Klimaatbetoging in Geraardsbergen

Klimaatbetoging in Geraardsbergen

zaterdag 23 februari 2019 20:20
Spread the love

Op donderdag 21 februari kwamen ook in het Zuid-Oost-Vlaamse Geraardsbergen scholieren op straat voor een beter klimaat. Het was de eerste betoging in een kleinere stad van de regio, als antwoord op de huidige klimaatrevolte van schoolgangers.

Lokale betogingen
Andres Coupé (14) is een leerling van het Koninklijk Atheneum Geraardsbergen en erg begaan met het milieu. De oproep van Youth for Climate om ook lokale acties te organiseren, was hem in de oren geklonken. Samen met leeftijdsgenotes Elise Vanden Bossche en Liese Minjauw zette hij de eerste Geraardsbergse klimaatbetoging in gang. Ze nodigden de andere scholen van de stad uit. Twee van hen, De Klaproos en De Zeppelin, liepen mee in de optocht.
Zo’n 150 leerlingen namen deel aan de optocht die startte aan de oevers van de Dender. De klimaatmars wandelde over de Markt de heuvel op, tot helemaal op de Oudenberg. Dat is het hoogste punt van de stad. Van daaruit hadden de scholieren een goed zicht op wat er voor hen ligt. Bij manier van spreken.
‘Het is belangrijk om de betoging lokaal te organiseren; zo kunnen meer mensen er makkelijker aan deelnemen, zonder extra verlpaatsing. Samen vormen we één stem voor een beter klimaat’, aldus een van de jonge initiatiefnemers.

Educatief
Meester Patrick Malfait geeft les aan leerlingen van De Zeppelin, in de vijfde en zesde klas: ‘We hebben twee weken rond het thema gewerkt. We vroegen onze leerlingen wat ze denken van het klimaat, wat ze zelf kunnen doen en wat ze vinden dat de ouders kunnen doen. En dat weekte heel wat reacties los bij de kinderen.’
Als leraar vindt Patrick dat deelnemen aan de klimaatbetoging tot de educatieve taak behoort. Het doet hem deugd dat zijn leerlingen meedoen. ‘Het is hartverwarmend dat ze zo enthousiast zijn! Ze willen een betere planeet voor iedereen.’

De jonge meisjes en jongens vonden enkele rake slogans die ze op kartonnen borden meedroegen. Sommige waren rechtstreeks gericht aan de burgemeester, Guido De Padt (Open VLD). Zo vroegen de kinderen betere fietspaden aan de burgervader, zodat ze op een veilige manier per fiets naar school kunnen.

Vervolg
Op donderdag 13 maart zou nog een officiële klimaatmars in Geraardsbergen plaats vinden, in samenspraak met het stadsbestuur.
Hopelijk kan dat nog meer kleine steden en gemeenten aanzetten tot lokale acties: veel kleine vuurtjes maken één groot.
Dan kan het draagvlak in meer rurale regio’s groeien; samen met het bewustzijn. Want het klimaat stopt niet aan de grenzen van de grote steden.

take down
the paywall
steun ons nu!