(screenshot The Guardian)
Europa, Politiek -

Brief Joods-Britse vrouwen die ‘antisemitisme’ Corbyn weerlegt geweigerd door Guardian

200 Joodse vrouwen zonden een lezersbrief naar The Guardian om te protesteren tegen een interview met Labour-parlementslid Margaret Hodge, waarin zij opnieuw Labour en voorzitter Jeremy Corbyn beschuldigt van antisemitisme, zonder enig concreet bewijs te leveren en waar de krant geen enkele kritische vraag bij stelt. The Guardian weigert hun brief te publiceren.

zondag 17 maart 2019 10:23
Spread the love

Margaret Hodge

Margaret Hodge is lid van het Britse Lagerhuis (de Kamer van Volksvertegenwoordigers) sinds 1994 en behoort tot de rechtervleugel van Labour die achter het neoliberale beleid van eerste minister Tony Blair (1997-2007) en Gordon Brown (2007-2010) staat. Zij is een uitgesproken tegenstander van huidig voorzitter Jeremy Corbyn en zijn beleidskeuzes. Vanuit de oppositie sinds 2010 heeft ze zich meermaals onthouden of meegestemd met de harde besparingsmaatregelen onder de Conservatieve eerste ministers David Cameron (2010-2016) en Theresa May (2016-).

Hodge is Joods. Net als een aantal parlementaire collega’s en de Britse media ontdekte zij voor het allereerst een ‘antisemitisme-probleem’ in de partij in 2015, nadat Corbyn verkozen werd, dit ondanks het feit dat het jaarlijks aantal klachten tegen antisemitisme in de partij sindsdien niet is toegenomen, terwijl de partij zijn ledenaantal sinds 2015 zag verdriedubbelen.

200 klachten

Zij diende sindsdien 200 klachten in voor mogelijk antisemitisme binnen de partij. Onderzoek van secretaris-generaal Jennie Formby (de hoogste administratieve functie van het partij-apparaat) wees echter uit dat slechts 20 klachten over Labour-leden gaan. Die werden en worden onderzocht. Hodge wachtte niet op de uitslagen van intern partij-onderzoek om in de media haar beklag te doen. In juli 2018 noemde zij partijvoorzitter Jeremy Corbyn in de plenaire zaal van het parlement een ‘fucking antisemite and racist’.

Omdat Jeremy Corbyn van bij het begin van zijn voorzitterschap duidelijk heeft gemaakt dat hij als eerste minister een beleid wil dat breekt met veertig jaar neoliberalisme, militarisme en onvoorwaardelijke steun aan Israël, wordt hij onafgebroken gebasht door de Britse media. De Britse tabloids hebben nooit uitgeblonken in ernstige journalistiek. Nieuw is dat de hetze tegen Corbyn wordt aangevoerd door de Britse kwaliteitskrant The Guardian en de openbare omroep BBC (zie Studie bewijst: Guardian, BBC vooringenomen tegen Corbyn).

Complete afwezigheid van fact checking van Hodge’s beweringen

The Guardian weigert sinds 2015 systematisch Joods-Britse stemmen en organisaties aan het woord te laten, die Corbyn verdedigen tegen de beschuldigingen van institutioneel antisemitisme en geeft exclusief spreekrecht aan Joodse en niet-Joodse stemmen die hem aanvallen. Dat is ook nu het geval.
Op zaterdag 9 maart gaf de Britse krant The Guardian andermaal een volledige pagina aan een interview met Labour-parlementslid Margaret Hodge (zie ‘Just close them down’: Margaret Hodge on antisemitism in Labour branches) met haar aanvallen op Jeremy Corbyn en de partij Labour. Dat interview werd opnieuw gekenmerkt door een complete afwezigheid van fact checking van haar beweringen. Meer dan 200 Joodse vrouwen (niet allemaal leden van de partij) waren zo geschokt dat Hodge opnieuw rechter en jury mocht zijn van het beweerde antisemitisme in de partij dat zij op 10 maart een lezersbrief indienden bij de krant.

Op 14 maart werden zij door de redactie van de krant geïnformeerd dat hun brief niet zou worden afgedrukt “omdat al uw stellingen reeds eerder aan bod kwamen”. “Dit terwijl de beweringen van Hodge uiteraard volledig nieuw waren” volgens Ann Kramer, een van de ondertekenende vrouwen in haar ironische reactie op deze weigering. Brits-Joodse organisaties en persoonlijkheden hebben reeds meermaals de verdediging opgenomen van Jeremy Corbyn (zie Joodse leden Labour: “Jeremy Corbyn is cruciale bondgenoot in de strijd tegen antisemitisme”). 

De schrijvers van de nu door The Guardian geweigerde brief vragen de tekst van hun lezersbrief maximaal te verspreiden op Facebook en Twitter.

Geweigerde lezersbrief

“Wij, Joodse vrouwen, zijn met stomheid geslagen, gekwetst en woedend door uw kritiekloze berichtgeving van de campagne tegen Jeremy Corbyn van Margaret Hodge. Hodge gaat verder door met haar beweringen dat Corbyn een ‘antisemiet en racist’ is, onder wiens bestuur antisemitisme “de toestemming heeft gekregen om in de mainstream te komen, de partij besmet en blijft aangroeien”.

“Haar eigen verklaringen aan de partij zijn in geen geval adequaat: secretaris-generaal Jennie Formby heeft verklaard dat Hodge’s 200 klachten over 111 personen gaan, waarvan er slechts 20 leden van de partij zijn.”

“De eis van Hodge is dat de partij volledige afdelingen zou sluiten voor hun steun aan parlementslid Chris Williamson of voor het afwijzen van de IHRA-definitie van “antisemitisme passeren (in het interview), zonder enig onderzoek.”

(Tegen Chris Williamson loopt een onderzoek voor mogelijk antisemitische uitspraken tot een groep bezoekers in het parlement, nvdr.)

“Williamson geeft echter een legitieme kritiek. De antwoorden van Labour op de beschuldigingen van antisemitisme waren onnodig defensief, zei hij, niet dat de partij “te toegeeflijk was voor beschuldigingen van antisemitisme”. Totaal onvermeld blijft dat het IHRA-document reeds werd vernietigd door twee leden van de koninklijke raad, door Joods mensenrechtenspecialist Sir Geoffrey Bindman en door gepensioneerd lid van de Hof van Cassatie Sir Stephen Sedley.”

“Alle ondertekenaars van deze brief groeiden op in de schaduw van de Holocaust. Wij weten dat we eeuwige waakzaamheid moeten in stand houden tegen elk nieuwe opkomst van antisemitisme, maar wij vieren ook ons Joods-zijn, vooral onze drang naar dispuut (vandaar ons aforisme: twee Joden, drie opinies) die zo centraal is voor onze Joodse identiteit. Wij gruwen van de poging van Margaret Hodge om onze geschiedenis te kidnappen en onze identiteit te herschrijven en van uw onwil om haar beweringen te onderzoeken, op feiten te checken en uit te dagen.” (eigen vertaling)

UPDATE: Twaalf Joodse vrouwen die de Holocaust overleefden hebben op 18 maart een lezersbrief gezonden naar de Sunday Times waarin ze hun steun betuigen aan Jeremy Corbyn en betwisten dat er een institutioneel probleem zou zijn met antisemitisme in de partij Labour: “als er al (antisemitisme) bestaat, dan is ze minimaal en niet meer aanwezig dan in andere politieke partijen”.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!