Onderzoek van Amnesty International toont aan dat bij het offensief op Tripoli onwettige aanvallen uitgevoerd werden die mogelijk oorlogsmisdaden uitmaken. Dit moet onderzocht worden door internationale aanklagers, aldus Amnesty International.
Amnesty heeft getuigenverklaringen verzameld en satellietbeelden geanalyseerd. Daaruit blijkt dat tijdens een periode van hevige gevechten tussen 15 en 17 april willekeurige raketaanvallen uitgevoerd werden in dichtbevolkte gebieden in het Abu Salim district in Tripoli.
“Terwijl de strijd om Tripoli gevoerd wordt, hebben de strijdende partijen een beschamend gebrek aan respect getoond voor de veiligheid van de burgers en voor het internationaal humanitair recht, door willekeurige aanvallen uit te voeren op woonbuurten. Zo’n roekeloze aanvallen kunnen verwoestende gevolgen hebben voor burgers. Dit toont nogmaals aan dat het Internationaal Strafhof zijn onderzoek moet uitbreiden naar mogelijke oorlogsmisdaden begaan door alle partijen bij het conflict in Libië,” zegt Magdalena Mughrabi, onderdirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty International.
“Bewuste aanvallen tegen burgers en hun eigendommen, en aanvallen waarbij geen onderscheid gemaakt wordt tussen burgerdoelwitten en militaire doelwitten, en waarbij burgers verwond of gedood worden, zijn oorlogsmisdaden. Alle partijen bij het conflict hebben een absolute internationaalrechtelijke verplichting om burgerlevens te beschermen, en bij aanvallen een duidelijk onderscheid te maken tussen burgers en strijders.”
Amnesty International heeft ook aanvallen gedocumenteerd die de levens van honderden vluchtelingen en migranten in gevaar gebracht hebben. “In de plaats van de levens van vluchtelingen en migranten, die vast zitten in detentiecentra, in gevaar te brengen, zouden de Libische autoriteiten hen onmiddellijk moeten vrijlaten, en instaan voor hun veiligheid. Migranten en vluchtelingen moeten dringend geëvacueerd worden naar veiliger gebieden, met inbegrip van Europa.”, aldus Magdalena Mughrabi.
Sinds het begin van de aanval tegen Tripoli door de troepen van generaal Khalifa Haftar op 4 april, zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie meer dan 454 mensen gedood, en meer dan 2154 mensen gewond geraakt. Het VN-Agentschap voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken heeft 111 burgerslachtoffers bevestigd, waaronder tenminste 23 burgerdoden. Gevreesd wordt dat de burgerdodentol nog zal oplopen. Bij de doden en gewonden waren ook medische hulpverleners.