Bron: Act For Climate Justice
Opinie, Milieu, Samenleving, Politiek, België - Act For Climate Justice

Act For Climate Justice reageert op ontslag van minister Schauvliege

Dinsdag kondigde minister Joke Schauvliege (CD&V) haar ontslag aan, nadat haar geloofwaardigheid als klimaatminister onmogelijk was geworden door bizarre leugens over alle klimaatacties die we vandaag zien. Ze weet haar uitspraken onder meer aan het feit dat ze “overspoeld was door duizenden emails en sms’en op haar gsm”, als gevolg van de campagne ‘Wake up your ministers’ van Act For Climate Justice.

woensdag 6 februari 2019 17:06
Spread the love

Act for Climate Justice interpreteert deze verklaring eerder als een afleidingsmanoeuvre van de eigenlijke vraag: wat doet het Vlaamse klimaatbeleid met de groeiende roep om fundamentele stappen te nemen tegen de opwarming van de aarde? Die doorzichtige strategie is wel vaker gehanteerd: de bal wordt teruggekaatst naar wie het probleem benoemt, om de eigen beleidsverantwoordelijkheid te minimaliseren.

Wij vinden het belangrijk om het debat hierover opnieuw helder te kaderen. Wat betreft klimaatbeleid zit Vlaanderen achteraan in de klas, terwijl België bij de vier slechtste landen in Europa hoort. België is een van de weinige landen die de energie-akkoorden van de EU niet ondertekend heeft. Europese afspraken om onze uitstoot met 15 procent te verminderen worden niet gehaald. Onze uitstoot stijgt zelfs weer sinds 2012.

Na vier jaar waarin amper iets is gebeurd, met vandaag ongeziene demonstraties op straat, nodigde onze actie ‘Wake up your ministers’ burgers uit om de vier directe verantwoordelijken voor dit Belgische klimaatbeleid rechtstreeks aan te manen tot ‘een structureel en politiek antwoord op de klimaatcrisis’. Het ging om een uitzonderlijke actie in urgente tijden, waarin het beleid die urgentie niet blijkt te delen. Het zijn duizenden burgers die deze mogelijkheid hebben gegrepen.

Act For Climate Justice vroeg van niemand het ontslag, maar wel concrete acties in lijn met de huizenhoge uitdagingen. Het probleem met het klimaat zijn niet de activisten en burgers die zich laten horen, maar het beleid dat doofstom blijft. Voor de camera’s spreken beleidsmakers hun sympathie uit voor protesterende jongeren, maar hun daad bij het woord bestond uit een ‘nee’ in Katowice. Het lijkt wel alsof onze
klimaatministers en regeringen zichzelf al een tijdje ontslagen hebben.

Ons gekozen actiemodel van de directe ondervraging illustreert vooral de urgentie van deze kwestie, en het gebrek aan reactie van de ministers op de ongeziene klimaatmarsen. Het doel was nooit om onze politieke vertegenwoordigers te viseren als individu, wel in hun publieke verantwoordelijkheid. Het is het recht van elke burger om politieke verantwoordelijken aan te spreken op hun concrete beleid.

We hebben altijd duidelijk aangegeven dat de actie #wakethemup zou eindigen wanneer de vier klimaatministers zich zouden positioneren tegenover een klimaatwet. In tegenstelling tot Schauvlieges drie collega’s liet CD&V weten dat voorstel niet te ondersteunen. De actie is dus beëindigd, de site offline is gehaald.

Act for Climate Justice herinnert eraan dat geweldloosheid een van de hoekstenen is van onze beweging. Dat principe hanteren we voor elke actie: http://actforclimatejustice.be/consensus-daction/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!