De actie begint aan de inkomhal van het Okuna-hotel in Amsterdam. Bron: gastivists
DeWereldMorgen.be Redactie

Succesvolle actie in Amsterdam klaagt gasindustrie aan

donderdag 16 mei 2019 15:37
Spread the love

Nederlandse klimaatbeschermers wisten dinsdag 14 mei de 25ste editie van Flame, de grootste jaarlijkse conferentie van de Europese gasindustrie, binnen te dringen. Ze doorprikten met deze actie het door de sector zelfverklaarde imago van gas als ‘koolstofarme transitiebrandstof’.

Bedrijven zoals Shell en ExxonMobil komen op Flame al 25 jaar bijeen om nieuwe gasprojecten verder te ontwikkelen. Het lukte verschillende activisten om het Okura hotel in Amsterdam binnen te komen en de conferentie te verstoren, voor zij hardhandig werden verwijderd. Één persoon werd aangehouden en verschillende journalisten werden uit het hotel verwijderd.

Camille, een klimaatbeschermer die aan de actie deelnam: “Dit is een plaats delict. Hier komen fossiele brandstof-criminelen samen om te investeren in de destructie van gemeenschappen en het klimaat. Ze noemen gas een transitiebrandstof, dat is het niet. Gas is een fossiele brandstof en is vernietigend. Vandaag wordt met de viering van 25 jaar Flame-conferenties het in brand zetten van de aarde gevierd, terwijl de rest van ons rouwt. Het zogenaamde ‘natural’ gas waar jullie het over hebben, veroorzaakt ‘natural’ disasters.”

Bron: gastivists

De acties, die volgden op een weekend van adhacking (het overnemen van advertentieborden) en een online storm gefocust op Flames online aanwezigheid, werden ondersteund door de Nederlandse organisaties Code Rood en het internationale netwerk Gastivists. In de acties werd aandacht gevraagd voor de verwoestende impact die gasboringen en gastransport hebben op lokale gemeenschappen en het klimaat. De klimaatbeschermers eisten een einde aan het gebruik van alle fossiele brandstoffen en staan er op dat de verantwoordelijke bedrijven betalen voor de schade die zij hebben aangericht.

“Flame is waar de grootste gasbedrijven zoals Shell en ExxonMobil samenkomen om te netwerken, te lobbyen, nog meer gascontracten te tekenen en ons allen voor decennia afhankelijk te houden aan fossiele brandstoffen. Dit heeft niet alleen catastrofale gevolgen voor het klimaat, maar ook voor gemeenschappen van Groningen tot Mozambique, die op het altaar van de gasindustrie worden geofferd. Deze klimaatcriminelen hebben winst gemaakt uit gebieden in het globale zuiden, waarbij ze denken dat milieu- en mensenrechten kunnen worden genegeerd en alle winst in eigen zak gestoken kan worden. 25 jaar is 25 jaar te veel en we zijn hier om genoeg is genoeg te zeggen. Hun fossiele brandstoffen-feestje is officieel voorbij!”, zei Floris, een andere klimaatbeschermer.

Het driedaagse Flame-evenement probeert fossiele gas te promoten als koolstofarme transitie brandstof op weg naar een duurzame toekomst. Echter laat onderzoek zien dat gas even slecht voor het klimaat is als steenkool, als het niet al erger is. Ondanks dit onderzoek worden er miljarden geld van de belastingbetaler in nieuwe gasinfrastructuren gepompt, wat het alleen nog maar moeilijker maakt om deze vernietigende energie achter te laten. Zo hebben de banken van de EU twee miljard euro gestoken in de aanleg van de Trans Adriatic Pipeline (TAP), waarmee Azerbeidjaans gas naar Italië wordt gebracht.

“Shell claimt dat gas een brandstof voor de toekomst is, maar het is nu al verantwoordelijk voor cyclonen zoals Idai en Kenneth die Mozambique hebben verwoest. Als we vasthouden aan een fossiele brandstofsysteem van klimaatgeweld zullen zulke rampen alleen maar vaker voorkomen en dodelijker zijn. Onze regeringen weten dit, toch blijven ze publiek geld in deze destructieve gasprojecten pompen. Wij eisen dat publiek geld in duurzame energie en schadeherstel gestoken wordt,” zei klimaatbeschermer Charli.

Het grote aantal activisten en de hevige reactie van de beveiliging, die één persoon gearresteerd zagen worden en journalisten verwijderden, laten zien hoe wanhopig de gasindustrie is om haar gure zaken geheim te houden, ver van het publieke oog.

Op de conferentie heeft een senior industrie bestuurslid verklaard dat gas geen oplossing is voor het klimaatprobleem. Andree Stracke, Hoofd Marketing van het Duitse steenkool- en gasbedrijf RWE zei: “Steenkool, olie en gas zijn allemaal hetzelfde, het zijn allemaal grote koolstofuitstoters.” Gevolgd door: “De industrie onderschat de druk en de wilskracht van het volk om de transitie te maken naar hernieuwbare energiebronnen.”

 

Verdere protestacties waren aangekondigd voor woensdag 15 mei, buiten de locatie van de officiële viering van de 25e verjaardag van Flame in het centrum van Amsterdam.

 

Bronnen:

Rapport New Fossil Gas Terminals – Profits over People van Gastivists over nieuwe investeringen van de gasindustrie in Mozambique en Indonesië

Voor een lijst van de deelnemende bedrijven, zie factsheet Flame 25th Anniversary – 25 Years of Trashing Communities and the Climate van Corporateeurope.org en Who’s attending Flame 2019

Meer informatie over gas als valse oplossing en koolstofuitstoot, zie Why Gas Stinks

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!