VS en Saoedi-Arabië saboteren klimaattop in Bonn ondanks Europese recordtemperaturen

vrijdag 28 juni 2019 17:28
Spread the love

44,3 graden. Dat is de nieuwe Franse recordtemperatuur die op vrijdag 28 juni werd opgemeten in Carpentras. Het vorige record dateert van 12 augustus 2003. Dat is de hete zomer die in Frankrijk alleen al 14.802 rechtstreekse dodelijke slachtoffers maakte. Net op het moment dat een groot stuk van Europa gebukt gaat onder een hittegolf sloten 200 landen een vergaderingsmarathon van twee weken af in de Duitse stad Bonn. De bedoeling was om vooruitgang te boeken in aanloop naar de klimaattop in Chili later dit jaar. Net het omgekeerde gebeurde.

Onder leiding van olieproducerende landen als Saoedi-Arabië, de VS en Iran (bien étonné de se trouver ensemble) werd stevig gebikkeld over het recentste rapport van het IPCC. Daarin werd nogmaals de alarmklok geluid en aangemaand tot directe en concrete actie om de temperatuurstijging onder de 1,5 graad te houden. De bovengenoemde landen proberen de conclusies van de wetenschappers te verwateren.

Zwitserse onderhandelaar sloot zich bij het protest aan en droeg op één van de slotvergaderingen een T-shirt met het opschrift ‘Science is not negotiable’.

Het leidde tot wanhoop bij veel andere naties, zeker bij de landen die nu al zwaar getroffen worden door de klimaatverandering. De Zwitserse onderhandelaar sloot zich bij hun protest aan en droeg op één van de slotvergaderingen een T-shirt met het opschrift ‘Science is not negotiable’.

Het IPCC-rapport was niet het enige dossier waarbij de olielanden dwars lagen. In Parijs werd afgesproken dat rijke landen met geld over de brug moeten komen om de armere landen (die geen historische schuld hebben aan de opwarming, maar die het zwaarst getroffen worden) te helpen beschermen. Het dossier zit muurvast en werd dan maar doorgeschoven naar de COP 25. Ook in de zoektocht naar een opvolger van de emissiehandel werd geen vooruitgang geboekt.

Alden Meyer, directeur van de Union of Concerned Scientiststond, is er versteld van. Aan persagentschap Bloomberg vertelde hij dat er wel grapjes gemaakt worden over de hitte, maar dat dat op geen enkele manier tot een dieper besef van de ernst van die situatie leidde.

Tijdens de top was er ook een rel over de aanwezigheid van lobbygroepen van de petroleumsector die gewoon mee aan tafel zitten. Een groep van 47 minst-ontwikkelde landen stelde een voorstel op om voortaan dergelijke organisaties te weigeren op basis van een belangenconflict. Maar daar wilden de landen uit het rijke Noorden niets van weten.

G20, same story

Op die andere top – de G20 in Japan – viel er al evenmin opbeurend nieuws te rapen. Gastland Japan dat op een goed blaadje probeert te staan bij de Amerikaanse president Trump in een poging om niet al te gehavend uit de handelsoorlog met China te komen, sleutelde aan de beloftes om inspanningen te doen om de uitstoot van CO2 te verminderen.

Minder ambitieuze beloftes dus van de G20 en ook binnen de EU lopen de onderhandelingen stroef. Naar een netto-nuluitstoot in 2050, dat zou de bedoeling zijn. Maar vier landen – Polen, Hongarije, Tsjechië en Estland – willen daar niets van weten.

Ondertussen blijft de wereldwijde uitstoot stijgen. En de zichtbare gevolgen van de klimaatverandering ook. De recordtemperaturen in Europa zijn slechts één van de vele verontrustende tekenen. Dat gebeurt nu al bij een stijging van 1 graad sinds de industriële revolutie. Zelfs als alle landen zich houden aan alle beloftes die ze maakten op de klimaattop van Parijs, dan komen we uit bij een stijging van 3 graden. Probeert u maar eens in te beelden welke fenomenen we dan zullen meemaken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!