Analyse, Wereld, Milieu, Samenleving, België -

Debat over kernenergie is niet meer dan getrol, een handige poging om het klimaatdebat te vervuilen

Dankzij de bosbrossers staat klimaat eindelijk waar het hoort te staan, hoog op de agenda. De poging van N-VA, Maarten Boudry en anderen om het debat af te leiden naar een discussie over kernenergie is het betere trolwerk. Er komen geen nieuwe centrales in België en zeker niet voor 2060, lang nadat de klimaatcatastrofe een feit is.

vrijdag 1 maart 2019 16:00
Spread the love

Op het recentste ecorealistische congres van N-VA mocht de Amerikaan Michael Shellenberger opdraven. Datzelfde weekend passeerde hij ook langs zowat alle mediakanalen. Zijn boodschap: stop met de uitbouw van hernieuwbare energie en poot gewoon drie nieuwe kerncentrales neer. Dat heet dan realisme.

Echt? In 1996 besloten NMBS en stad Gent dat het stationsgebouw aan renovatie toe was. De werken begonnen in 2010. In het oorspronkelijke plan zouden de werken in 2020 klaar zijn. Dat werd nu verschoven naar 2028. 32 jaar dus om een station te renoveren. Tenminste als alles nu volgens plan verloopt.

Stel nu nog dat één van de volgende regeringen het eens geraakt over de bouw van één of meerdere centrales. Om de plaats te kiezen en de nodige vergunningen rond te krijgen, mag je nog minstens tien jaar rekenen. Als ze dat bij N-VA wegwuiven, mogen ze altijd polsen bij Bart Verhaeghe die 12 jaar geleden vol goede moed een aanvraag indiende voor de bouw van Uplace.

Nul procent kans

De bouw van een centrale duurt in ideale omstandigheden al snel tien jaar. Er is dus nul procent kans dat België een nieuwe werkende centrale heeft vóór 2050. Alles inzetten op nieuwe centrales betekent dus gewoon elke ernstige inspanning op de lange baan schuiven. Voor de vervuilende energiemultinationals geeft dat hetzelfde resultaat als het ontkennen van de klimaatcrisis. Hun winsten blijven gegarandeerd. Deze week raakte bekend dat de Franse energiereus Engie er in haar boekhouding vanuit gaat dat de centrales Doel 4 en Tihange 3 nog tot 2045 mogen blijven draaien, ondanks de kernuitstap die al in 2003 werd beslist.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de kostprijs van nieuwe centrales. Wordt het iets als de Levy County Nuclear Power Plant in Florida? In 2006 werd daar een stuk grond gekozen waar tien jaar later een draaiende kerncentrale moest verrijzen. In 2017 werden de bouwwerken voor die Levy County Nuclear Power Plant definitief stilgelegd. De centrale zou aanvankelijk 3,5 miljard dollar kosten. Op het eind was dat al gestegen tot een duizelingwekkende 22 miljard dollar.

Of toch liever iets als Hinkley Point C in het Verenigd Koninkrijk? De bouwprijs loopt nu al op tot 24 miljard euro. De overheid sprak een hoge afnameprijs af met energiebedrijf EDF dat de centrale bouwt: 92 pond per Mwh over een periode van 35 jaar. De Britse consumenten zullen daardoor in totaal 50 miljard pond meer betalen voor hun energie.

2150

Als ecorealisten met dergelijke feiten in de hoek gedrumd worden, mompelen ze iets over de nieuwste technologieën, over thorium, kernfusie of generatie-4 reactoren. Thorium is al sinds de jaren 60 de steen der wijzen van de kernenergiesector. Kernfusie is volgens de blinkende brochures van de kernlobby iets voor 2070. Voor de vierde generatie van reactoren wordt gemikt tussen 2050 en 2150. Zowat vier generaties na Anuna en Greta dus.

Nu het klimaatdebat vervuilen met een discussie over kernenergie is dus niet meer dan getrol. In het internetjargon heet dat concern trolling. Concern trollen doen alsof ze een hart hebben voor de zaak waarmee ze zich moeien, maar met hun zogenaamde bezorgde vragen en opmerkingen verzieken ze toch het debat, wat precies de bedoeling is.

Voor de blitzpassage van Schellenberger (die in alle kranten mocht trollen met uitspraken als ‘vegetarisme is een eetstoornis’) was het de Gentse filosoof Maarten Boudry die die rol opnam. Boudry gaat akkoord met Shellenberger dat kernenergie te verkiezen is boven hernieuwbare energie en mocht dat ook al verschillende keren in De Morgen en De Afspraak gaan verkondigen.
Stickers

Bij dat getrol horen ook de schimpscheuten naar milieuactivisten die de uitbouw van kernenergie dwarsboomden. De stickers ‘Kernenergie, nee bedankt’ met het lachende zonnetje hebben slechts een kleine rol gespeeld in de teloorgang van de kernenergiesector.
Zakennieuwsagentschap Forbes schreef het negen jaar geleden al bij de zoveelste aangekondigde renaissance van een doodgewaande sector: “The failures of the last round of U.S. nuclear building were legion. Cost overruns and construction delays sent utilities into bankruptcy, led to the cancelation of 63 planned reactors and set back governments and ratepayers billions of dollars. A 1985 article in Forbes made the case that the U.S. nuclear power program was the largest managerial disaster in business history.

Die renaissance kwam er toen niet en zal er nu ook niet komen. Natuurlijk zullen bedrijven als Engie of Westinghouse altijd blijven lobbyen en zullen grote onderzoekscentra altijd blijven hopen dat de miljardenstroom van overheidssubsidies hun kant uitkomt. En trollen zullen er ook altijd zijn. Nieuw is enkel dat dergelijk getrol niet beperkt blijft tot het internet, maar nu ook een plaats veroverd heeft in het gamma van politieke strategieën om verkiezingen te winnen.

De toekomst is aan hernieuwbare energie. De prijs blijft dalen en verwacht wordt dat investeerders binnenkort zelfs zullen moeten betalen om het recht te verkrijgen windmolens te bouwen op zee. De energiekwestie is trouwens maar een deeltje van het klimaatvraagstuk. Anders en beter gaan wonen of consumeren/produceren en andere mobiliteitsvormen zijn minstens even belangrijk.

De grootste Nederlandse nieuwssite, Nu.nl, besliste deze week om klimaatnegationistische commentaren te bannen van de website. De Vlaamse media zouden best ook wat voorzichtiger omgaan met de real life trollen. Het klimaatdebat zou er enkel wel bij varen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!