Werkmannen die standbeeld afbreken. Bron: Izquierda Unida - Cadrete (Zaragoza)

Extreemrechtse partij Vox in Spanje stuurt Abd al-Rahman de laan uit

maandag 24 juni 2019 21:36
Spread the love

In Spanje is het extreemrechtse Vox er in geslaagd om bijna vanuit het niets verkozenen op verschillende bestuursniveaus te introduceren. Die kunnen nu beginnen met het omzetten van verkiezingsbeloftes in initiatieven.

In het verkiezingsprogramma van Vox speelt de verheerlijking van de Spaanse geschiedenis een fundamentele rol. Men leest er over een “visie zonder complexen op het Spaanse verleden” en het uitwerken van een “plan” om de “kennis, verspreiding en bescherming van de nationale identiteit en de bijdrage van Spanje aan de beschaving” te bevorderen. Daarbij moet er volgens Vox een speciale nadruk gelegd worden op de “daden en verwezenlijkingen” van “onze nationale helden”.

In Cadrete, een dorp in de buurt van Zaragoza heeft een Vox verkozene zijn eerste initiatief genomen. In een poging om een belangrijk hoofdstuk van de Iberische geschiedenis te negeren, maakt hij duidelijk wie zeker GEEN nationale held is.

Naar de derde verdieping

Buste van Abd al-Rahman III. Bron: Izquierda Unida – Cadrete (Zaragoza)

Op een pleintje in Cadrete stond tot voorbije dinsdag de buste van Abd al-Rahman III, de Kalief van Córdoba uit de 10de eeuw. Het beeld stond er sinds 2016 maar Jesús García Royo, pas verkozen als gemeenteraadslid van Vox en plaatsvervangend burgemeester, heeft altijd iets tegen die starende buste gehad. Als pas verkozene liet hij het beeld dus zo snel mogelijk verwijderen. Volgens María Ángeles Mercader van het linkse Izquierda Unida (IU) “heeft hij zelfs niet gewacht tot de bijeenkomst van de gemeenteraad”. Zij noemt García Royo’s houding “ontoelaatbaar, racistisch en hatelijk”. García Royo haalt de schouders op en stelt dat het standbeeld weg moest omdat sommige burgers zich moeilijk met dat personage kunnen “identificeren”.

De burgemeester van Cadrete, María Ángeles Campillos van de rechtse Partido Popular die haar benoeming te danken heeft aan de steun van Ciudadanos en Vox, ziet er geen graten in. Haar commentaar is dat de buste gaat verhuizen naar de oude vesting die de kalief in het dorp liet bouwen. Voorlopig staat Abd al-Rahman III uit het zicht, op de derde verdieping van het gemeentehuis, betere tijden afwachtend …

De eenmaking van Spanje

Rond het jaar 1000 was Córdoba de grootste stad van Europa. Abd al-Rahman III stond aan het hoofd van het uitgestrekte Kalifaat van Córdoba. In oktober 935 kwam hij aan het hoofd van zijn leger naar Cadrete om er het beleg van Zaragoza voor te bereiden en de familie van de Tuyibiés er van langs te geven. Die waren in opstand gekomen tegen zijn bewind. De Kalief droomde in de 10de eeuw van een groot kalifaat en was van plan komaf te maken met het lappendeken van verschillende taifas[1]. Net zoals Abd al-Rahman III wil Vox vandaag de eenheid van Spanje vrijwaren en terug naar een centraal bestuur. Als het van Vox afhangt mogen de regioparlementen morgen opgedoekt worden. Het Kalifaat van Córdoba was dus de voorloper van Spanje als project van Iberische politieke eenheid en dat zouden ze bij Vox toch moeten weten.

Volgens de Spaanse historicus Jesús Rodríguez Morales bestond Spanje ten tijde van Al-Andalus enkel als een geografisch concept en hebben we in Cadrete te maken met pure ‘onwetendheid’. De houding van Vox verbaast Rodríguez Morales niet: “Bij gebrek aan politieke ideeën houdt Vox zich met dit soort dingen bezig. Ze maken deel uit van het Spanje dat altijd een vijand nodig heeft, het Spanje dat ‘A por ellos’ (neem ze te grazen) roept, als aanmoediging voor de eenheden van de Guardia Civil die naar Catalonië vertrokken om er de volksraadpleging te verhinderen.”

Hertog van Alba en gele lintjes

De Catalaanse “opstandelingen” van vandaag zijn een doorn in het oog van Vox. De nationale held die ze in dat verband uit de kast halen is één van de grote krijgsheren uit de tijd van Filips II: de ons aller bekende Hertog van Alba die de opstandelingen in de Lage Landen een kopje kleiner ging maken.

Op hetEuropees Parlement zit Vox samen met de N-VA in dezelfde conservatieve club. Het zal niet lang duren voor beide partijen ruzie gaan maken. Want als Europarlementsleden van de N-VA gele lintjes blijven dragen ter ondersteuning van de Catalaanse gevangenen, dan zwaait er wat. Vox waarschuwde dat ze binnenkort portretjes van Alba op hun kostuumvesten zullen prikken.

“El Cid” en de herovering

Schilderij ‘El Cid’ Campeador (muurschildering van José Vela Zanetti). Bron: Izquierda Unida

Bij Vox heeft men een zeer simpele visie op de geschiedenis en staart men zich blind op de “reconquista” of de herovering van het Iberische Schiereiland door de christenen.

De held van die herovering was Rodrigo Díaz de Vivar (1043-1099), beter bekend als “El Cid Campeador”, hét symbool van de kruistocht tegen de moslims. Voor Santiago Abascal, de leider van Vox is “El Cid” het toppunt van Spaans patriotisme. Hij vergeet erbij te vertellen dat deze volksheld er niet vies voor was om – wanneer het hem goed uitkwam – ook aan de zijde van moslims te vechten. Abascal ziet zichzelf als de moderne versie van “El Cid” die zetels verovert in parlementen of zitjes in gemeentebesturen. Bij Vox heet dat “reconquistar” of heroveren.

Roos velletje

Abd al-Rahman III zou één van de meest tolerante en gecultiveerde kaliefen geweest zijn (voor zover een kalief natuurlijk “tolerant” kan worden genoemd). De man bracht het grootste deel van zijn leven door, vechtend tegen de christelijke koningen uit het noorden en moslimrivalen in het zuiden.

De kalief was even Spaans als de patriotten van Vox. Kroniekschrijvers beschreven hem als klein van gestalte, met blond haar, lichte ogen en een rooskleurige huid. Hij zou zijn baard zwart geverfd hebben om respect af te dwingen van de moslimaristocratie. Zijn moeder was een christenconcubine, wellicht van Baskische oorsprong. Zijn grootmoeder was Onneca, de dochter van Fortún Garcés, de heerser van Pamplona. “Hij had bijna geen Arabisch bloed, een druppeltje van zijn voorvader Abd al-Rahman I, de eerste Omeyaad die negen generaties eerder op het schiereiland arriveerde”, vertelt historicus José Luis Corral aan Eldiario.es.[2]

Het is nu afwachten en zien of Vox-gemeenteraadsleden in andere dorpen of steden soortgelijke plannen hebben.

 

Notes:

[1] De Spaanse en Portugese term taifa (vanuit het Arabisch: طائفة ta’ifa (Nederlands: groep, menigte of partij) meervoud طوائف tawa’if) verwijst naar de geschiedenis van het Iberisch Schiereiland […] Bron: nl.wikipedia.org

[2] https://www.eldiario.es/aragon/Alguna-Vox-Abderraman-III-visigodos_0_911309689.html

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!