Interview -

Het parket eist zware straffen voor de leden van de vzw Trekt Uw Plant

vrijdag 24 mei 2019 18:57
Spread the love

Begin 2017 viel de politie binnen bij verschillende leden van de vzw Trekt Uw Plant. 21 mensen worden voor de rechtbank gedaagd voor teelt en verkoop van cannabis. Cindy en Stefan zijn allebei lid van de raad van bestuur van Trekt uw Plant (TUP) geweest en ook actief bij de medicinale afdeling van TUP en zijn twee van de 21 beklaagden in de zaak. Gisteren en vandaag waren de pleidooien. 27 juni volgt de uitspraak. Tom Goosens, de advocaat van Cindy en Stefan is alvast niet te spreken over de hoge straffen die het Openbaar Ministerie eist. Dit is politiek, klinkt het.

We gingen op bezoek bij Stefan en Cindy daags voor de tweede zitting waar de pleidooien gingen gehouden worden. Waarom zijn ze actief geworden bij TUP en hoe gaan ze om met de aanklacht die tegen hen loopt.

 

Hoe zijn jullie bij Trekt Uw Plant (TUP) terechtgekomen?

Cindy: “Toen ik hier kwam wonen, was ik al een poos ziek en de medicijnen hielpen niet bij mij. Ik heb spasmes, migraine en problemen met mijn gewrichten. Ik slikte zware medicijnen maar door al de bijwerkingen ervan kon ik amper mijn bed uit, had veel maagklachten en werd paranoïde. Ik ben dan cannabis beginnen gebruiken. Dat verlichtte de pijnen en had geen bijwerkingen. Maar ik moest hier de cannabis op straat halen en die kwaliteit was enorm slecht. Ik kreeg vaak problemen met mijn ademhaling omdat het meestal bespoten is. Mijn huisarts raadde me aan om bij TUP biologische cannabis te halen. Hij stond achter medicinale cannabis.”

“Ik maakte zo kennis met TUP en vond het een heel inspirerende organisatie. Ik leerde via TUP eerst voor mezelf een plantje te verzorgen, toen dat geleidelijk aan goed ging, heb ik voor enkele andere leden die zelf geen plant kunnen verzorgen ook een plant gezet.”

Stefan: “Ik was in 2012 recreatief cannabis beginnen consumeren. Ik ben toen ook gestopt met alcoholgebruik. Cannabis leek me een gezonder roesmiddel. Maar om er aan te geraken moest ik het ofwel op straat kopen of over en weer rijden naar een coffeeshop in Nederland.”

“Ik eindigde toen net mijn doctoraat in de medische wetenschappen en was gefascineerd door cannabis als medicinale plant. Ik wilde het ook wetenschappelijk onderzoeken maar omwille van de wetgeving is dat  onmogelijk. Een aantal bestanddelen kunnen ze farmaceutisch wel namaken en onderzoeken maar de plant zelf onderzoeken, dat mag niet. Ik dacht, als dat niet mogelijk is dan moet ik mee in het activisme stappen om die plant bij wijze van spreken te bevrijden. Zo kan er echt  wetenschappelijk onderzoek naar gevoerd worden en kunnen mensen ermee geholpen worden. Toen las ik ergens over TUP als een social club met geëngageerde mensen die bezig zijn rond een degelijke regulering van de plant. Ik ben uiteindelijk lid geworden.”


Jullie zijn allebei actief geweest bij de afdeling medicinale cannabis. Wat houdt dat in?

Cindy: “Nadat ik een tijd lid was, heb ik me geëngageerd bij de afdeling medicinale cannabis. Ik ben ook zelf een medicinale cannabisconsument en wilde ook andere leden in de club informeren en bijstaan. Dat gaat van informatiebrochures meegeven tot workshops cannabisolie maken of bekijken welke consumptiemethode voor wie het best is. Gewoon roken met tabak is niet gezond en voor sommigen ook geen optie bijvoorbeeld bij zwakke longen. Andere mogelijkheden is via edibles (cannabis bereiden met voeding), cannabisolie of vaporiseren. De medicinale gebruikers konden ons ook op de hoogte houden via infofiches over de effecten van de verschillende soorten cannabis op hun pijnen of aandoeningen. Zo kunnen we kijken welke cannabissoorten voor wie het beste werkt.”

“Wat vaak terugkomt is dat ze eindelijk een verlichting ervaren van hun aandoening zonder de bijwerkingen die ze met hun reguliere medicatie hadden. Bijvoorbeeld bij chronische pijnen, zien we dat de mensen opnieuw konden deelnemen aan het dagelijks leven, overdag uit hun bed kwamen, terug eetlust hebben… Ook op psychologisch vlak, treedt er meestal een verbetering op. Mensen zetten hun aandoening terug in perspectief en leren ermee omgaan.”

Stefan: “We volgden een dertigtal mensen op in de medicinale afdeling. Het gaat vooral om mensen die te kampen hebben met zware chronische pijnen, kanker, parkinson en depressies, waarbij de medicatie niet voldoende hielp of teveel bijwerkingen had en hun levenskwaliteit aantastte. Ze moesten wel eerst een bewijs hebben dat hun huisdokter tenminste op de hoogte is van hun cannabisconsumptie. Dat is vaak ook geen probleem voor dokters om dat document te onderteken. Een voorschrift voor cannabis ligt veel moeilijker voor veel dokters.”


Ook wat betreft lobbywerk rond regulering van cannabis heeft TUP veel werk verricht?

Stefan: “Inderdaad normaal was Joep, de oprichter van TUP vooral diegene die het campagnegedeelte trok. Toen hij overleed hebben we zijn werk verder gezet en een blauwdruk uitgewerkt voor de wettelijke regulering van cannabis. Die hebben we naar alle partijen en verschillende politici gestuurd. We hebben er toen nauwelijks reactie op gekregen.”

Cindy: “Ja maar nu zie je wel dat meer en meer partijen er een standpunt over innemen. We hebben het debat wel op gang gekregen. Zo heeft PVDA onze blauwdruk voor een regulering via social clubs in haar programma overgenomen, ook Sp.a is voor legalisering. Groen en Open VLD zijn voor een regulering voor medicinale consumptie.”


Begin 2017 is de politie bij de vzw binnengevallen en  bij verschillende leden van de club. Ook bij jullie? 

Cindy: “Ze belden hier ‘s morgens  aan voor een huiszoeking. En toonden een lijst van spullen die ze in beslag moesten nemen. Maar driekwart van de spullen op de lijst kenden ze niet eens. Ik heb hen getoond wat waar lag.  Ze hebben al de spullen om te kweken meegenomen en de cannabis die ik nog had. Ze waren uiteindelijk heel vriendelijk. Ik heb nog rustig kunnen ontbijten en mijn boterhammen gesmeerd om mee naar het politiebureau te nemen. Ook in het politiekantoor waren ze vriendelijk. Nadat ik mijn verklaring heb afgelegd hebben ze me terug naar huis gebracht met een aantal spullen die ik terug mocht hebben. Zoals mijn bokaaltjes waar de cannabis in zat, de informatiebrochures en de fiches van de mensen die ik adviseerde. De ondervraging ging vooral over wie wat deed in de club en hoeveel planten ik kweekte en wat ik daaraan verdiende.”

Stefan: “Ik heb zelf geen huiszoeking gekregen omdat ik geen plantenverzorger ben, maar kreeg wel een brief dat ik voor een verhoor moest komen, omdat ik bestuurslid was en omdat men via  telefoon- en mailverkeer gezien heeft dat ik er wel een rol speelde. Ik ben een paar uur verhoord. Ik heb ze ook degelijke informatie gegeven over medicinaal gebruik etc … , ze wisten er helemaal niets over.”

Cindy: (lacht), dat heb ik ook gedaan onderweg naar het politiekantoor. Ze hebben veel bijgeleerd. Toen ze wisten over mijn aandoeningen hebben ze me nadien hun excuses aangeboden, dat ze al de cannabis in beslag hebben genomen en niets hebben gelaten voor persoonlijk gebruik.”

 

Hoeveel planten kweekte je en wat verdiende je eraan?

Cindy: “Ik was één van de plantenverzorgers van de medicinale afdeling van TUP. Volgens de wet mag iedereen 1 plant kweken. Maar niet alle leden hebben de mogelijkheid om zelf een plant te zetten. Daarom zijn er mensen in de club die voor de andere leden een extra plantje verzorgden. Ik verzorgde acht planten per kweek. Een kweek duurt drie à vier maanden, afhankelijk van de soort. Ze gaan er bij het Openbaar ministerie van uit dat we vier keer per jaar nieuwe planten zetten, maar dat klopt helemaal niet.”

“We krijgen na de oogst 4,25 euro per gram en dat dekt vooral de onkosten die we hebben bij het kweken, zoals elektriciteit, grond, voeding etc. …Vooral de lampen die continu moeten branden, zeker in de winter zorgen voor een hoge rekening. Eén oogst om de vier maanden is ongeveer 100 gram. Het is niet dat je er rijk van wordt. Het is vooral een engagement.”

Stefan: “De cannabis wordt in een ruilbeurs verkocht aan de leden voor 7 euro per gram. De medicinale leden krijgen een korting waardoor ze 4,50 euro betalen per gram. Het verschil gaat naar de werkingskosten van de vzw, waar twee mensen in dienst zijn.”

 

Zijn er redenen gegeven waarom TUP plots in het vizier is gekomen? TUP bestaat toch al lang?

Cindy: “De officiële reden voor de inval bij TUP heeft te maken met een growshop (winkel met kweekbenodigdheden) die geopend werd ergens buiten Antwerpen en de eigenaar was vroeger lid van TUP. Toen de politie in die growshop binnenviel beweerde de eigenaar dat hij de winkel heeft gestart in opdracht van TUP, wat helemaal niet waar was. De politie had ook gewoon bij de vzw kunnen langsgaan om de boekhouding checken.”

 

Dat lijkt toch een bizarre reden want ondertussen zijn er meer growshops in Antwerpen en de CBD-winkels schieten ook als paddenstoelen uit de grond?

Cindy: “Op het terrein gebeurd er inderdaad veel. Ze doen invallen in die CBD-winkels, maar moeten uiteindelijk toch alles teruggeven want wettelijk doen die niets verkeerd. De Federale Overheidsdienst Financiën heeft ondertussen al beslist dat CBD als tabaksproduct mag verkocht worden, maar dan moeten er wel accijnzen op betaald worden. Als je CBD als potpourri verkoopt daarentegen moet je geen accijnzen betalen (lacht).”

 

Wat vinden jullie van deze saga?

Cindy: “Het is jammer dat het zo is moeten lopen, het was allemaal niet nodig geweest en het is ook een dure grap voor de belastingbetaler. Maar anderzijds kunnen ze nu ook echt zien dat we alleen doen wat er in onze statuten staat. Ze hebben alles en iedereen doorgelicht. Bij iedereen waar ze binnenvielen hebben ze enkel cannabis gevonden, geen andere drugs, geen wapens of criminele dingen. En het debat is hierdoor ook opnieuw gestart.”

Stefan: “Ik ben wel zenuwachtig voor de zittingen donderdag en vrijdag. Zo’n vervolging en een mogelijke straf die boven je hoofd hangt is alles behalve prettig. We worden nu aangeklaagd voor de teelt en verkoop van cannabis. Het  Openbare Ministerie eist alvast hoge sommen en tot drie jaar cel.  Zowel de club in zijn geheel wordt aangeklaagd als 21 leden van de club. Voor mij vordert het Openbaar Ministerie twee jaar cel, 12.000 euro boete en samen met vijf andere beklaagden een verbeurdverklaring van 560.000 euro.

Cindy: “Bij mij is het 18 maanden cel, 12.000 euro boete en een verbeurdverklaring van 8415,50 euro. Ik weet niet eens hoe ze aan dat cijfer komen.”

Stefan: “Het enige dat we willen is dat er een deftige wettelijke regeling komt voor de consumptie van cannabis, zowel voor recreatief als medicinale consumptie.”

Cindy: “Professor Tom De Corte heeft een heel boek geschreven over hoe een regulering via de social clubs er zou kunnen uitzien.”

 

Na de pleidooien belden we ook even naar Tom Goossens, een van de twee advocaten in de zaak. Hij pleit voor Stefan en Cindy.

Wat is jouw reactie op de straffen die het OM vraagt?

Goossens: “De pleidooien zijn op donderdag en vrijdag  gehouden en wat ons enorm heeft verbaasd zijn de hoge straffen die het Openbaar Ministerie eist. Er zijn effectieve gevangenisstraffen gevorderd tussen de 18 maanden en de 3 jaar en geldboetes van 12.000 euro. Daar bovenop vordert het Openbaar Ministerie ook nog eens meer dan 820.000 euro terug van de mensen van de vzw.”

“Het Openbaar Ministerie eist hier dezelfde straffen voor een vzw die kweekt voor haar leden en in principe één plant per lid voorziet als voor een criminele organisatie van drugsdealers en kwekers van grote plantages met duizenden planten die er grof geld mee verdienen. Dit vinden we merkwaardig en onaanvaardbaar.”

“We hadden dit totaal niet verwacht. Zeker omdat er een gelijkaardig dossier is van de Mambo Social Club, een zusterorganisatie van TUP. De statuten van Mambo Social Club waren letterlijk een kopie van de statuten van TUP. Mambo Social Club werd in 2015 vervolgd door het parket van Hasselt. De procureur pleitte toen voor opschorting van straf voor exact dezelfde feiten, namelijk het runnen van een social club en het kweken van planten voor leden. De rechter volgde en velde een vonnis met opschorting van straf in eerste aanleg. Om principiële redenen is Mambo Social Club in beroep gegaan maar ook bij het Hof van Beroep werd hetzelfde vonnis, namelijk opschorting bevestigd.”

 

Hoe verklaar je de zware straffen voor TUP?

“Voor de vzw TUP die exact hetzelfde doet als Mambo Social club eist het parket twee jaar later gevangenisstraffen tot bijna drie jaar. We zien geen verschil in beide dossiers.  De activisten van vzw TUP die net tegen die zwarte markt zijn en mensen met chronische aandoeningen willen helpen worden over dezelfde kam geschoren als dealers en kwekers van criminele drugsorganisaties en dat is onbegrijpelijk. En juridisch is er ook geen enkele verklaring voor te vinden.”

“Bovendien heeft het Openbaar Ministerie de vzw TUP tussen 2008 en 2017 negen jaar lang ongemoeid gelaten, terwijl de vereniging wel in alle transparantie is blijven verder werken en is gegroeid tot 350 leden. Om dan nu plots zeer zwaar uit te halen met draconische strafeisen. Op de zitting van vandaag kon het Openbaar Ministerie voor deze plotse koerswijziging geen enkele verklaring geven.”

“De enige verklaring die ervoor te vinden is, is m.i. een politieke verklaring. We zitten in Antwerpen met een partij en een burgemeester die oproept tot een war on drugs. Dat merk je ook aan de straffen die het Openbaar Ministerie vordert. Het is totaal onaanvaardbaar dat een politieke agenda wordt uitgevoerd via een strafrechtelijk beleid van een Openbaar Ministerie.”

“Het Openbaar Ministerie wordt door de samenleving aangesteld om de strafwet te laten respecteren. Maar die strafwet mag niet anders worden geïnterpreteerd en toegepast omdat er ergens een partij is die een andere mening heeft over cannabisgebruik.”

Cannabis heeft nochtans een apart statuut gekregen in de gewijzigde drugswet van 2003?

“Na een heel lang debat in het parlement met betrokkenheid van  tientallen experten, dokters, hulpverleners, criminologen en professoren, werd in april/mei 2003 de drugswet grondig gewijzigd met betrekking tot cannabis.”

“Cannabis kreeg in de wet een apart statuut en werd afzonderlijk omschreven in een aantal artikels. Het bezit en kweek van cannabis voor persoonlijk gebruik werd voortaan beschouwd als een overtreding en niet meer als wanbedrijf.  Op een overtreding (licht vergrijp)  staan veel lagere straffen dan bij een wanbedrijf.”

“Volgens de ministeriële richtlijn ter uitvoering van die drugswet werd zelfs gezegd dat bij bezit en kweek voor persoonlijk gebruik, (minder dan 3 gram) alleen vereenvoudigd proces verbaal mag opgemaakt worden. En aanvankelijk mochten de mensen hun cannabis zelfs nog houden. Daarop heeft de vzw TUP zich gebaseerd om de social club op te richten. Eén plant per persoon voor persoonlijk gebruik van de leden.”

“Het parket negeert deze wetswijziging totaal en past de wet niet toe zoals die gestemd is in het parlement. Gebruikers van cannabis worden nu vervolgd als dealers en dat is niet correct. Dit is niet de rechtstaat waar wij aan willen meewerken.”

 

De uitspraak in de zaak volgt op 27 juni. 

Wens je Trekt Uw Plant te steunen in hun juridische kosten? Dan kan je een vrije bijdrage storten op het rekeningnummer BE65 5230 4908 4196 (Triodos Bank), met de vermelding: Legal Eyes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!