“Wij komen op voor onze toekomst”
Reportage -

“Wij komen op voor onze toekomst”

11.000 jongeren kwamen in Brussel op straat voor de zesde klimaatmars. “Wij willen een betere toekomst voor onszelf en onze kinderen”, luidde het.

donderdag 14 februari 2019 17:32
Spread the love

11.000 betogers vulden de Brusselse straten tijdens de zesde klimaatmars. “Wij willen een betere toekomst voor onszelf en onze kinderen”, luidde het. Kreten als “What do we want? Climate justice! When do we want it? Now!” en “On est plus chaud que le climat!” vulden de Belgische hoofdstad.

Foto: Elena Parton

Sam (23) uit Turnhout betoogde vandaag voor de derde keer. “Ik wil mij inzetten voor het klimaat. Politici moeten luisteren naar wat wij te zeggen hebben. Ze moeten in dialoog gaan met wetenschappers, zodat zij de toestand van het klimaat duidelijk kunnen maken.”

Marie (links op de foto) (19) uit Lokeren liep voor de eerste keer mee. Ook zij wil haar steentje bijdragen. “Er moet iets gebeuren, het kan zo echt niet meer verder”, meent ze. “Ik wil dat mijn kinderen en mijn kleinkinderen een mooie toekomst hebben.” Deze betoging is niet de laatste die ze mee zal doen. “Ik heb les op donderdag, dus ik kan niet altijd komen, maar ik ben zeker bereid om nog mee te protesteren!”

Foto: Elena Parton

Ook studente Lou (20) uit Gent spijbelde om mee te betogen. “Het is de eerste keer dat ik hier ben, want tijdens de examens had ik hier jammer genoeg geen tijd voor, maar het zal zeker niet de laatste keer zijn!” Voor haar is de maat vol. “We moeten dringend inzien dat het klimaat aan het veranderen is. We kunnen het niet meer uitstellen, onze politici moeten nu actie ondernemen.”

Foto: Elena Parton

Emma (17) uit Ieper deelt haar mening. “De politici wachten af, maar eigenlijk is het al te laat. Ik wil een goede wereld voor mijn kinderen. Ik betoog mee om druk te leggen op de politici zodat zij het klimaatbeleid veranderen.”

Foto: Elena Parton

Ook Wannes (19) en Marieke (19) uit Gent willen dat hun kinderen kunnen opgroeien in een mooie en gezonde wereld. “Ik wil een klimaatbeleid dat onze toekomst niet afneemt, maar beter maakt”, vertelt Wannes. “Daarom komen we vandaag op voor onze toekomst.” Marieke is het met hem eens. “Ik wil een betere toekomst voor mezelf, maar ook voor mijn kinderen.”

Foto: Elena Parton

Niet alleen scholieren en studenten vechten voor een beter klimaat. Jo (48) uit Bertem vertegenwoordigde Bertem Bomendorp op de mars. “Wij vinden het klimaat een topprioriteit! Wij willen niet alleen een beter klimaatbeleid, wij willen ook meer bomen. Er moeten één miljoen extra bomen komen in Vlaanderen! Elke boom is een stap naar een beter klimaat.”

Foto: Elena Parton

De senioren protesteerden mee. “Ik ben grootmoeder van zes kleinkinderen, en ik wil een betere wereld voor hen”, vertelt Gert (63) uit Tienen. Als lid van Grootouders voor het Klimaat wil ze jongeren aanmoedigen en steunen in hun gevecht voor hun toekomst. “We betogen elke keer mee. We moeten verder kijken dan onze neus lang is. Wij eisen dat onze regering serieuze standpunten gaat innemen met termijnen en evaluaties. We moeten het klimaat redden voor de jongeren die nog moeten komen en de toekomst van ons allemaal. Onze planeet is wondermooi, en daar wil ik nog lang van genieten.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!