Bron: Flickr

Vredesactie verwelkomt annulering wapenexportvergunningen naar Saoedi-Arabië

maandag 17 juni 2019 18:14
Spread the love

De Raad van State vernietigde vandaag vijf Waalse wapenexportvergunningen naar Saoedi-Arabië. Vredesactie verwelkomt de beslissing van de Raad van State. Volgens de organisatie gaat het om hetzelfde type wapens dat vorige maand via de haven van Antwerpen werd uitgevoerd.

De Raad van State vernietigde vandaag vijf Waalse wapenexportvergunningen naar Saoedi-Arabië. Het gaat daarbij om dezelfde vergunningen die in 2018 geschorst werden. Het gaat daarbij om vuurwapens en munitie van FN Herstal en geschutskoepels van CMI Defence. De Franstalige Mensenrechtenliga en het Franstalige vredesorganisatie CNAPD diende eind 2017 beroep in tegen deze vergunningen.

De export vanuit België naar Saoedi-Arabië gaat echter nog steeds voort. Volgens cijfers van de Nationale Bank exporteerde België in 2018 voor 184 miljoen aan vuurwapens en munitie naar Saoedi-Arabië.

Volgens informatie van de vzw Vredesactie wordt minstens een deel daarvan geëxporteerd via de haven van Antwerpen. De organisatie kon de hand leggen op informatie die aantoont dat in mei het Saoedisch schip de Bahri Yanbu zes containers aan munitie oppikte met Saoedi-Arabië als bestemming. Het gaat daarbij over dezelfde types van wapens als in de vernietigde vergunningen.

“De beslissing van de Raad van State onderstreept nogmaals dat de wapenexport naar Saoedi-Arabië onmiddellijk moet stoppen”, zegt Bram Vranken van Vredesactie. “De wapenexportregels zijn duidelijk. Wapens mogen niet geëxporteerd worden als er een risico bestaat dat deze wapens gebruikt worden in een conflict of voor het begaan van mensenrechtenschendingen.”

Saoedi-Arabië is betrokken partij in de zeer bloedige oorlog in Jemen die aan meer dan 70.000 mensen het leven heeft gekost. Waalse minister-president Borsus zegt dat sinds de moord op Khashoggi er geen nieuwe wapenexportvergunningen voor Saoedi-Arabië meer worden gegeven. Dat volstaat niet. Gezien de ernst van de situatie in Jemen moeten ook reeds bestaande vergunningen ingetrokken worden. Het is door de ononderbroken toevoer vanuit België en andere landen zoals Verenigde Staten, Canada, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk dat de oorlog in Jemen kan doorgaan.

De organisaties laten het daar niet bij. Vredesactie en de Waalse organisaties CNAPD en Ligue des Droits Humains hebben een strafklacht ingediend tegen wapenfabrikanten FN Herstal en CMI Defence. De organisaties willen dat alle nog lopende wapenleveringen naar Saoedi-Arabië door deze bedrijven stopgezet worden.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!