(Flickr/Creative Commons)

Nieuwe grens overschreden: nooit in 3 miljoen jaar zat er zoveel CO2 in de atmosfeer

Voor het eerst bevatte onze atmosfeer meer dan 415 ppm (parts per million) CO2. De meting werd zaterdag gedaan op Hawaï. “Een planeet als deze kennen we niet”, reageerde meteoroloog Eric Holthaus. Het is voor het eerst in 3 miljoen jaar dat er zoveel CO2 in de lucht zit.

maandag 13 mei 2019 19:59
Spread the love

415,26 ppm om precies te zijn. Dat aantal werd gemeten in het Mauna Loa Observatory op Hawaï. De symbolische grens van 400 werd op 9 mei 2013 overschreden.

Tijdens het Plioceen, het tijdperk dat duurde van 5,3 tot 2,5 miljoen jaar geleden, bereikte de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer een waarde die ergens tussen 310 en 400 ppm lag. De temperatuur lag toen 2 à 3 graden hoger dan nu en op de Noordpool lag geen ijs maar groeiden bossen.

De reden dat het nu nog niet zo warm is, is omdat het vele eeuwen duurt voor de planeet en vooral de oceanen die warmte volledig hebben opgenomen. De CO2 die nu in de lucht zit, is dus de opwarming en alle gevolgen daarvan van de komende decennia.

De CO2 die nu in de atmosfeer zit, is mensenwerk: het opstoken van fossiele brandstoffen en het uitdunnen van de bossen. Sinds het begin van de industriële revolutie warmde de planeet op met 1,1 graad. Dat is nog een stukje verwijderd van de grens van 1,5 graad die tijdens de klimaatconferentie van Parijs werd vastgelegd, maar de gevolgen zijn nu al dodelijk. Denk aan de twee vernietigende cyclonen die eerder dit jaar over Mozambique raasden en de hittegolven overal in de wereld. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!