VN: Dringend hervestiging nodig van 1,5 miljoen vluchtelingen

dinsdag 2 juli 2019 11:17
Spread the love

Er zijn dringend plaatsen nodig voor de hervestiging van anderhalf miljoen vluchtelingen, zeggen de VN.

Het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR) zegt dat volgend jaar meer dan 1,44 miljoen vluchtelingen hervestigd moeten worden. Ze worden momenteel opgevangen in meer dan 60 landen maar lopen daar risico.

Momenteel zijn meer dan 70 miljoen mensen op de vlucht. Nooit eerder zag de VN-vluchtelingen- organisatie zo’n hoog aantal. Het grootste deel, 84 procent, wordt in ontwikkelingslanden opgevangen, die zelf met grote economische problemen kampen.

Meer rijke landen

UNHCR-baas Filippo Grandi vroeg daarom in Genève, tijdens een jaarlijks congres over hervestiging, opnieuw een “rechtvaardiger verdeling” van de vluchtelingen – lees: meer inspanningen van de rijke landen om vluchtelingen te hervestigen. Vooral Syrische (40 procent), Zuid-Soedanese (14 procent) en Congolese vluchtelingen (11 procent) lopen veel risico en hebben dringend hervestiging nodig. De nood is vooral hoog voor vluchtelingen die in Oost-Afrika en Turkije vastzitten.

Vorig jaar 25 landen

Bij hervestiging kunnen vluchtelingen naar een land waar ze zich permanent mogen vestigen. Vorig jaar lieten 25 landen 92.400 vluchtelingen toe voor hervestiging. Dat was maar een fractie van wat nodig was. 

Ondertussen blijft het aantal vluchtelingen toenemen. Vorige maand maakte het vluchtelingenagentschap bekend dat het aantal vluchtelingen wereldwijd in amper twintig jaar is verdubbeld tot meer dan 70 miljoen mensen. Nooit eerder zag de organisatie zo’n hoog aantal.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!