Foto: GRIP vzw
Opinie - GRIP vzw

Personen met een handicap roepen onderhandelaars op om inclusiekoers te varen

dinsdag 11 juni 2019 17:30
Spread the love

Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap (GRIP) vzw heeft deze middag een inclusieboodschap gebracht aan de formateur voor een nieuwe Vlaamse Regering. De mensenrechtenorganisatie roept alle politici op om een masterplan voor inclusie en deïnstitutionalisering in het regeerakkoord op te nemen. ‘Inclusie zal op de agenda staan bij de regeringsonderhandelingen’, bevestigde de vertegenwoordiger van de formateur.

“Te veel drempels verhinderen ons om dezelfde keuzes te hebben om te wonen waar we willen, te werken, een menswaardig inkomen te hebben, enz. Wij willen meetellen ook al hebben we een beperking. Geef ons kansen om een menswaardig en actief leven te leiden, dan kunnen wij ook bijdragen want elke persoon heeft talenten. We willen geen ‘inclusie’ die betekent: trek je plan. We willen een echte inclusieve samenleving, waarbij er volop ingezet wordt op ondersteuning en aanpassingen en wij voor vol worden aanzien. Niet meer maar ook niet minder. Dat zijn onze mensenrechten, zoals trouwens ook vastgelegd in het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. We hebben hierover een kort gesprek gehad met ondervoorzitter van N-VA Lorin Parys, die onze boodschap in ontvangst nam als vertegenwoordiger van de formateur.”

Foto: GRIP vzw

Lorin Parys bevestigde: “De volgende weken zal inclusie een aandachtspunt zijn bij de onderhandelingen. Ik zal zeker jullie bekommernissen overmaken aan de formateur. De regeringsonderhandelingen zitten nog in een vroege fase, jullie zijn goed op tijd om jullie eisen over inclusie kenbaar te maken. Wij hebben jullie alleszins goed gehoord. De bedoeling is de volgende weken aan tafel te gaan zitten en uiteraard zal inclusie een aandachtspunt zijn in wat er besproken zal worden.”

Demarez: “We hebben een open houding ervaren om onze bekommernissen ter sprake te brengen bij de gesprekken. We zijn tevreden te horen dat inclusie een aandachtspunt zal zijn bij de onderhandelingen voor een nieuw regeerakkoord. Anderzijds is het nog afwachten of er werkelijk een masterplan voor inclusie en deïnstitutionalisering in zal staan en wat dit zal inhouden. We blijven uiteraard de komende tijd opvolgen wat er gebeurt en staan klaar om in gesprek te gaan. Wij hebben onze boodschap in ieder geval duidelijk overgebracht. Het is nu aan de politici van de verschillende politieke partijen om visie, engagement en daadkracht te tonen.”

Vlaanderen heeft een lange traditie om mensen met een handicap door te verwijzen naar aparte instellingen en voorzieningen, naast de gewone samenleving. GRIP erkent dat een omslag niet van vandaag op morgen gerealiseerd kan worden, maar vraagt een duidelijke visie voor de toekomst.

Demarez: “Vlaanderen is kampioen in segregatie van personen met een handicap. Nu moeten we kampioen worden in inclusie. Dat is mogelijk als de nieuwe regering echt gaat voor die verandering. Want er is een mind-shift nodig. We moeten geen aparte samenlevingen in stand houden, maar juist de gewone samenleving aanpassen.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!