Frans rapport: “Saoedi-Arabische aanval op Jemen kan niet zonder onze permanente wapenleveringen”

Frans rapport: “Saoedi-Arabische aanval op Jemen kan niet zonder onze permanente wapenleveringen”

Volgens een rapport van de Franse inlichtingendiensten kunnen Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zonder permanente Franse, Britse en Amerikaanse wapenleveringen en logistieke steun geen oorlog voeren tegen Jemen. De Franse overheid weet dat hun wapens routineus worden ingezet tegen de burgerbevolking in Jemen.

donderdag 25 april 2019 16:09
Spread the love

De Franse organisatie Disclose heeft een rapport van de Franse inlichtingendiensten gepubliceerd waarin die diensten verklaren dat de oorlog van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAR) tegen de bevolking van buurland Jemen volledig afhankelijk is van de permanente levering en logistieke steun van Franse, Britse en Amerikaanse wapenleveringen en -adviseurs.


President Trump met een kaart van Amerikaanse ‘investeringen’. Naast hem Saoedisch kroonprins Mohammed Bin Salman Bron: Screenshot TheRealNews

Het rapport bevestigt tevens dat de Franse overheid goed op de hoogte is dat hun wapens worden ingezet tegen burgerslachtoffers in Jemen, wat de officiële verklaringen van president Macron en zijn minister van defensie Florence Parly flagrant tegenspreekt. Bovendien stellen de Franse geheime diensten vast dat de Saoedische militairen niet in staat zijn de aan hen geleverde wapentuigen eigenhandig in te zetten zonder actieve begeleiding van Franse, Britse en Amerikaanse experten.

Volledig op westerse technologie gebaseerde wapens

Het argument dat ze hun wapens bij andere wapenleveranciers zouden kopen – Rusland en China – als de huidige leveringen zouden stoppen, gaat niet op, omdat een dergelijke omslag jarenlange aanpassingen vergt van hun volledig militaire apparaat. Het zou betekenen dat al hun huidige munitie, onderdelen en communicatiesystemen moeten vervangen worden. Die zijn nu volledig volgens technische normen van de NAVO gemaakt. Je kan westerse bommen en raketten niet aan Russische vliegtuigen hangen en je kan al evenmin Russische bommen aan westerse toestellen hangen. Die systemen zijn volledig incompatibel.


De Saoedische piloten zijn bovendien niet voldoende opgeleid en getraind om eigenhandig deze hoogtechnologische wapensystemen in te zetten en moeten al hun bombarderingsopdrachten uitvoeren op basis van de door Franse, Britse en Amerikaanse experten ter plaatse geleverde gedetailleerde instructies. Hun toestellen worden in volle vlucht bijgetankt door Amerikaanse brandstofvliegtuigen, zonder dewelke ze de lange vluchten boven Jemen niet kunnen uitvoeren. Ze werpen hun bommen en raketten af op gerichte doelen volgens de instructies van hun westerse instructeurs. Voor de doelgerichtheid van de aanvallen worden ook Amerikaanse MQ-9 Reaper drones ingezet. Die hebben zowel verkennings- als aanvalscapaciteiten.

Saoedi-Arabië en de VAR gebruiken drie toestellen, Amerikaanse F-15, Britse EF-2000 Typhoon en Franse Tornado. Verder gebruikt Saoedi-Arabië de Amerikaanse aanvalshelikopters Apache en Black Hawk en de Franse AS-532 Cougar. Op de grens met Jemen heeft Saoedi-Arabië voor een invasie Amerikaanse Abrams-tanks staan en Franse AMX30, die allen zijn uitgerust met westerse geschutssystemen.Franse tanks aan de grens met Jemen. Bron: Screenshot TheRealNews

De zeeblokkade die humanitaire konvooien naar Jemen tegenhoudt, wordt uitgevoerd met aanvalsschepen die gebouwd zijn volgens Amerikaanse, Franse en Duitse modellen, waarbij ook twee types van Franse zeemachthelikopters worden ingezet. Aan de grens met Jemen staat verder nog lange-afstands-artilleriegeschut van Franse makelij. Ondanks al die steun slaagt Saoedi-Arabië niet in een doorbraak omdat ze volgens de Fransen zeer “ineffectief” zijn en omdat hun operaties grotendeels een “failure” (mislukking) zijn.

Dit alles betekent dat Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS rechtstreeks betrokken zijn bij oorlogsmisdaden in Jemen, waar zich volgens de VN de grootste humanitaire ramp van de eeuw afspeelt.Pagina uit het rapport. Bron: Screenshot The Intercept

Het rapport spreekt zich niet uit over de stelling dat burgers slachtoffers zijn van Franse wapens, maar op een kaart in het rapport staat dat 430.000 Jemenieten leven in de grensstreken binnen het bereik van Frans artilleriegeschut, dat onder meer 48 Franse zelfrijdende Caesar Howitzergeweren omvat. Verder staan ook kleinere wapenleveranciers vermeld: Zweedse rader- en detectiesystemen, Oostenrijkse Camcopter drones, zeemachtraketten uit Zuid-Korea, oorlogsschepen van Italiaanse makelij en raketlanceerders uit Brazilië.

Hodeidah

Verder bespreekt het rapport de trage vooruitgang van de omsingeling van Hodeidah, de enige zeehaven die voor heel Jemen essentieel is voor humanitaire hulp. De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben geen enkele poging ondernomen om hun bondgenoten tegen te houden de haven te veroveren. Alle humanitaire organisaties wijzen er nochtans op dat Hodeidah de enige plaats is waar voedsel, brandstof en medicijnen kunnen ontscheept worden in Jemen. Dat de invasie van Hodeidah nog steeds niet is gelukt, wijten de Franse inlichtingendiensten volledig aan de incompetentie en inefficiëntie van de Saoedische strijdkrachten.

In totaal werden volgens het rapport meer dan 24.000 luchtaanvallen uitgevoerd sinds het begin van de oorlog tegen Jemen. Dit alles betekent dat Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS rechtsreeks betrokken zijn bij oorlogsmisdaden in Jemen, waar zich volgens de VN de grootste humanitaire ramp van de eeuw afspeelt.

 

Bronnen:

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!