Bron: Picryl
Politiek -

HRW: “Nieuwe legertop Colombia betrokken bij moorden”

Minstens negen officieren die betrokken zijn geweest bij standrechtelijke executies of ander wangedrag, zijn benoemd op belangrijke posities in het Colombiaanse leger. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

woensdag 27 februari 2019 20:41
Spread the love

Naar drie van de officieren loopt een onderzoek en er wordt ook onderzoek gedaan naar moorden door troepen die onder het gezag van de andere zes stonden, zegt HRW. “Door deze officieren op topposities te benoemen, geeft de Colombiaanse regering de boodschap aan de troepen dat misdaden plegen geen obstakel is om carrière te maken”, zegt José Miguel Vivanco, directeur voor de Amerika’s bij HRW.

Imago

Op 10 december benoemde de regering van president Iván Duque generaal Nicacio de Jesús Martínez Espinel als nieuwe legerleider. Op 21 december benoemden Espinel en defensieminister Guillermo Botero nieuwe commandanten op belangrijke posten in het leger.

HRW zegt bewijs te hebben dat acht van deze officieren, evenals generaal Martínez Espinel, gelinkt zijn aan zogenoemde ‘vals positieve’ moorden en ander misbruik, of er op zijn minst van wisten. Tussen 2002 en 2008 pleegde het leger volgens HRW systematisch moorden op onschuldige burgers en schoof die daden af op rebellen, om hun eigen imago in de strijd op te poetsen.

Lage rangen

Colombiaanse rechtbanken hebben honderden soldaten veroordeeld voor hun rol in de standrechtelijke executies. In de meeste gevallen ging dat om militairen met een lage rang. Militairen op hogere posten ontsprongen de dans, zegt HRW.

In plaats daarvan maakten ze promotie en belandden sommigen van hen op topposities. Ook de vorige regering van president Juan Manuel Santos benoemde officieren die zeer waarschijnlijk wisten van vals positieve moorden, op belangrijke

take down
the paywall
steun ons nu!