Een voedselpakket van de venezolaanse overheid (CC)

Venezuela beducht voor ‘humanitair’ paard van Troje

President Maduro van Venezuela stuurt tonnen voedsel naar Cuba voor de slachtoffers van de recente tornado. "Er liggen 300.000 Venezolanen op sterven door gebrek aan medicijnen en voedsel", zegt zelfverklaard interim-president Juan Guaidó. Ondertussen blijft Maduro zijn volk uithongeren en verhindert hij 50 ton voedselhulp van de VS aan de Colombiaanse grens. Dat is het mainstream verhaal in een notendop. De waarheid is zoals steeds heel wat genuanceerder.

dinsdag 19 februari 2019 16:30
Spread the love

Venezolaanse tv-zender in Miami

Leopoldo Castillo, journalist van de oppositie,  interviewde op 3 februari voor het programma El Citizen van de Venezolaans-Amerikaanse tv zender EVTV Miami Casto Ocando, die hij opvoerde als onderzoeksjournalist (deze zender werd opgericht door de Venezolaanse zakenman Oswaldo Muñoz, die ook de VS-nationaliteit heeft, hij is ook eigenaar van Venezolano News, redactie).

Het gesprek draaide rond de ‘humanitaire’ hulp die de zelfverklaard interim-president Juan Guaidó aan de VS gevraagd heeft. USAID, de ontwikkelingsorganisatie van het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken, stuurde voedselpakketten en medicijnen naar de Colombiaanse stad Cúcuta, aan de grens met Venezuela.

Casto Ocando toonde die producten en legde in detail uit dat het gaat om gedroogd voedsel zoals de VS en andere landen plegen te sturen naar rampgebieden en oorlogsslachtoffers. Het gaat meer bepaald om gedroogde fastfood met onder andere kip en spaghetti. Er zitten zakjes bij waarin het gedroogde voedsel kan gegoten worden. Wanneer men aan de chemische stoffen in deze voeding water toevoegt warmt het voedsel meteen op. Verder zijn er nog zakjes water bij van een kwart liter, proteïnen, goed voor één dag en wat snoepgoed. Alles samen vertegenwoordigt een dergelijk pakketje 2500 calorieën. Daarnaast werden ook een aantal van de meest voor de hand liggende geneesmiddelen zoals antibiotica toegevoegd.

 Veilige doorgang

Deze ‘humanitaire hulp’ mikte bij de eerste zending op 20.000 families. Volgens Ocando kost het geleverde materiaal 20 miljoen dollar. Castillo vroeg Ocando of de levering wel degelijk zou terechtkomen bij de noodlijdende bevolking. Of corruptie kan vermeden worden zoals het verkopen van de goederen, laat staan dat ze in handen zouden vallen van de regering van president Maduro.

Ocando antwoordde dat het daarom van het hoogste belang is dat de producten beschermd worden in een ‘chaotisch land waar bendes en guerrilla opereren en anarchie heerst.‘ Zonder blikken of blozen stelde de man vast dat er redenen genoeg waren om de containers te laten vergezellen door gewapende militairen. Hij besloot: “We kennen nog niet de juiste details, maar de invoer zal gebeuren met gewapende bescherming”.

Paard van Troje

Deze uitzending van de oppositiemedia in Miami werd getoond in het programma Zurda Konducta van de openbare tv-omroep Venezolana de Televisión. (de media in Venezuela is nog steeds voor meer dan 80 procent in privé-handen zijn).  Luigino Bracci Roa, coördinator van de website Alba Ciudad, radiozender van het ministerie van cultuur gaf commentaar.

Dit nieuws over een gewapende begeleiding van de ‘humanitaire’ hulp vanuit Miami, stemt perfect overeen met de waarschuwingen van president Maduro die de ‘humanitaire hulp’ beschouwt als een excuus voor een militaire invasie.

Deze ‘humanitaire hulp’ is diefstal

Met zoveel woorden veroordeelde president Maduro tijdens een persconferentie op 8 februari de op handen zijnde operatie: “Ze hebben de ‘humanitaire’ hulp tot een show gemaakt om een interventie in het land te rechtvaardigen”, zei hij, “een goedkope show om de Venezolanen te vernederen. Ze blokkeren haast 10 miljard dollar in het buitenland, stelen ons goud in Groot Brittannië, blokkeren ons geld van de olieverkoop in de wereld en daarna komen ze met 20 miljoen dollar hulp af”. Volgens hem behandelen ze het land “alsof we bedelaars zijn”.

Maduro verwees verder naar de blokkering van de rekeningen van de staat door de sancties tegen de regering. In 2017 blokkeerde Euroclear, een in België gevestigde financiële dienstverlener, ongeveer 1,65 miljard dollar bestemd voor de aankoop van geneesmiddelen en voedingswaren voor de bevolking. Op hun beurt blokkeerden de VS 7 miljard dollar activa van de staatsoliemaatschappij PDVSA in de VS. In januari steltminister van buitenlandse zaken Jorge Arreaza vast dat alle sancties en blokkeringen samen het land al meer dan 35 miljard dollar gekost hebben. “Dit is geen geschenk. Ze geven ons niets cadeau. Ze zijn ons aan het bestelen! Het is een diefstal van onze rijkdom”, herhaalde Maduro als antwoord op een journalist.

Ten slotte informeerde hij dat de overheid elke maand nog steeds 6 miljoen voedselpakketten overhandigt aan evenveel families. Elke maand. Dit gebeurt via het netwerk van Lokale Comités voor Bevoorrading en Productie (Comité Local de Abastecimiento y Producción, CLAP) en heeft de bedoeling speculatie, hyperinflatie en schaarste tegen te gaan.

Meer dan 70 Amerikaanse academici en experten veroordelen ondertussen in een open brief de door de VS gesteunde poging tot staatsgreep in Venezuela. “De Amerikaanse regering moet stoppen zich te bemoeien met de Venezolaanse interne politiek, in het bijzonder met haar streven naar de omverwerping van de regering van het land.’

Een historische overeenkomst

De Venezolaanse regering bereikte ondertussen een historische overeenkomst met het Internationale Rode Kruis om te helpen met ambulancevervoer, zorg bij hospitalisatie en de overdracht van de nodige investeringen. (in eedere verklaringen hebben het Rode Kruis en de VN verklaard niet mee te zullen werken aan de USAID-voedselkonvooien).

Maduro wees er nog op dat de voorbije 13 jaar ongeveer 90 miljard euro geïnvesteerd werd in de openbare gezondheid, om de bevolking gratis bij te staan. Gedurende het eerste halfjaar van 2019 wordt herstelling en renovatie van 1.186 volksdispensaria gepland.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!