Bron: USDA
Milieu -

Nog deze eeuw watertekorten in VS

De combinatie van een groeiende bevolking en de klimaatverandering voorspelt weinig goeds voor de Amerikaanse watervoorziening. Een studie door de Amerikaanse overheid vreest toenemende watertekorten, lang voor het einde van deze eeuw.

vrijdag 1 maart 2019 18:06
Spread the love

Wetenschappers van het Amerikaanse Agentschap voor Bosbeheer gebruikten een waaier aan klimaatmodellen om de toekomstscenario’s op te stellen en de impact op de watervoorziening te voorspellen. Ze hielden daarbij ook rekening met de verwachte groei van de Amerikaanse bevolking. 

De resultaten zijn niet geruststellend. “Bevolkingsgroei en klimaatverandering resulteren in ernstige uitdagingen voor het waterbeheer in de VS”, stelt de studie. “Uit de projecties blijkt dat, als er geen aanpassingen gebeuren, ernstige watertekorten waarschijnlijk zijn in verschillende regio’s”.

De studie ziet vooral problemen opduiken in de centrale en zuidelijke Great Plains, het Zuidwesten van het land, de Rocky Mountains en Californië. De auteurs gaan weliswaar uit van een steeds lager verbruik per hoofd van de bevolking in de meeste sectoren, maar stelt dat die niet genoeg impact zullen hebben om de tekorten te vermijden. 

Landbouw

“De studie biedt niet alleen de beste inschatting voor de toekomstige watervoorziening en -vraag maar kijkt ook naar wat we kunnen doen om tekorten te vermijden”, zegt hoofdauteur Thomas Brown. De wetenschappers bekeken onder meer of grotere reservoirs kunnen helpen. Maar die kans is klein, zegen ze, omdat grote delen steeds droger worden naarmate de klimaatverandering zich doorzet, en de reservoirs dus niet meer gevuld geraken.

Een grotere afname van de grondwaterlagen en rivieren kan de tekorten helpen vermijden in veel gebieden maar dat brengt aanzienlijke sociale en ecologische gevolgen met zich mee. De auteurs zien dan ook vooral heil in transfers van de landbouw naar andere sectoren. Daarvoor moet de landbouw veel zuiniger met water omspringen, onder meer dankzij minder en slimmere irrigatie. 

take down
the paywall
steun ons nu!