Pride Parade. Bron: Flickr
Amnesty International Vlaanderen

Amnesty-activisten transformeren afwisselend tussen vrolijke feestvierder en verontwaardigde demonstrant

zaterdag 18 mei 2019 01:43
Spread the love

Op 18 mei neemt een honderdtal activisten van Amnesty International deel aan de Pride Parade in Brussel. Onder het motto ‘Protest and Parade with Pride’ dansen de mensenrechtenactivisten uitbundig mee in dit feest van de diversiteit. Maar niet zonder ook de sombere kant van het verhaal aan te klagen: de vele duizenden holebi personen, transgender personen en interseksuele personen in de wereld die niet mogen meedansen en demonstreren omdat hun land dat verbiedt.

In niet minder dan zeventig landen is seks tussen mensen van hetzelfde geslacht een misdaad. In negen landen staat er zelfs de doodstraf op, waaronder Iran, Saudi-Arabië, Soedan en Jemen. Ook als het zo’n vaart niet loopt, moeten LGBTI-mensen optornen tegen vooroordelen, discriminatie, intimidatie en geweld. Tussen oktober 2017 en september 2018 eiste geweld tegen transgender personen zeker 369 mensenlevens. In heel wat landen is het dan ook gevaarlijk om je seksuele geaardheid te uiten en zijn holebi-parades zoals de Belgian Pride verboden.

Positief is dat dankzij de jarenlange inzet voor LGBTI-rechten vandaag in minstens 43 landen homofobe misdaden worden erkend als haatmisdrijven. En de wettelijke erkenning van huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht is nu in 26 landen een feit.

De Amnesty-activisten laten zaterdag daarom twee tegengestelde gedaanten beurtelings zien in de optocht. Met hun in regenboogkleuren geschilderde gezichten zullen ze springen, dansen en joelen op de vrolijke feestmuziek die uit de Amnesty-kar knalt en met regenboogvlaggen zwaaien. Maar als het muziekritme omslaat in sombere, donkere tonen valt het feestgedruis stil, verdwijnen de vlaggen en draaien de in het zwart geklede activisten hun rug naar het publiek. Op de achterzijde van hun T-shirt staan de namen van de zeventig landen die seks tussen mensen van hetzelfde geslacht verbieden.

 

Praktisch
Wat? Een honderdtal Amnesty-activisten nemen deel aan de Pride Parade. Ze wisselen af tussen een blije en feestelijke gedaante en een verontwaardigde en sombere gedaante.

Wanneer? Zaterdag 18 mei, vanaf 14.30 uur

Waar? Start in de Ravensteinstraat, Brussel

Parcours? https://www.pride.be/nl/prideparade/

Pride Parade. Bron: Amnesty International Vlaanderen

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!