Bron: Linc vzw
LINC vzw

‘211 Vlaamse bibliotheken rangschikken hun boeken vanaf nu op kleur’

Binnenkort zullen meer dan 200 bibliotheken in ons land hun boeken niet meer alfabetisch, maar op kleur rangschikken. Dit doen ze nadat een onderzoek van LINC vzw aantoonde dat deze manier van rangschikken rustgevender werkt voor mensen die in de bibliotheek op zoek gaan naar een boek en hen ook meer zin geeft om te lezen.

maandag 1 april 2019 01:15
Spread the love

Inne Van Engeland van LINC vzw onderzocht het effect van kleur op de leeslust van
bibliotheekbezoekers in Vlaanderen. LINC is een organisatie die al decennialang lezen promoot en de recensiedatabank Pluizer.be onderhoudt. “De voorbije jaren merkten we op dat er een duidelijk verband was tussen de kleur van een boek en de uiteindelijke beoordeling.” Reden genoeg om dit verder te onderzoeken.

“Naast kleur onderzochten we ook andere variabelen zoals grootte, dikte en lettertype. Toch was het enkel bij kleur dat er een opvallend resultaat was: Mensen vinden makkelijker een boek dat bij hen past op basis van kleur. Je hebt met andere woorden mensen die steevast liever een rood boek zullen lezen, dan een groen boek. En omgekeerd.”

Een proefproject in samenwerking met VVBAD en 5 Vlaamse bibliotheken bracht naar boven dat bezoekers de manier om boeken om kleur te rangschikken als rustgevender ervoeren en dat er meer boeken werden uitgeleend. Daarom zullen vanaf 1 april 211 Vlaamse bibliotheken overstappen naar dit nieuwe systeem van rangschikken.

 

Je vindt hier een lijst van alle bibs die overstappen.

take down
the paywall
steun ons nu!