Foto: Han Soete
Opinie - Students forClimate

Students for climate: bevraging overheid is een slag in ons gezicht

vrijdag 14 juni 2019 15:07
Spread the love

Na maanden van protest door jongeren, ouders en grootouders in België en wereldwijd, lanceert de Belgische overheid een volksbevraging over het Belgisch klimaatplan. De bevraging komt als een klap in het gezicht van duizenden jongeren. Onze teleurstelling is groot, zo beginnen enkele jongeren en studenten tijdens hun examens te schrijven aan deze brief.

Sinds 10 januari 2019 komen elke donderdag duizenden studenten en scholieren op straat in België om een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid te eisen. Al maanden betogen ook ouders en grootouders mee, zonder enig respons te krijgen van onze overheid. Op 15 maart liepen 8000 arbeiders door de straten van Brussel en overal ter wereld legden tijdens twee internationale stakingen ook heel wat arbeiders het werk neer om deze boodschap te versterken.

Op dinsdag 4 juni lanceert de Belgische overheid een volksbevraging over het Belgische klimaatplan. Vol hoop op verandering willen we massaal de vragenlijst invullen. Komen er eindelijk concrete maatregelen? Is een ambitieus klimaatbeleid in zicht? Luisteren onze politici eindelijk naar het volk?

Helaas, onze teleurstelling is groot. De bevraging komt als een klap in het gezicht van duizenden jongeren.

Ten eerste is het doel van deze bevraging ons niet duidelijk. Als deze bevraging wil weten welke beleidsmaatregelen ondersteund worden door de bevolking, dan schiet men tekort. Over structurele problemen en oplossingen geen woord. Het gestuntel van 4 klimaatministers, het gebrek aan wetenschappelijke input en het gekibbel over symbooldossiers kan niet losgekoppeld worden van de erbarmelijke resultaten.

Daarnaast wordt er met geen woord gesproken over bedrijven. De grote vervuilers die amper belastingen betalen, worden compleet buiten schot gehouden in dit verhaal.  Ook zij moeten hun verantwoordelijkheid opnemen.

In plaats van te vragen naar het beleid dat wij willen wordt het probleem gereduceerd tot wat wij als individuele burgers bereid zijn te doen. Het engagement van de bevolking opdrijven is echter niet voldoende om het probleem op te lossen.

Heel de bevraging ontbreekt enige sociale voeling. Er wordt gevraagd naar de auto die je zou aanschaffen, het huis dat je zou kopen en de renovatiewerken die je daarin zou doen. Over hoe we deze keuzes kunnen maken, is geen sprake. De mensen die het moeilijkst de transitie kunnen maken, worden compleet vergeten.

Deze bevraging is naar ons gevoel te weinig. Te weinig diepgang, te weinig inspraak, te weinig ambitie. Onze eisen zijn opzij geschoven. Het lijkt alsof jullie ons negeren. Ons vertrouwen in jullie is nog maar eens geschaad. Ooit raakt het op.

Ondergetekend,

 

Students For Climate
Teachers For Climate

met de steun van:

Scientists For Climate
Workers For Climate
Youth For Climate Antwerpen
Youth For Climate Brugge
Youth For Climate Liège
Youth For Climate Bruxelles/Brussel
Youth For Climate Mechelen

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!