Duitse energiebedrijf RWE eist 2,07 miljoen euro schadevergoeding van klimaatactivisten

woensdag 29 mei 2019 13:06
Spread the love

Het Duitse energiebedrijf RWE klaagt klimaatactivisten aan voor een schadeclaim van 2,07 miljoen euro. In november 2017, net voor de 23ste VN-klimaatconferentie in Bonn, blokkeerden de activisten van “WeShutDown” de transportbanden en graafmachines van haar bruinkoolcentrale in Weisweiler. Met deze directe actie slaagden de activisten erin om de vierde grootste energiecentrale in Duitsland stil te leggen. 

Met deze gigantische schadevergoeding probeert RWE de groeiende beweging tegen bruinkoolmijnen te intimideren. De activisten reageerden alvast dat ze zich niet zullen laten muilkorven en dat bruinkool niet meer van deze tijd is. Klimaatverandering zal niet wachten. “En zolang men niet onmiddellijk de energie uit bruinkool stopzet, zullen we directe acties blijven voeren”, klinkt het bij de activisten. De activisten verwerpen alvast de schadeclaim.

Het proces tegen de klimaatactivisten is gepland op 10 juli, 15 en 17 juli. Ze worden beschuldigd van onder andere verstoring van de openbare diensten en het betreden van een privé-terrein. Ook de journalist die verslag uitbracht van de blokkades werd door het energiebedrijf aangeklaagd. De activisten zijn alvast van plan om de aandacht voor de zaak te gebruiken om aan te tonen hoe het energiebedrijf RWE de leefomgeving vernietigt en ze zullen ook hun eis voor de onmiddellijke uitfasering van steenkoolenergie in de verf zetten. 

De activisten verwerpen de plannen van de Duitse regering om bruinkoolenergiecentrales nog toe te laten tot 2038: “Het verbranden van kolen voor nog eens twintig jaar is waanzin. Het kapitalistische economische systeem is gebaseerd op de illusie van eeuwige groei en dat moet veranderen”, aldus de activisten.

RWE heeft drie grote bruinkoolcentrales:  Weisweiler, Niederaussem en Neurath. Deze centrales zijn verantwoordelijk voor ongeveer tien procent van de Duitse CO2-emissie en zijn  daarom alsmaar een prominenter doelwit voor acties van klimaatactivisten. Ook dit jaar organiseert Endegelände acties tegen bruinkoolmijnen. Er is ook een delegatie Belgen die mee naar de acties gaan op Endegelände eind juni. Meer info over Belgische delegatie hier. 

Voor meer informatie over Ende Gelande : www.ende-gelaende.org 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!