Bron: Amnesty International Vlaanderen

Muzikale stunt in Mechelen voor de verjaardag van Iraanse topadvocate

vrijdag 31 mei 2019 00:30
Spread the love

De Mechelse beiaardier speelde woensdag 29 mei “Happy Birthday” voor Nasrin Sotoudeh, één van de bekendste mensenrechtenadvocaten van Iran. Ondertussen zong een koor met onder meer Eva De Roovere en Axl Peleman uit volle borst mee. Nasrin werd veroordeeld tot 38 jaar cel en 148 zweepslagen omdat ze opkomt voor vrouwenrechten en zich vreedzaam verzet tegen de doodstraf in haar land.

“Het is bijzonder triest dat Nasrin haar verjaardag morgen achter de tralies moet doorbrengen en haar twee kinderen en haar man het zonder haar moeten stellen. Wij maken daarom van de gelegenheid gebruik om haar moedige inzet voor mensenrechten te eren en de wrede straf tegen haar aan te klagen”, zegt Lore Van Welden, woordvoerster van Amnesty International Vlaanderen.

Als advocate verdedigde Nasrin onder meer vrouwen die demonstreerden tegen het hoofddoekengebod. In Iran mogen meisjes en vrouwen hun huis niet verlaten zonder een hoofddoek en kleding die hun armen en benen bedekt. Steeds meer vrouwen protesteren tegen deze discriminerende en vernederende wet, maar de overheid reageert ongemeen hard met arrestaties en gevangenisstraffen.

Ook Nasrin moet het ontgelden omdat ze het opneemt voor deze vrouwen. Vorig jaar werd ze op 13 juni gearresteerd en opgesloten. Afgelopen maart volgde een veroordeling tot 33 jaar celstraf en 148 zweepslagen. Daarbovenop komt nog 5 jaar celstraf uit een andere zaak tegen haar. Ze wordt onder meer beschuldigd van “aanzetten tot corruptie en prostitutie” en “het begaan van een zondige activiteit door zich in het openbaar te vertonen zonder hoofddoek”.

“Nasrin zet zich al vele jaren met hart en ziel in voor mensenrechten. Het is choquerend dat ze dergelijk extreme straf heeft gekregen voor haar vreedzaam activisme. Haar veroordeling bevestigt nogmaals hoe ver Iran bereid is te gaan om kritische stemmen de mond te snoeren”, zegt Lore Van Welden.

“Het is niet de eerste keer dat Nasrin achter de tralies beland. In 2010 werd ze al eens veroordeeld tot zes jaar cel. Met verenigde krachten kregen we haar vervroegd vrij na drie jaar. Ook nu blijven we haar zaak aankaarten tot ze terug thuis is bij haar kinderen.”

Amnesty International roept de Iraanse autoriteiten op om Nasrin onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. In België tekenden al meer dan 33.000 mensen een petitie voor haar vrijlating. Wereldwijd werden al meer dan 770.000 handtekeningen verzameld. Tegen 13 juni, één jaar na de arrestatie van Nasrin, hoopt Amnesty International 1 miljoen handtekeningen te kunnen overhandigen aan de Iraanse autoriteiten.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!