Bron: Pexels
Jan Jonckheere

Na Huawei, drone- en camerafirma’s op zwarte lijst?

woensdag 5 juni 2019 02:00
Spread the love

Het door president Trump plaatsen van Huawei op de zwarte lijst lijkt maar het begin te zijn van een campagne tegen geavanceerde Chinese technologie. Na Huawei worden overheidsorganen gewaarschuwd tegen spionage door dronefirma DJI. Volgens The New York Times wordt nu ook onderzocht of 5 firma’s voor camerabeveiliging, waaronder Hikvision en Dahua, ook op de zwarte lijst zouden komen. Ondertussen heeft CFIUS verboden dat het Chinese E-Health-bedrijf iCarbonX investeert in zowel PatientsLikeMe als HealthTell.

Huawei is het eerste Chinese bedrijf dat op de zwarte lijst komt te staan. Meerdere andere dreigen te volgen. De Verenigde Staten raden de regeringsorganen en de ordekrachten af om nog drones te gebruiken die in China vervaardigd werden. Ze verdenken DJI ervan te spioneren op de vluchtgegevens.

In Noord Amerika komt 80 procent van de verkochte drones van DJI, dat wereldleider is. DJI heeft al gereageerd en ontkent dat de door regeringsorganismen gebruikte toestellen gegevens doorspelen naar DJI of via internet. Het bedrijf voegt er aan toe dat de veiligheid onderzocht werd door een onafhankelijke instantie.

Toch raadt de VS-regering de consumenten aan om de toegang van de toestellen tot het netwerk te beperken. Kortom, deze vorm van verdachtmaking doet sterk denken aan de manier waarop het VS-bestuur ook enige tijd geleden begon de administratie te verbieden om nog Huawei toestellen te gebruiken.

Video

Volgens The New York Times onderzoekt de regering of ze ook producent Hikvision van bewakingscamera’s op de zwarte lijst zal plaatsen. Hikvision benadrukt nog dat het zijn klanten volledige controle verschaft van hoe hun gegevens verzameld, opgeslagen en doorgegeven worden. Het voegt er aan toe dat het over verschillende certificaten beschikt voor zijn cyber security-standaarden waarbij ook het Institute of Standards and Technology in de VS.

Hikvision heeft al voormalig VS-ambassadeur en expert mensenrechten Pierre-Richard Prosper binnengehaald om advies te leveren over de mensenrechten. Hikvisions ondervoorzitter Xu Lei vertelde de Chinese nieuwssite Jiemian dat zijn bedrijf over back-up-plannen beschikt om de problemen aan te pakken. Volgens China Merchants Securities neemt de VS maar 6 procent van het zakencijfer bij Hikvision. 7 jaar op rij is het wereldleider met 22,6 procent van de wereldmarkt in 2017.

Bloomberg meent echter te weten dat het onderzoek betrekking heeft op 5 Chinese bedrijven: naast Hikvision ook concurrent Zhejiang Dahua Technology, Megvii, Meiya Pico en Iflytech. Ze riskeren ook op een zwarte lijst terecht te komen, waarvan de leveranciers een speciale toestemming nodig hebben om onderdelen te mogen leveren.

Hikvision betrekt bijvoorbeeld chips bij Nvidia. Jefferies verwacht dat de beslissing minder storend zal uitvallen dan de markt verwacht. The New York Times verwacht een beslissing binnen enkele weken. Het is vooral de combinatie van de camerabeelden met artificiële intelligentie die de VS dwars zit. Bovendien is China al begonnen met de uitvoer van de technologie naar landen als Ecuador, Zimbabwe, Oezbekistan, Pakistan en de Verenigde Arabische Emiraten. .

E-Health

Tot op het vlak van E-Health bemoeit het CFIUS zich met het boycotten van Chinese technologie. Dit Committee on Foreign Investment in the United States heeft het Chinese bedrijf iCarbonX geboden om uit de Amerikaanse bedrijven PatientsLikeMe and HealthTell te trekken. iCarbonX werd in 2015 gesticht door leidend genomicist Wang Jun en wordt gesteund door Poly Ma van Tencent.

Wang wil van zijn firma een wereldleider maken op het vlak van het voorspoelen van ziekten. Daarbij gebruikt hij genetische gegevens en zijn belangrijkste initiatief was Digital Life Alliance waarbij 7 vooral VS-bedrijven bijeen waren. Wang die al 400 miljoen in de alliantie heeft geïnvesteerd ziet zich nu verplicht om PatientsLikeMe en HealthTell verplicht vaarwel te zeggen. Op de website van PatientsLikeMe vertellen één miljoen personen hun verhaal hoe ze ziekten bevechten als kanker.

HealthTell helpt patiënten met kennis over de reacties van hun immuunsysteem. Een derde bedrijf SomaLogi is voorlopig een negatief advies van CFIUS ontsprongen omdat dit bedrijf de kantgegevens niet doorspeelt naar iCarbonX.

Betekenis

Sinds in augustus de Foreign Investment Risk Review Modernisation Act verstrengd werd, daalde het aantal Chinese verwervingen van VS-firma’s sterk, aldus de Rhodium Group, die raamt dat nog eens voor 20 miljard dollar desinvesteringen onderweg zijn. In China vertellen de media dat de VS proberen China te pesten, maar dat het weigert vernederd te worden.

Volgens prof Jin Canrong van de Renmin Universiteit is het einddoel van de VS-haviken om China te dwingen zijn ontwikkeling op te geven. BuZa-woordvoerder Lu Kang zei woensdag dat China gekant is tegen het onderdrukken en bekladden door de VS-staatsmacht van buitenlandse ondernemingen. Het Ministerie van Handel heeft donderdag verklaard dat indien de VS verder met China willen onderhandelen, ze de recente verkeerde acties moeten rechtzetten. Enkel dan kunnen de onderhandelingen verder worden gezet, aldus woordvoerder Gao Feng van het ministerie.

Ondertussen is bekend wat president Xi Jinping maandag gezegd heeft bij zijn bezoek aan Jiangxi. Xi waarschuwde dat China zich moet voorbereiden op moeilijke tijden gezien de steeds meer ingewikkelde internationale toestand. Hij legde een bloemenkrans neer aan een monument waar de lange mars (1934)-36) startte en vroeg de lessen te trekken uit het verleden.

De president vervolgde: ‘Vandaag onder de nieuwe lange mars moeten we risico’s en uitdagingen in binnen- en buitenland overwinnen en nieuwe resultaten behalen voor het socialisme met nieuwe karakteristieken. Ons land is nog in een periode van mogelijkheden voor belangrijke strategische ontwikkeling, maar de internationale situatie wordt almaar moeilijker aldus nog Xi.’

Xi onderlijnde volgens Xinhua nog dat technologische innovatie het vitale element van de ondernemingen is. De Chinese president bezocht dinsdag in Ganzhou het bedrijf JL Mag Rare-Earth dat gespecialiseerd is in de bewerking van zeldzame aardmetalen. De Amerikaanse vraag vertegenwoordigt volgen Slim Beleggen 9 procent van de wereldwijde vraag. Raytheon Co, Lockheed Martin Corp en BAE Systems Plc., zij maken allemaal geavanceerde raketten die zeldzame metalen nodig hebben. Ook Apple is afhankelijk van de zeldzame metalen voor de productie van iPhones. China was in 2017 goed voor 81 procent van de wereldwijde productie aldus nog U.S. Geological Survey. Tussen 2014 en 2017 was China goed voor 80 procent van de VS-invoer aldus Reuters.

 

Bronnen:

SCMP, FT, China Daily, Reuters, Slim beleggen

 

Jan Jonckheere is journalist bij chinasquare.be

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!