Aan Jan Vanriet: over blanco stemmen en verdraagzaamheid  Copy

Aan Jan Vanriet: over blanco stemmen en verdraagzaamheid Copy

vrijdag 17 mei 2019 18:27
Spread the love

Als tiener werd me thuis en op school gezegd dat ik me inzake geloof diende te conformeren. Sowieso zou ik mee kunnen genieten van het voortschrijdend inzicht binnen de Katholieke kerk.

Na jaren van rebellie voor mezelf, is de maatschappij vandaag deze Katholieke hegemonie voorbij. Vandaag doet iedereen zijn ding.
“Jeder soll nach seiner Fasson selig werden.” stelde verlicht despoot Frederik de Grote reeds.

Wie vandaag nog in een levensbeschouwelijke stellingenoorlog leeft, begaat wellicht dezelfde fout die ik eerder tijdens mijn tienerjaren heb beschreven. Niemand kan vandaag een hegemonie voorwenden en de eigen inzichten projecteren op de medemens.

Wie dat wel zou doen (pre-verlichtingsdenken bij Islam maar ook immanente gerechtigheid verwoord door de vorige aartsbisschop in ons land) verdient hiervoor ter verantwoording geroepen. Binnen de eigen gemeenschap en door de publieke opinie.

Als humanist lijkt me deze zienswijze best aan te sluiten bij de eigen overtuiging en staat ze garant voor een gediversifieerde ontwikkeling van elkeen. In de mate dat de maatschappij geen voorschriften hanteert maar rechtszekerheid creëert tegenover onverdraagzaamheid, ben ik ook relatief optimistisch. Een morele opdracht.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!