Studenten hoger onderwijs sluiten aan bij scholierenmars voor klimaat
Interview, Milieu, Samenleving, Politiek, België -

Studenten hoger onderwijs sluiten aan bij scholierenmars voor klimaat

Voor de zesde week op rij spijbelen scholieren op de donderdag om te betogen voor het klimaat. Voor de eerste keer komen ook de studenten hoger onderwijs georganiseerd mee op straat.

woensdag 13 februari 2019 19:36
Spread the love

Morgen spijbelen de middelbare scholieren voor de zesde week op rij voor het klimaat. Voor de eerste keer komen ook de studenten hoger onderwijs georganiseerd mee op straat. Bakou (22) en Yuni (19) Mertens hebben de afgelopen weken studenten opgeroepen om deel te nemen aan de klimaatmars in Brussel onder het motto ‘students for climate’.



Bron: Facebook (@Students4climate)

Op dit moment staan er 6.300 aanwezigen en 26.000 geïnteresseerden op het Facebook-evenement. “Het is indrukwekkend dat iedereen op zo’n korte tijd zo veel studenten heeft kunnen mobiliseren”, vertelt Bakou Mertens, student economische en politieke wetenschappen aan UGent.

De broers kregen hun inspiratie van de Zweedse Greta Thunberg (15) en de scholierenstakingen in Zwitserland, Duitsland en België. Thunberg spijbelde elke schooldag na de zomervakantie tot de Zweedse parlementsverkiezingen op 9 september als protest voor een betere klimaatwetgeving. Ze haalde de internationale pers met haar woorden “jullie zijn niet volwassen genoeg om de waarheid te zeggen zoals ze is. Zelfs die last laten jullie aan ons, kinderen, over”.

Samenwerking 

Students For Climate werkt samen met Youth For Climate. “Er is wederzijdse communicatie tussen beide groepen. Ons hoofddoel is het ondersteunen van de scholieren”, zegt Bakou Mertens. Toch blijft het niet alleen daarbij. “Wij willen en grotere dynamiek, we willen verdergaan dan protesten. Betogingen brengen verandering, en we willen er zeker mee doorgaan, maar we willen een debat creëren en met ideeën komen over hoe het beter kan.”



Bron: Facebook (@Students4climate)

Elke donderdag debatteren studenten in hun eigen studentenstad. Iedereen is welkom, ook wie geen student is. Students For Climate heeft vijftien lokale comités, één per studentenstad in Vlaanderen, Wallonië, Brussel en twee in Nederland. Elk comité telt vijftig tot honderd leden. “Dat zijn heel indrukwekkende cijfers, zeker als je bedenkt in hoe een korte tijd wij het allemaal samen hebben kunnen organiseren.”

Volgens Bakou Mertens komt de grote participatie van de studenten voort uit hun eigen enthousiasme. “De beweging had er twintig jaar geleden al moeten zijn, want de tijd dringt. Nu hebben we het draagvlak, het maatschappelijk engagement, het enthousiasme en de animo. Onze generatie zal de gevolgen dragen van het huidige slechte klimaatbeleid en wij accepteren dat niet meer.”

Geen individueel probleem

De broers Mertens baseerden hun manifest voor het klimaatbeleid op de eisen van de scholieren en Greta Thunberg. “Het klimaatakkoord is geen individueel probleem, maar een fundamenteel politiek probleem. Daar willen wij de nadruk op leggen. Students For Climate eist een sociaal rechtvaardig klimaatakkoord!”

Ze zien het manifest als een basis waar de studenten op kunnen verder bouwen. “Wij hebben het manifest opgesteld, maar er is zeker nog ruimte voor verandering. We willen het debat stimuleren. Het gaat niet om wat mijn broer en ik willen, de organisatie staat open voor iedereen”, vertelt Bakou Mertens.

De beslissingen worden in Students For Climate dan ook gezamenlijk gemaakt. “Per comité hebben we twee of drie verantwoordelijkheden. We maken alle beslissingen collectief. We willen samen aan een betere toekomst werken.”

Op 15 maart organiseert Youth For Climate een internationale staking “voor een betere toekomst”. Students For Climate wil van die gelegenheid gebruik maken om het debat te vergroten. “We willen na het protest een grote, algemene vergadering houden. We willen zelf met oplossingen komen. De pretentie om politici te vervangen in hun werk is er zeker niet, maar we moeten meer stappen nemen dan enkel protesteren”, meent de student.

Bakou Mertens gelooft in de acties van Youth For Climate en Students For Climate. “Op een heel korte tijd hebben massaal veel scholieren en studenten zich verzameld en georganiseerd. We blijven doorgaan, het maatschappelijk engagement is er. Het gaat om ónze toekomst, en we zullen hiervoor blijven vechten.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!