Bron: Flickr
FairFin

Het klimaatrapport van de banken: gebuisd over de hele lijn

maandag 3 juni 2019 17:44
Spread the love

Het actieplatform Move Your Money maakt na maanden van campagne en overleg een negatieve balans op van het klimaatbeleid van ING, BNP Paribas, KBC en Belfius. Meer dan 10.000 Belgen halen daarom deze maand nog hun geld weg bij deze banken.

Duurzaamheid speelt bij veel mensen een rol bij het maken van financiële keuzes. Dat blijkt uit de Move Your Money-campagne van FairFin, Hart Boven Hard, Greenpeace en D’Urgent. Niet minder dan 10.000 mensen ondertekenden het ultimatum aan de banken. Ons geld staat namelijk niet stil op de bank. De investeringen die banken vandaag aangaan bepalen de wereld van morgen. Hun beleid speelt dus een cruciale rol in het aanpakken van de ecologische uitdagingen waar we voor staan. ING, BNP Paribas, KBC en Belfius investeren echter nog steeds tientallen miljarden in fossiele brandstoffen.*

Deze vier grootbanken werden aangespoord om hun beleid in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs. Voor de ondertekenaars was de recente aandeelhoudersvergadering hiervoor de deadline. Het beleid van deze banken werd getoetst aan 5 cruciale voorwaarden. Hoewel er verschillen zijn in hoe ver banken staan op bepaalde punten, voldoet geen enkele bank volledig aan ook maar één van de 5 voorwaarden. Zie hiervoor het rapport. Deze uiterst teleurstellende conclusie heeft ook gevolgen: de initiatiefnemers adviseren alle ondertekenaars van de campagne om in juni effectief van bank te veranderen.

Dat zoveel klanten hun geld willen verhuizen, is geen verrassing voor deze banken. Er waren verschillende overlegmomenten, er werden duizenden brieven gestuurd door klanten en er vonden diverse acties plaats. De reactie van banken bleef niet uit, maar beperkte zich hoofdzakelijk tot windowdressing. Op echte beleidsverandering is het nog steeds wachten.

 

Sinds februari 2018 is het makkelijker om van bank te veranderen in België. Het is echter de eerste keer in ons land dat een bankoverstap op zo’n grote schaal wordt voorbereid. Speciaal om de overstap te begeleiden naar een meer duurzame bank of een duurzame investering, richten de initiatiefnemers van Move Your Money van 6 tot en met 20 juni (van 10u tot 17u op weekdagen uitgezonderd vrijdag) een helpdesk op via moveyourmoney.be. Wie wil overstappen, maar daarbij met vragen zit, wordt in deze periode geholpen via mail, telefoon of chat.

 

* http://www.fairfin.be/nl/actueel/nieuws/2019/04/grootbanken-investeren-steeds-meer-fossiele-industrie-0

 

Move Your Money is een initiatief van FairFin, Hart Boven Hard, Greenpeace en D’Urgent. Meer info over de campagne: www.moveyourmoney.be

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!