Bron: Flickr

Wereldvluchtelingendag: “Duizenden vluchtelingen nog steeds in gruwelijke omstandigheden vast in Libië”

donderdag 20 juni 2019 15:09
Spread the love

Op deze Wereldvluchtelingendag vraag Amnesty International aandacht voor de duizenden vluchtelingen en migranten die nog steeds in gruwelijke omstandigheden vastzitten in Libië, waar in en rond Tripoli bovendien een gewapend conflict woedt.

Meer dan 3.680 vluchtelingen en migranten worden nog steeds vastgehouden in detentiecentra binnen de frontlinies. Daar zijn mogelijke oorlogsmisdaden begaan tegen burgers, ook tegen vluchtelingen en migranten. Zij die Libië proberen te ontvluchten via de Middellandse Zee worden ofwel door de Libische kustwacht terug gebracht naar detentiecentra, of riskeren de verdrinkingsdood.

“Door te proberen om tegen elke prijs vluchtelingen en migranten tegen te houden aan de buitengrenzen van de EU, in het bijzonder door steun te verlenen aan de Libische kustwacht, veroordelen Europese regeringen duizenden mensen tot een wrede keuze: arbitraire detentie, foltering en geweld in Libië, of de mogelijke verdrinkingsdood”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. “Dit afschrikkingsbeleid moet stoppen en de EU moet eindelijk prioriteit maken van de bescherming van de levens en de rechten van vluchtelingen en migranten.”

De organisatie roept de Belgische overheid op om er binnen de Europese Unie op aan te dringen dat de rechten van deze vluchtelingen en migranten beschermd worden. “De vluchtelingen en migranten in de Libische detentiecentra moeten onmiddellijk vrijgelaten worden en overgebracht naar een veilige plaats, met inbegrip van Europa”, zegt Wies De Graeve. “Op de Middellandse Zee moet prioriteit gegeven worden aan het redden van mensenlevens. Dat betekent voldoende reddingscapaciteit organiseren en reddingsngo’s ongehinderd hun werk laten doen. Mensen die gered zijn, mogen in geen geval teruggebracht worden naar Libië want dat is geen veilige plek.”

Daarnaast vraagt Amnesty International dat de samenwerking met de Libische autoriteiten gekoppeld wordt aan strikte voorwaarden, zoals een einde aan de systematische arbitraire detentie van vluchtelingen en migranten, en de uitwerking van een behoorlijk asielsysteem.

In Brussel hebben Amnesty-activisten deze ochtend actie gevoerd op het kanaal Brussel-Charleroi om deze eisen kracht bij te zetten.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!