Bron: PxHere
11.11.11

Migranten sturen record bedrag van 550 miljard dollar naar ontwikkelingslanden

maandag 17 juni 2019 23:16
Spread the love

Volgens recent onderzoek van de Wereldbank zullen migranten in 2019 550 miljard dollar remittances (geldtransfers van particulieren) naar ontwikkelingslanden sturen. Dit is een nieuw record. De kosten die de transferbedrijven aanrekenen blijven echter veel te hoog. 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging benadrukt het belang van transfers voor het bereiken van duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Zondag 16 juni, de Internationale Dag van de Remittances, vraagt de organisatie samen met 194 kleine en grotere ontwikkelingsorganisaties en verenigingen van etnisch culturele minderheden aan de volgende Belgische regering om verdere stappen te zetten om de transferkosten terug te dringen.

Het bedrag aan geldtransfers naar ontwikkelingslanden steeg in 2018 met 9,6 proces tot 529 miljard dollar. Dit jaar zal het aantal remittances dat verstuurd wordt naar ontwikkelingslanden stijgen tot een nieuw recordbedrag van naar schatting 550 miljard dollar. Daarmee vormt ze voor het eerst de belangrijkste externe financieringsbron voor deze landen. Het bedrag is 3,6 keer zo hoog als de wereldwijde ontwikkelingshulp.

Onmiskenbare inkomstenbron

11.11.11 benadrukt het belang van deze middelen voor de strijd tegen armoede en het bereiken van ontwikkelingsdoelstellingen. “Geldtransfers vormen een onmisbare inkomstenbron voor naar schatting 750 miljoen mensen”; zegt Els Hertogen, adjunct-directeur van 11.11.11. “Onderzoek in 71 ontwikkelingslanden geeft aan dat een stijging van 10 procent van deze transfers naar een land, leidt tot een daling van 3,5 procent van het aantal mensen dat moet leven met minder dan 1 dollar per dag. Bij conflicten en natuurrampen zijn geldtransfers vaak de eerste vorm van hulp die de getroffen regio bereikt.”

Eind vorig jaar riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 16 juni uit als International Day of Family Remittances om deze belangrijke bijdrage van migranten aan (families in) hun herkomstlanden in de kijker te zetten.

Te hoge transferkosten

De gemiddelde kost die de transferbedrijven zoals Western Union en MoneyGram per transactie aanrekenen blijft met 7 procent echter erg hoog. In sub-Sahara Afrika ligt het gemiddelde zelfs op 9,3 procent. Dat is meer dan drie keer het percentage van 3 procent, een doelstelling die werd vastgelegd in de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling en bevestigd in het Global Compact for Migration (‘VN-migratiepact). Er is dus nog veel werk aan de winkel om deze doelstelling te bereiken.

En in België?

Onderzoek van 11.11.11 in samenwerking met HIVA in 2017 geeft aan dat ook vanuit België aanzienlijke geldstromen naar ontwikkelingslanden vloeien. Het totale aantal geldtransfers uit België naar ontwikkelingslanden ligt in een vork van 2 tot zelfs 5 miljard euro.

Hertogen: “Het gaat in hoofdzaak om geld dat in België werd verdiend en dus belast. Het zijn dus bedragen bovenop de bijdragen van migranten aan de Belgische sociale zekerheid en pensioenen.” Ook in ons land zijn de transferkosten hoog. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo zette de afgelopen jaren eerste stappen om deze kosten terug te dringen zoals de lancering van een App waarmee kan worden nagaan hoeveel het kost om een bedrag over te maken naar een bepaald land via een bepaald agentschap.

11.11.11 vraagt de volgende regering om verder werk te maken van een beleid dat obstakels op de transfermarkt wegwerkt en de impact van remittances op ontwikkeling versterkt. Daarbij moet ook ingezet worden op nieuwe technologieën voor geldtransfers, meer transparantie voor mensen die geld verzenden en het verlagen van toetredingsdrempels voor nieuwe spelers op de markt. Els Hertogen, adjunct-directeur 11.11.11: “Geldtransfers vormen een onmisbare inkomstenbron voor naar schatting 750 miljoen mensen.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!