De ondertitel bij de foto op de ultranationale Turkse website Belemtürk: 'In het normale leven draagt de Iraanse asielzoekster BB geen hoofddoek. In de gemeenteraad droeg ze de kleuren van de terreurorganisatie PKK.' 
Wereld, Samenleving, België -

Belemtürk lanceert mij als het mikpunt voor haat

Belemtürk, een ultranationale Turkse website plaatst mijn foto én mijn adresgegevens online in een haatdragend artikel in het Turks. Reden: tijdens de gemeenteraadszitting van 25 maart 2019 droeg ik mijn lievelingssjaal die volgens hen symbool staat voor de PKK. Ik zou ook de Turkse politie beledigd hebben in de aanwezigheid van Turkse gemeenteraadsleden.

maandag 1 april 2019 10:30
Spread the love

Op maandag 25 maart riepen we – een groep vrijwilligers die via een zelf opgericht burgerinitiatief mensen op de vlucht logistiek ondersteunt en tijdelijk onderdak biedt – de Gentse gemeenteraad op om een standpunt te nemen over de Achterhuiswet. Een wet die de politie toelaat, op verdenking dat je vluchtelingen opvangt, om je huis binnen te vallen.

Op PVDA en de dissidente stem van Hafsa El-Bazioui van Groen! na, die later op terugfluiten van haar partij op haar stem terugkwam, verklaarde iedereen zich onbevoegd. Een uitgekiend gemiste kans voor Gent om zich als een authentieke progressieve stad op de Vlaamse kaart te zetten. Groen en de S.pa durfden zelfs geen symbolisch standpunt hierover te nemen.

Ik was een van de twee sprekers die de gemeenteraadsleden die avond toesprak. En ik droeg op die avond mijn lievelingssjaal. Niets vermoedend dat dit later in de week een stinkend staartje ging krijgen.

Het is al de tweede keer dat ik in Gent, door sommige stadsgenoten met Turkse affiniteit aangesproken wordt op het dragen van mijn lievelingssjaal die volgens hen de “Koerdische” kleuren draagt. Een eerder incident heb ik vorig jaar op deze site gepubliceerd.

De eerste haatberichtenEnkele waarschuwingen van de vrienden.

Vrijdagochtend rond 6 uur krijg ik een bericht van de heer Sezer die me een hoer noemt. Wanneer ik hem om duiding vraag, antwoordt hij dat ik een landverrader ben en dat hij reageert op de foto die ik op Facebook zou gepost hebben. Ik begreep de man niet goed en vroeg door, waarop hij reageerde dat ik schijnheilig ben enzovoort.

Wat later op de dag krijg ik net voor de middag een SMS-bericht van een goede vriend die het volgende schrijft: “Check eens snel jouw Messenger, er is een niet ok artikel over jou verschenen in de Turkstalige media in België met jouw adres erbij, je moet dit best aangeven en laten verwijderen”.Enkele haatberichten.

Het bericht op mijn Messenger is als volgt: “… er is een artikel over jou verschenen in de Turkstalige media in België hier is de link: https://www.belemturktv.com/gent-belediyesinde-rezalet.html?fbclid=IwAR0xGmazLhEL-Fj7kx7jL75_fc9ziKVgyg5Rl9SneAuasCuDXwTSgwqR46w. Niet positief hoor, ze zijn kwaad omdat je een hoofddoek aan had die symbool staat voor de PKK, en je hebt de Turkse politie beledigd toen je jouw verhaal vertelde over jouw tijd in een Turks kamp … En  ze zetten er nog jouw adres bij, ik denk dat je dat kan aanvechten. Groetjes X”.

Het bericht staat ook op de Facebook-pagina van Cihan Cöl (de moderator van de site): https://www.facebook.com/cihan.col. Als reactie volgen verschillende haat-berichten die hij mooi laat staan. Opvallend genoeg heeft de man in kwestie 11 gemeenschappelijke Facebookvrienden met mij. Zo zie je hoe men zich infiltreert!

Een mol, bij de stadsadministratie en/of gemeneteraad?

Later op de dag hebben nog twee andere vrienden me voor de inhoud van het haat-artikel op Belemtürk gewaarschuwd en aangeraden om een klacht in te dienen tegen de site in kwestie. Pas vrijdagmiddag, een dag na de publicatie van het artikel, werden mijn adresgegevens samen met die van de andere initiatiefnemers geblindeerd op het formulier van de motie die we in het kader van het burgerinitiatief enkel en alleen aan de administratie van het stadhuis hadden ingediend.

De hamvraag is hoe zo’n vertrouwelijk document met onze adresgegevens plots bij de beruchte propagandasite Belemtürk terecht kwam?! Hierover heb ik reeds dringende duiding gevraagd van de burgemeester en de schepencollege en wacht nog op hun officiële reactie. (Update: Officiele reactie stad Gent onderaan)**

Wie en met welke bedoelingen gooide o.a. mijn privé-gegevens zo maar te raap bij Belemtürk is heden een onderwerp van onderzoek. Hoe dan ook dit voorval schendt niet alleen mijn huisrust maar brengt ook mijn persoonlijke veiligheid ernstig in het gedrang. Er moet maar een zot zijn die denkt mij een lesje te leren. Dan is de gek van de dam.

Intussen legde ik een klacht neer bij politie tegen een onbekende binnen de stadsdiensten, tegen de Belemtürk site en de dader van een aantal haat-berichten ter attentie van mij naar aanleiding van de publicatie van het onderstaande artikel op de Belemtürk site. Maandag neem ik verder juridische stappen tegen mijn belagers, want ze raken aan mijn zelfbeschikkingsrecht. In een vrije samenleving heb ik het recht om te dragen wat ik wens te dragen zonder daarvoor te moeten vrezen voor mijn veiligheid. Ik heb helemaal geen zin om nog eens uit België te moeten vluchten, omdat sommigen de anderen willen muilkorven en/of onderdrukken.

Waarover gaat het artikel?

De titel is: Schande in de Gentse gemeenteraad. De belangrijkste zinnen uit het artikel zijn:

– Het grootste schandaal van de laatste jaren
– BB draagt voor de ogen van Turkse politici het hoofddoek dat symbool staat voor de terreurorganisatie PKK en zegt slechte dingen over de Turkse politie (ze zouden toen samengewerkt hebben met de Iraanse overheid)
– Ondanks het feit dat BB 11 maanden in Turkije is opgevangen, houdt ze niet op te vertellen over de politie in het vluchtelingenkamp
– Waarom werd haar niet gevraagd waarom een moderne vrouw in de gemeenteraad de hoofddoek van de terreurorganisatie PKK draagt?
– Waarom werd haar niet gevraagd hoe en door wie de familie van 5 leden in België is geraakt?
– Is zij aan sommigen loyaliteit verschuldigd?
– Waarom heef in de gemeenteraad niemand tegen het dragen van de hoofddoek geprotesteerd?
– Waar waren op dat moment de 5 Turkse gemeenteraadsleden?

In dit artikel word ik overduidelijk gelanceerd als het mikpunt van de Turkse fascisten. Naar aanleiding van dit artikel kreeg ik al verschillende haatberichten. Het zal niet de eerste keer zijn dat de Turkse fascisten de Koerden, sympathisanten van de Koerden of zelfs mensen die durven, in mijn geval “Koerdische” kleuren dragen, met geweld aanpakken.

Halt aan het terroriseren van Koerden op vlucht

De waslijst van geweldplegingen van Turken op Koerden in België en buurlanden is lang. Het is niet de eerste keer dat een handvol Turkse ultranationalisten vinden dat de Koerden ook niet hun Nieuwjaar mogen vieren, niet mogen betogen voor hun politieke leider en krijgsgevangene in Turkije Abdullah Öcalan (APO) en/of hun traditionele kledij dragen. Het is ronduit absurd: je vlucht uit je land als gevolg van onderdrukking en je vestigt je in een “veilig” land zoals België. Wat blijkt, ook hier probeert een groep heethoofden je elementaire vrijheid en zelfbeschikkingsrecht aan banden te leggen en te terroriseren.

Of ik al dan niet sympathiseer met de PKK, die door de ultranationalisten onomwonden als terreurorganisatie gedoopt wordt, en/of de PKK al dan niet een terreurgroep is, laat ik in het midden. Voor de kritische geesten, er is genoeg literatuur en documentatie hierover, om je eigen besluit te trekken. De nuchtere geesten weten al te goed hoe dun de lijn is tussen verzetsstrijders en de zo genaamde “terroristen”. Op Canvas bracht Phara De Aguirre recent een boeiende reeks over de PKK-strijders.

Maar ik vind het ronduit schandalig dat een aantal mensen die zelfs hier geboren en getogen zijn, en bovendien geen enkel benul hebben over het Koerdisch probleem, mij viseren en als mikpunt van haat lanceren, omdat ik één van mijn lievelingssjaals draag, een sjaal die ik in der tijd in Amed (Diyarbekir), de centrumstad van Koerden in Turks Koerdistan, heb aangekocht. 

Ik heb daar nooit mee uitgepakt, omdat ik me identitair eerder een Pers en Rashti (Rasht waar ik ben geboren) voel dan een Koerd, maar mijn grootvader langs mijn moederszijde is een Iraanse Koerd uit Kermanshah. In dat opzicht ben ik een geassimileerde Koerdische halfbloed, een resultaat van de historische onderdrukking van de Koerden in Iran, later in Turkije, Irak en Syrië. Mocht het onafhankelijk gebied Koerdistan bestaan, dan ben ik dus een Oost-Koerdische. De Koerden in Turkije leven in Noord-Koerdistan, de Koerden in Syrië in West- en die in Irak in Zuid-Koerdistan.

Ook in Perzië probeerden de verschillende machthebbers al vanaf de 16de eeuw de autonomie van de Koerden, maar ook de Azeri’s en andere etnische minderheden doorheen de tijd, aan banden te leggen, met als gevolg rebellie bij de betrokken bevolking. Zo werden de rebellen die voor hun autonomie, behoud van cultuur en tradities – in het kort voor hun zelfbeschikkingsrecht – opkwamen binnen in Iran door verschillende machthebbers gedeporteerd. Een deel van deze gedeporteerde rebellen kwam terecht in de provincies, Gilan, Mazandaran en Khorasan, waaronder mijn grootouders.

Het feit dat ik vandaag Perzisch spreek en meer affiniteit heb met de Rashti’s in Iran dan met de Koerden daar, is dus het trieste resultaat van de eeuwenoude onderdrukking van de Koerden in Iran, Turkije, Irak en Syrië.

Koerden gebruikt als pasmunt door de grootmachten

Het is zeer actueel. Opnieuw zijn de Koerden bedrogen door de internationale gemeenschap en de grootmachthebbers in hun strijd tegen de IS. Hoewel het vuilwerk tegen de IS-strijders door de Koerdische milities in Irak en Syrië is opgelapt, worden ze voor hun strijd voor hun onafhankelijkheid terug in de steek gelaten door  hun “bondgenoten” met aan kop de VS en de EU.

Mochten de naar schatting 45 miljoen Koerden toevallig niet op een geopolitiek strategisch gebied leven, dan hadden ze al lang zoals de 6 miljoen Vlamingen hun zelfbeschikkingsrecht en ze konden hun eigen onderwijs en overheid inrichten.

Helaas zijn de belangen van de VS, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en co in de regio zo groot dat ze de schurken-staten in Turkije, Iran, Syrië en Irak zowel rechtstreeks als onrechtstreeks steunen om hun bevolking en hun minderheden te onderdrukken. De mensen die dan als gevolg van deze onderdrukkingen willen vluchten, zijn absurd genoeg hier niet welkom. En als ze hier toch geraken is hun veiligheid niet altijd gegarandeerd. 

Toch is het hoog tijd om een halt te roepen in binnen en buitenland aan alle ultranationalisten van gelijk welke achtergrond dan ook, die tot haat aanzetten. Het kan absoluut niet door de beugel dat ik zou moeten kiezen tussen mijn veiligheid of het dragen van mijn sjaal met de driekleuren van Koerdistan. Ik ben al eens door historische onderdrukking van mijn grootouders geassimileerd. Ik laat dat niet opnieuw gebeuren. Niet hier en niet nergens meer!

 

Noten:

**UPdate: De stad reageerde intussen op mijn dringende vraag over hoe de gegevens van de initiatiefnemers bij de betrokken site Belemtürk terecht kwam. Blijkbaar heeft een vrijwilliger met goede bedoelingen de volledig motie met onze gegeven op zijn site downloadbaar gesteld om op zo’n manier veel handtekeningen voor de motie te ronselen. Maar dat gebeurde zonder enige toestemming van de initiatiefnemers van de motie wiens adres daarop vermeld stond!

De stad zelf gaat als volgt te werk met onze gegevens:

Bij ontvangst van het voorstel van burgers, worden de adresgegevens van de indieners meteen geanonimiseerd. 

Dit geanonimiseerd document wordt als (digitale) bijlage toegevoegd aan het voorstel van burgers op het moment dat het werd geagendeerd op de agenda van de gemeenteraad. Concreet betekent dit dat noch de stadsdiensten noch de gemeenteraadsleden, die dit stuk kunnen raadplegen, de adresgegevens van de indieners van het voorstel van raadsbesluit hebben gezien;

De gemeenteraadsbesluiten worden wel gepubliceerd op de website van de Stad Gent. Ook het voorstel van burgers werd gepubliceerd maar ook daar zijn absoluut geen adresgegevens van de indieners raadpleegbaar;

Met andere woorden “noch door de stadsdiensten noch vanuit de gemeenteraad werden de adresgegevens die vermeld stonden op het aanvraagformulier openbaar gemaakt. De nodige voorzorgen werden genomen om onmiddellijk na ontvangst van het voorstel de adresgegevens te verwijderen, zoals blijkt uit de bijlage. Doch blijkbaar is het via andere kanalen, volledig vreemd aan de stadsdiensten, wel mogelijk om aan deze informatie te geraken”, concludeerde de algemeen directeur van Stad en OCMW Gent”.

 

N-VA reageert op incident in Gentse gemeenteraad: “Intimidatie en pesterijen moeten stoppen”: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180926_03785651  

Vijf miljoen hits, maar enorm gekleurd: https://www.hln.be/regio/gent/vijf-miljoen-hits-maar-enorm-gekleurd~a86352bb/  

Phara trekt in deze derde en laatste aflevering naar het noorden van Irak, waar de Koerden een eigen Autonome Regio hebben. https://www.canvas.be/amazones/aflevering-3-iraaks-koerdistan  

take down
the paywall
steun ons nu!