Bron: Flickr
Nieuws, Wereld, Politiek -

In Jemen sterven 3 burgers per dag door oorlogsgeweld

Ondanks de akkoorden die in december in Stockholm tussen de Houthi’s en de door de internationale gemeenschap gesteunde regering werden afgesloten, blijft het geweld in Jemen aanhouden. Zolang er - onder andere Belgische - wapens aan het gebied geleverd worden, zal het conflict nog verslechteren.

dinsdag 19 maart 2019 11:11
Spread the love

De onderhandelingen van december vorig jaar onder leiding van de VN waren een eerste bemoedigende stap sinds het uitbreken van de oorlog nu bijna vier jaar geleden, namelijk op 26 maart 2015. We stellen echter vast dat er gedurende de 11 weken sinds de ondertekening van de akkoorden 231 burgers zijn gestorven ten gevolge van luchtbombardementen, artilleriegeschut, snipers en mijnexplosies. 56 van die slachtoffers zijn kinderen en één derde woonde in de provincie Hodeida. 

Elke 8 uur sterft er 1 burger

Dankzij de vredesonderhandelingen is het aantal burgerslachtoffers sinds 13 december 2018 verminderd. Volgens een recent rapport van de VN had het conflict in Jemen in 2018 ongeveer 100 burgerslachtoffers (doden of gewonden) per week tot gevolg. De huidige balans is niet minder afschuwelijk: er sterft nog altijd 1 burger om de 8 uur. 

“Zolang er geen concrete resultaten zijn bereikt richting vrede, verliezen er dagelijks Jemenieten het leven”, zegt Muhsin Siddiquey, Oxfamdirecteur in Jemen. “En wie voor voedsel en onderdak moet vechten, heeft het elke dag moeilijker. We zitten vast in één van de grootste humanitaire rampen ter wereld.”

Honger en wapenverkoop 

De burgerbevolking wordt niet enkel geconfronteerd met gevechten en bombardementen. Vanwege de ineenstorting van de economie en de sluiting van de voornaamste havens wordt de bevoorrading van levensmiddelen belemmerd, waardoor miljoenen Jemenieten op het randje van de hongersnood verkeren. 

“De bondgenoten van de strijdende partijen zijn medeplichtig aan deze crisis”, meent Catherine De Bock, verantwoordelijke voor humanitaire beleidsbeïnvloeding bij Oxfam-Solidariteit. “We vragen hen dringend om geen wapens meer te leveren aan de strijders. Overheden die wapens blijven verkopen aan de strijdende partijen en hun bondgenoten, verergeren en verlengen het leed van miljoenen Jemenieten.” 

Sleutelrol voor België 

België heeft als niet-permanent lid van de VN-Veiligheidsraad in december het akkoord van Stockholm gesteund, maar er zijn bijkomende diplomatieke inspanningen nodig om ervoor te zorgen dat de twee partijen zich aan het staakt-het-vuren houden.

Tegelijk bracht een onderzoek van Amnesty International aan het licht dat Belgische wapens uit FN Herstal bij gevechten in Jemen worden gebruikt. Zolang er Belgische wapens aan actoren in het conflict worden geleverd, hebben de diplomatieke inspanningen van België binnen de VN op dat vlak weinig effect.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!