Groot Barrièrerif.

Australiërs willen van Groot Barrièrerif staatsburger maken

dinsdag 2 juli 2019 10:59
Spread the love

In Australië is een campagne gelanceerd om van het Groot Barrièrerif een staatsburger te maken. In Nieuw-Zeeland is een gelijkaardige campagne al eens gelukt.

De campagne Citizen Reef wil dat het Groot Barrièrerif net zoals elke Australische staatsburger een aantal fundamentele rechten worden toegekend, vooral het recht op leven. “Ondanks zijn enorme bijdrage aan Australië, wordt hem nog steeds het basisrecht van elke Australische burger ontzegd: het recht op leven”, zegt nieuwsorganisatie LADbible, die de campagne, een petitie, lanceerde op Change.org

Klimaatverandering

Het Groot-Barrièrerif, het grootste koraalrif ter wereld, wordt bedreigd door de klimaatverandering. Door de opwarming van water verbleekt het koraal, wat enorme gevolgen heeft voor de visbestanden die van het rif afhangen. 

Het Groot-Barrièrerif levert de Australische economie elk jaar 6,4 miljard dollar op en geeft 64.000 mensen werk, stelt LADBible. Via de petitie hoopt ze de Australische regering te overtuigen. Bekende Australiërs als zwemkampioen Ian Thorpe en Stranger Things-acteur Dacre Montgomery zetten al hun handtekening.

Rivier in Nieuw-Zeeland

Zeven jaar geleden lukte een gelijkaardige campagne voor de Whanganui, een rivier in Nieuw-Zeeland. Die kreeg toen rechtspersoonlijkheid, en daarmee, net als een bedrijf, rechten en belangen. De Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, hadden dat afgedwongen na een van de langst lopende rechtszaken in het land.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!