BTB-ABVV

Federaal parket wil 300 vrachtwagens van Jost Group in beslag nemen

Dat de Jost Group zich al jarenlang schuldig maakt aan uitbuiting van Roemeense en Slovaakse chauffeurs, en dus ook aan mensenhandel, is geen geheim. De transportbond BTB-ABVV klaagt dit al jaren aan. "Wie zijn achterste brandt, moet op de blaren zitten. Zelfs als het gaat om een grote speler op de transportmarkt zoals Jost. Ook zij moeten de ‘spelregels’ volgen. De drastisch actie van het federaal parket kunnen we alleen maar toejuichen", klinkt het bij BTB.

dinsdag 19 februari 2019 10:55
Spread the love

BTB heeft al drie zwartboeken sociale dumping gelanceerd. Hierin details van alle Belgische werkgevers die in hetzelfde bedje ziek zijn. Snel poen verdienen op de rug van Oost-Europese chauffeurs, die weken in hun vrachtwagencabine kamperen, omdat zij constant in België werkopdrachten uitvoeren aan Roemeense en Slovaakse loon- en arbeidsvoorwaarden. Tegen alle regels van de cabotage in. Postbusfirma’s oprichten in het buitenland om de hogere, Belgische lonen te omzeilen.

Jost is niet de enige

Jost is zeker niet de enige Belgische transporteur die op deze manier snel geld wil binnenrijven. Binnenkort wordt ons nieuwe zwartboek sociale dumping gelanceerd. Ook hierin zullen weer een aantal Belgische transportbedrijven met de billen bloot gaan. Het bewijs dat sociale dumping nog steeds zeer populair is bij de Belgische werkgevers.

Het bewijs ook dat de inspectiediensten versterkt moeten worden. Alleen door de transportfirma’s op heterdaad te betrappen kan er een einde worden gemaakt aan de oneerlijke concurrentie in de transportsector. De inspectiediensten doen goed werk, versterk ze!
 
Tegelijkertijd moet ook Europa een inspanning doen om duidelijker af te bakenen wat wel en niet kan binnen het vrij verkeer van goederen en diensten. Sociale uitbuiting kan niet, daarom pleit BTB al jaren voor een meer sociaal Europa. Een sociaal Europa wil dus ook zeggen: gelijk loon voor gelijk werk. Wie in België werkt, valt onder de Belgische cao’s en heeft dus ook recht op Belgisch loon.  Dat zal niet gerealiseerd worden door een slecht “mobility package”! 

Strijd tegen sociale dumping

Als voorvechter in de strijd tegen sociale dumping zijn wij zeer tevreden over de juridische stappen die nu worden genomen. Wij kunnen alleen hopen dat deze trend zich verderzet en dat wij binnen afzienbare tijd kunnen spreken van een echt fair transport

Daarom roept BTB alle transportarbeiders ook op om te manifesteren in Brussel op 27 maart.  Dan roept de Europese Transportvakbond op om op te komen voor “Fair Transport”.  Transportarbeiders uit gans Europa zullen samen opstappen tegen sociale dumping.

De eerdere edities van ons zwartboek vindt u op onze website.

take down
the paywall
steun ons nu!