De havenstad Abadan aan de overs van de Shat-al-Arab (twitter)
Samenleving, Politiek -

Harde repressie Arabische minderheid in Iran

De Iraanse regering blijft de Arabische minderheid discrimineren, hun landbouwgronden worden besmet met vervuild en zout water. Honderden activisten worden zonder recht op verdediging gevangen gehouden, veroordeeld tot lange gevangenisstraffen of geëxecuteerd.

zondag 24 februari 2019 12:04
Spread the love

De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International klaagt de arbitraire detentie aan van etnische Arabieren in de provincie Khuzestan. Meerdere activisten voor de mensenrechten van de Arabische Iraniërs werden vermoord, waaronder de bekende Mohammad Momemi Timas. Meer dan 600 activisten worden vastgehouden zonder aanklacht, zonder recht op verdediging en zonder enige communicatie met familie of vrienden.

Philip Luther, directeur van Amnesty International voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika vreest dat meerdere van deze activisten reeds werden geëxecuteerd, zonder dat ze ooit een eerlijk proces of recht op verdediging hebben gekregen. Bovendien vreest de organisatie dat deze personen hevige folteringen ondergingen om bekentenissen af te dwingen.In de Iraanse provincie Khuzestan leeft een etnisch Arabische minderheid (WikiMedia Commons)

De Iraanse autoriteiten spreken dit tegen, maar geven geen enkele informatie over de verblijfplaats van deze gevangenen, noch over de rechtsgang of over de beschuldigingen tegen hen. De politieke repressie van de Arabische minderheid is niet nieuw, maar de recente golf van aanhoudingen volgt op een aanslag. De Iraanse autoriteiten hebben zich daarna niet beperkt tot mogelijke verdachten maar maakten hiervan gebruik om tegen de brede beweging voor mensenrechten op te treden en ook veel vreedzame activisten op te pakken.

Op 8 januari 2019 heeft de Nederlandse regering verklaard dat er bewijzen zijn voor betrokkenheid van de Iraanse overheid bij de moord op Ahmed Moula Nissi in Den Haag op 8 november 2017, een leider van de onafhankelijkheidsbeweging in Khuzestan.

take down
the paywall
steun ons nu!