Bron: Facebook Extinction Rebellion Belgium
Extinction Rebelliun Belgium

Extinction Rebellion voert actie op Zaventem: “Luchtvaart moet transformeren naar klimaat-haalbaar verhaal”

vrijdag 28 juni 2019 12:37
Spread the love

De luchtvaart veroorzaakt een massale uitstoot van broeikasgassen. Dat weten we al, natuurlijk, maar toch verandert er niet veel. Er kan dus geen aandacht genoeg op gevestigd worden, en daarom voert Extinction Rebellion vandaag, 28 juni, actie op luchthaven Zaventem. 

Bron: Facebook Extinction Rebellion Belgium

Reeds tientallen jaren eisen milieubewegingen van hun beleidsmakers een efficiënte aanpak van de klimaatcrisis, maar ondanks alle moeite neemt de crisis nog steeds toe. Het ziet er naar uit dat we ons op de grens van een rampscenario bevinden, of erger nog, uitsterving.

Door het uitblijven van doeltreffende maatregelen en initiatieven op Belgisch niveau (en ook op Europees niveau) om de luchtvaart te transformeren naar een klimaat-haalbaar verhaal, voelen wij, burgers, ons genoodzaakt acties van burgerlijke ongehoorzaamheid uit te voeren. We zullen hierin volharden tot onze regering doet wat ze moet doen.

In het Parijs Akkoord van 2015, stemde België samen met de leidende grootmachten ermee in om de globale temperatuurstijging onder de 2 graden t.o.v. het pré-industriële tijdperk te houden. Desalniettemin komen onze regeringen de gemaakte beloftes niet na en de koolstofuitstoot is jaar na jaar gestegen met een hoogtepunt in 2018. Onze regeringen hebben zich incompetent bewezen bij het aanpakken van deze klimaatcrisis. Het is tijd om actie te ondernemen!

De luchtvaart is verantwoordelijk voor 5 procent van het broeikaseffect veroorzaakt door de mens. Niet meer dan 18 procent van de wereldbevolking heeft ooit een voet op een vliegtuig gezet. Door de economische groei zal dit aantal verdubbeld zijn tegen 2036. Dat terwijl de uitstoot naar netto nul moet tegen 2025.

Amper 13 procent van de vluchten is werkgerelateerd. Op een retourvlucht Brussel-New York (12.000km) stoot iedere persoon in 2de klas een equivalent van 3 ton broeikasgassen uit. Voor zijn plezier. Ter vergelijking, dat zijn meer broeikasgassen dan de uitstoot om een huis het hele jaar te verwarmen met gas. De jaarlijkse uitstoot van de gemiddelde Europeaan is 11 ton C02Eq. Recreatief vliegen heeft dus een enorme impact.

Extinction Rebellion wil de reiziger niet viseren. We eisen vooral een ander beleid. Een eerlijke belasting van de sector, die op dit moment geen belasting betaalt op brandstof, noch btw op de vliegtickets, zou hierbij een stap in de goede richting zijn. Ook eisen we dat de overheden stoppen met het (indirect) subsidiëren van luchthavens. Met de opbrengsten van deze maatregelen kunnen duurzame alternatieven, zoals de herintroductie van nachttreinen, gefinancierd worden.

We realiseren ons dat Zaventem erg gevoelig ligt gezien de recente geschiedenis. Toch zien we ons genoodzaakt deze actie te voeren aangezien de nabije toekomst een hel zal worden ten gevolge van de klimaatopwarming.

? LIVE ACTION at Brussels Zaventem Airport!Thinking of heading to holidays on a flight? Well think twice!Air transport is one of the most polluting industries contributing to climate change!#ZomerZonderVliegen#VliegenIsVoorVogels

Geplaatst door Extinction Rebellion Belgium op Donderdag 27 juni 2019

 

Extinction Rebellion is een burgerplatform dat burgers stimuleert actie te ondernemen, hoe klein ook, om de maatschappij te doen kantelen naar één die de grenzen van onze aarde respecteert. We handelen steeds strikt geweldloos. Meer informatie op https://extinctionrebellion.be.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!