Een gele haarkwal in Arctische wateren.
Greenpeace België

Greenpeace-rapport: Diepzeemijnbouw is enorme bedreiging voor de oceanen en het klimaat

woensdag 3 juli 2019 11:50
Spread the love

Onze oceanen worden bedreigd door diepzeemijnbouw. De uitbouw van deze industrie zal leiden tot het uitsterven van unieke soorten en bijdragen tot de verandering van het klimaat. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Greenpeace. De milieuorganisatie pleit voor een sterk wereldwijd Oceanenverdrag dat de bescherming van het zeeleven centraal stelt, en niet de exploitatie van de oceanen. België speelt een dubbelzinnige rol.  

Het Greenpeace-rapport In Deep Water laat onder meer wetenschappers en vertegenwoordigers van overheden en de visserij aan het woord die waarschuwen voor de onomkeerbare schade die de mijnbouwmachines zouden kunnen aanbrengen.[1]

“De diepzee is het grootste ecosysteem op de planeet en de thuis van unieke wezens die we amper of niet kennen. Deze industrie kan de wonderen van de diepe oceaan vernietigen voordat we de kans hebben om ze te bestuderen. Want tot op vandaag is naar schatting amper 0,0001% van de diepe zeebodem onderzocht door wetenschappers”,  zegt Louisa Casson expert Oceanen bij Greenpeace International.

Huidig beleid faalt

Een van de problemen die het rapport blootlegt, is de zwakte van het huidige gefragmenteerde oceaanbeheer. De besluitvorming binnen de International Seabed Authority (ISA), het VN-orgaan dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de diepzeemijnbouwindustrie, blinkt momenteel uit in non-transparantie.

“De ISA is niet geschikt voor de bescherming van onze oceanen. Het is meer gericht op het behartigen van de belangen van de diepzeemijnbouwindustrie en het lobbyen tegen een sterk Oceanenverdrag”, zegt Louisa Casson.

In de tweede helft van augustus 2019 vindt de derde onderhandelingsronde plaats over het nieuwe Oceanenverdrag van de VN. [2]

“Het is van cruciaal belang dat regeringen het eens worden over een VN-verdrag dat sterk genoeg is om de weg te effenen voor de oprichting van een netwerk van mariene reservaten waar geen enkele vorm van industriële exploitatie toegestaan is, ook geen diepzeemijnbouw. Het moet ook veel hogere milieunormen afdwingen voor dergelijke activiteiten buiten deze reservaten.”

België speelt dubbelspel

België neemt internationaal het voortouw en pleit voor zo’n ambitieus Oceanenverdrag. Tegelijkertijd speelt ons land echter ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van commerciële diepzeemijnbouw. België sponsort sinds 14 januari 2013 een exploratiecontract voor diepzeemijnbouw van DEME’s filiaal Global Sea Mineral Resources (GSR).[3]  Het gaat om een gebied in de Stille Oceaan dat 2,5 maal zo groot is als België (76.728 km²), en dat deel uitmaakt van een kwetsbaar en uniek ecosysteem waarover de wetenschappelijke kennis nog beperkt is.

“Als het België menens is met de bescherming van de oceanen, moeten onze toekomstige ministers de steun opzeggen aan de exploratie van de oceaanbodem en pleiten voor een moratorium op diepzeemijnbouw met onmiddellijke ingang, tenminste tot er een netwerk van mariene reservaten opgericht is dat minstens 30% van onze oceanen beschermt tegen 2030”, zegt An Lambrechts, expert Oceanen van Greenpeace België. [3]

Deze maand werkt de ISA verder aan een wetgevend kader om de commerciële exploitatie van de diepzee mogelijk te maken. Minister van Staat Johan Vande Lanotte (sp.a) maakte  als adviseur van DEME in het verleden reeds deel uit van de Belgische delegatie en staat ook dit keer op de delegatielijst.

 

Noten:

[1] Het volledige rapport kan u hier downloaden. Een samenvatting met meer info over de positie van de Belgische overheid vindt u hier.

[2] Greenpeace en wetenschappers pleiten voor een verdrag dat tegen 2030 een netwerk van mariene reservaten creëert dat minstens een derde van de wereldzeeën bestrijkt. Voor meer informatie zie Waarom is er nood aan een internationaal verdrag om onze oceanen te beschermen? De tweede van vier onderhandelingsrondes in de VN over een verdrag voor internationale wateren vond plaats in maart en april van dit jaar. De derde onderhandelingsronde vindt plaats in New York in augustus 2019. De onderhandelingen worden afgesloten met een vierde en laatste ronde in de eerste helft van 2020.

[3] International Seabed Authority website, geraadpleegd op 18 juni 2019: https://www.isa.org.jm/deep-seabed-minerals-contractors

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!