Vlaamse primeur: transjongen Emile Jacobs speelt transrol in Ketnetreeks 4eVeR

Vlaamse primeur: transjongen Emile Jacobs speelt transrol in Ketnetreeks 4eVeR

Voor het eerst in de Vlaamse televisiegeschiedenis vertolkt een transacteur de rol van een transpersoon. Emile Jacobs (19) speelt de rol van Lewis in de Ketnetreeks 4eVeR.

vrijdag 15 februari 2019 20:28
Spread the love

Lewis is geboren als Louise, maar voelt zich niet thuis in zijn lichaam. Het is de eerste keer dat een transacteur een transgenderrol speelt.

De tienerreeks verwelkomde Jacobs, student hotelmanagement aan Artesis Plantijn, in de aflevering op dinsdagavond. “Het was heel spannend”, vertelt de jonge acteur. “Ik ben heel vaak opgebeld en heb veel reacties gekregen, maar ze waren allemaal heel positief. Ik heb er echt van genoten!”

In het verleden verschenen al transgenderrollen op het scherm. Zo kennen we Kaat, voordien Franky, uit de serie Thuis en Lara uit de film Girl die vorig jaar in première ging op het filmfestival in Cannes. Deze rollen zijn niet vertolkt door transgenderacteurs. De kinder- en jongerenzender Ketnet kiest hier wel voor.

Geloofwaardigheid

“Ik vind het belangrijk dat een transpersoon een transrol speelt”, meent Jacobs. “De kijkers moeten een correct beeld krijgen van wat wij meemaken en hoe wij in het leven staan.” Toch vindt hij dat er uitzonderingen zijn. “Victor Polster speelt de rol van transmeisje Lara in de film Girl. Hij vertolkt de rol heel geloofwaardig, en de boodschap komt goed over. Als de acteur of actrice de rol zo kan vertolken dat de kijkers een juist beeld krijgen, dan heb ik er helemaal geen probleem mee.”

“Het is een mooie evolutie dat een transpersoon een transrol speelt”, meent Jeroen Borghs van LGBTQ-vereniging Çavaria. “Bij de film Girl kregen we negatieve reacties over het feit dat een cis-gender acteur de rol van Lara vertolkt. De discussie blijft doorgaan: kan een cis-gender acteur de rol van een transpersoon geloofwaardig spelen? Het is natuurlijk wel de taak van een acteur om zich perfect in te leven in een personage. Wij willen vooral dat transacteurs meer kansen krijgen om zowel transrollen als niet-transrollen te spelen.”

Het personage Lewis stelt zich voor met de volgende woorden: “Mijn naam is Lewis, maar vroeger heette ik Louise. Ik heb me nooit goed gevoeld als meisje in mijn meisjeslichaam. Daarom heb ik ervoor gekozen om voortaan als jongen door het leven te gaan, als Lewis.” In 4eVeR volgen we vier tieners in hun leefwereld.

Vertegenwoordiging

“We zoeken altijd onderwerpen die leven bij kinderen tot 12 jaar”, vertelt Annemie Gulickx, aanbodverantwoordelijke bij Ketnet, in het programma Bij Debecker op Radio 1. “We willen dat kinderen zich herkennen in wat ze zien. Dit is iets wat bestaat, niet iedereen voelt zich hetzelfde en dat is goed. Wij willen kinderen op een juiste manier tonen wat er leeft, want ze zien hoe dan ook allerlei dingen zonder context via het internet. Dit heeft niets te maken met een onderwerp zogenoemd hypen.”

Çavaria juicht de komst van Emile Jacobs toe. “We zijn heel blij dat transpersonen steeds meer vertegenwoordigd worden in het media-aanbod”, vertelt Borghs. “Elke verschijning brengt één verhaal, maar er is niet één transverhaal. Iedereen ervaart het op een andere manier en het is belangrijk om meer dan één beeld te schetsen.”

Moed

Twee gebeurtenissen zorgen ervoor dat Emile Jacobs de moed verzamelde om uit de kast te komen. “Vorig jaar stapte een goede vriend van mij uit het leven, hij was ook een transpersoon”, vertelt Jacobs. “Twee weken later had Bo Van Spilbeeck haar coming-out. Dat gaf mij zelfvertrouwen om mezelf te zijn. Ik kon het echt niet meer voor mezelf houden, ik moest mezelf zijn.”

Jacobs’ omgeving onthaalde zijn coming-out positief. “Mijn vrienden, klasgenoten, leerkrachten en iedereen in mijn omgeving reageerde heel positief. Mijn ouders hadden het er moeilijk mee, maar dat begrijp ik wel. In oktober vorig jaar ben ik voor iedereen uit de kast gekomen. Op mijn rol krijg ik alleen maar heel positieve reacties. Ik durf elke dag dat beetje meer mezelf zijn.”

Van Spilbeeck gaf de acteur een duwtje in de rug. Nu zal hij zelf als voorbeeld dienen voor transjongeren. “Het is altijd al een droom van mij geweest om mensen te helpen om zich goed te voelen. Ik had alleen nooit durven denken dat dat samen zou vallen met mijn transzijn. Het is geweldig dat ik dat kan combineren met iets wat mij zo nauw aan het hart ligt.”

take down
the paywall
steun ons nu!