Bron: Public Domain Pictures
Wereld, Milieu -

Regenpatronen veranderen diepgaand, ook bij gunstige klimaattoekomst

In de volgende twee decennia zal de neerslag aanzienlijk veranderen, zelfs als de mens erin slaagt de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen. Delen van Europa, Afrika, de Amerika’s en Australië worden droger, terwijl de tropen en het noorden natter worden

vrijdag 15 maart 2019 13:07
Spread the love

De wetenschappers onderzochten de invloed van vier verschillende klimaatscenario’s op de neerslagpatronen boven belangrijke landbouwregio’s voor graan, rijst, soja en maïs. Ze schatten voor elk van de gewassen telkens de impact in. Daaruit blijkt dat heel wat grote tarweprocenten zich op korte termijn aan drogere condities mogen verwachten. 

In Australia krijgt zo’n 27 procent van de graanproductie te maken met verminderde neerslag onder een gematigd klimaatscenario. Andere landen die ernstig beïnvloed worden zijn Algerije (100 percent), Marokko (91 procent), Zuid-Afrika (79 percent), Mexico (74 procent), Spanje (55 procent), Chili (40 procent), Turkije (28 procent), Italië (20 procent) en Egypte (15 percent). Canada, Rusland, India en het oosten van de VS krijgen naar verwachting meer regen te verwerken.

“Dit zijn landen die eerder snel moeten gaan nadenken over wat ze gaan doen met hun graanproductie”, zegt Maisa Rojas, klimatoloog aan de Universiteit van Chili en hoofdauteur van de studie waar ook wetenschappers uit Leeds en het International Center for Tropical Agriculture aan meewerkten. 

Neerslagpatronen

“Wat wij voorspellen is eerder conservatief wat betreft de voorspelde tijdskaders”, zegt Rojas. “En significante veranderingen in de neerslag zijn natuurlijk niet alleen belangrijk voor de landbouw, maar voor het waterbeheer in het algemeen, dus onze resultaten zijn ook relevant voor andere sectoren.”

De auteurs benadrukken dan ook dat die regio’s snel moeten investeren in aanpassingen aan de veranderingen, zelfs al neemt de wereld maatregelen om de klimaatverandering te beperken. De neerslagpatronen zullen immers hoe dan ook veranderen door de klimaatverandering die er nu al is. 

Toch heeft de strijd tegen de klimaatverandering nog een belangrijke invloed, schrijven ze. Een snelle en ingrijpende klimaatactie duwt de gevolgen voor de neerslag en de landbouw niet alleen verder in de toekomst, maar maakt ze ook minder drastisch. Blijft de uitstoot hoger dan het gematigd scenario, dan wordt een groter percentage van het areaal droger en gebeurt dat sneller.

Snelheid 

Een van de meest schokkende aspecten van de studie is de snelheid waarmee de neerslagpatronen veranderen, zeggen de onderzoekers. Verschillende regio’s kampen nu al met diepgaande veranderingen tegenover hun historische gemiddelde, waaronder Rusland, Noorwegen, Canada en delen van de VS. Bij een scenario met hoge uitstoot kan tot 36 procent van alle land op aarde natter of droger worden.

Impact voor boeren

“Boeren die in deze gebieden gewassen telen zullen te maken krijgen met heel andere omstandigheden dan waar ze gewend aan zijn”, zegt Julian Ramirez-Villegas, wetenschapper aan het International Center for Tropical Agriculture (CIAT). “Ze zullen helemaal buiten hun normale historische omgeving moeten werken, en veel boeren worstelen nu al met een historische variabiliteit.”

China en India, de landen met de grootste bevolking ter wereld, zijn bij de regio’s die veel natter zullen worden – in elk klimaatscenario. De tarwevelden in Noord-Europa, de VS, Canada en Rusland zullen mogelijk meer neerslag krijgen. Dat zou de productie kunnen verhogen, maar dat is niet zeker, zeggen de onderzoekers. 

Onvoorspelbaar

“De precieze effecten zijn onmogelijk te voorspellen”, zegt zegt Andy Challinor, hoogleraar Klimaatstudies aan de Universiteit van Leeds. “Wat deze studie ons leert, is dat de aanpassing snel moet gebeuren. Voor het eerst kunnen we inschatten voor welke veranderingen we ons schrap moeten zetten in onze belangrijkste landbouwregio’s.”

 

De studie verscheen in het vaktijdschrift ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.

take down
the paywall
steun ons nu!