Groot lawaai tegen grote vervuilers
Mara De Belder

Groot lawaai tegen grote vervuilers

RedFox, De jongerenbeweging van de PVDA, organiseerden deze namiddag een ludieke actie voor de BNP Paribas aan de Meir. De bank is één van de grote vervuilers verantwoordelijk voor de klimaatopwarming. Ze doet zich ecologisch voor maar is de minst duurzame bank van België.

woensdag 27 februari 2019 16:34
Spread the love

De actie zit in een creatief jasje. De jongeren zullen allemaal originele voorwerpen meenemen die lawaai maken: vuvuzela’s, potten en pannen, fluitjes, trommels,… Op deze manier willen ze van zich laten horen en de bank op hun verantwoordelijkheid wijzen. De bank staat als voorbeeld, maar met de actie wijzen ze alle grote vervuilers aan. Zij zijn volgens de jongeren de eerste en grootste verantwoordelijken van de opwarming van de aarde, dus zij zijn het die in de eerste plaats hun gedrag moeten aanpassen.

“Youth 4 Climate komt ondertussen al zeven weken op straat om een ambitieus klimaatbeleid te eisen. Om de klimaatopwarming tegen te gaan hebben we drastische maatregelen nodig die ecologisch én sociaal zijn.” zegt Mara De Belder, monitor bij RedFox. “Bij deze maatregelen is het belangrijk dat de rekening niet wordt doorgeschoven naar de gewone mensen. Nu wordt de verantwoordelijkheid om de planeet te redden bij het individu gelegd. Maar jij en ik zijn niet even verantwoordelijk als de grootste bedrijven. De 300 grootste bedrijven in België zijn verantwoordelijk voor 40% van de CO²-uitstoot. Daarom staan wij hier vandaag, met BNP Paribas als voorbeeld, maar zeker niet als enige, om hen te wijzen op hun verantwoordelijkheid.”

Als de bank een groen imago wil, moet het in de eerste plaats stoppen met investeren in fossiele brandstoffen. De Belgische tak van BNP Paribas Fortis heeft in 2017 nog ruim 30 miljard euro geïnvesteerd in fossiele brandstoffen. De Franse tak is de vijfde grootste investeerder in fossiele brandstoffen ter wereld.

Willen we in België tegen 2050 klimaatneutraal zijn? Dan moet er geïnvesteerd worden in échte ambitieuze klimaatmaatregelen.

“Wij weten dat de grote bedrijven de grootste vervuilers zijn. En hiermee bedoelen we niet de arbeiders die werken voor die bedrijven, want zij proberen ook maar hun brood te verdienen. We hebben het over de top van de bedrijven, diegenen die de beslissing kunnen maken om te investeren in groene projecten, en dat niet doen omdat ze er op korte termijn niet genoeg winst mee kunnen maken. Het is diezelfde top van de grootste bedrijven dat de reden zijn dat politici vandaag geen ambitieuze maatregelen durven nemen,” sluit Mara De Belder af.

Met RedFox eisen we bindende uitstootnormen voor grote bedrijven, zodat de rekening niet wordt doorgegeven aan gewone mensen die al hard hun best doen, met gratis openbaar vervoer en zonder CO2 taks.

“Wij zullen blijven doorgaan met acties voeren voor een beter klimaatbeleid. En zoals Greta Thunberg zegt: Wij zullen verandering teweegbrengen, of jullie dat nu willen of niet. Als de oplossing niet gevonden kan worden binnen het systeem, dan zal het systeem moeten veranderen.”

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!