Bron: RedFox
RedFox

‘Gratis openbaar vervoer in Leuven’

zaterdag 18 mei 2019 03:28
Spread the love

RedFox, de jongerenbeweging van de PVDA, deed woensdag 15 mei een ludieke actie op het Martelarenplein in Leuven voor gratis openbaar vervoer in de stad. “We vragen het stadsbestuur om ambitieus te zijn”, klinkt het.

De jongeren van RedFox Leuven reden met hun bakfietsen, die omgebouwd werden tot bussen, over de Bondgenotenlaan en vervoerden gratis mensen tussen het Martelarenplein en de Grote Markt. Tegelijk verzamelden ze petities, riepen slogans en spraken mensen aan om hen te informeren over hun eisen.

Het nieuwe stadsbestuur schreef in haar visienota eerder al dat zij bussen gratis wouden maken voor jongeren tot 18 jaar. ”Een mooi plan en een eerste goede stap”, zegt RedFox. ”Wat pas echt ambitieus zou zijn, is dat er gratis openbaar vervoer komt voor iedereen: scholieren, studenten, werkenden en gepensioneerden. Dit voor stad Leuven en alle lijnen die Leuven als eindhalte hebben”, aldus Bram en Seth van RedFox Leuven.

Gemeenteraadslid van PVDA, Line De Witte, was ook op de actie. Zij kwam hierover eerder al tussen op de gemeenteraad. ”In de bestuursnota, die verscheen na de visienota, was de ambitie om te kiezen voor gratis openbaar vervoer plots veel vager verwoord. Men sprak niet meer over gratis, maar over ‘goedkopere alternatieven voor bijzondere doelgroepen’. Dan is het goed dat de jongeren op straat komen en ik in de gemeenteraad op tafel klop om dit punt weer hoog op de agenda te zetten. Klimaatbeleid kan ambitieus en sociaal zijn.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!