’ wil bouwen. Chris Jordaens van deze burgerplatform: “Deze installatie zou vooral gebruikt worden voor het produceren van meer plastics, wat onnodig meer vervuiling geeft. Bovendien willen we helemaal geen import van schaliegas naar onze haven, omdat de winning hiervan zeer slecht is voor het klimaat en zorgt voor watervervuiling, luchtvervuiling en aardschokken.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!